5 Lucruri IMPORTANTE pe care sa le ai in vedere atunci cand iti cumperi un apartament

pietricica turism

Achizitionarea unui apartament este o decizie foarte importanta, chiar daca optezi pentru un apartament de doua camere, unul vechi de trei camere sau o garsoniera noua, deoarece este o investitie pe termen lung si reprezinta costuri destul de mari. Din acest motiv, e necesar sa te asiguri ca locuinta este in regula din punct de vedere legal, dar si tehnic. De multe ori, cei care investesc intr-o locuinta se incapataneaza sa cumpere apartamente mai scumpe decat isi permit si, din cauza neinformarii, ajung in situatia de a achizitiona un imobil cu vicii, sau descopera pe parcurs diverse detalii din contract, care nu ii avantajeaza. Asa ca, atunci cand mergi la vizionare, nu trata cu superficialitate acest moment care reprezinta impulsul decisiv si fii atent la anumite detalii importante. Gasesti si aici detalii despre unii factori importanti in alegerea unui imobil.

Iata care sunt aspectele la care trebuie sa fii atent in procesul de achizitionare a locuintei:

  1. Actele necesare in regula

Daca este vorba despre cumpararea unui apartament si nu inchirierea lui (desi ar fi valabil si la acest capitol), este extrem de important ca documentele juridice sa fie in ordine, iar contractul sa te avatanjeze. De exemplu, fii atent ca in contract sa fie mentionata o clauza in cazul unor vicii ascunse ale locuintei. Analizeaza cartea tehnica a constructiei, chiar daca agentul imobiliar iti spune ca esti pe cale sa cumperi cel mai bun apartament si iti enumera telefonic detalii tehnice despre el. Verifica tu, personal, daca s-au respectat normele legale si daca apartamentul pe care iti doresti sa il achizitionezi corespunde cerinteor tehnice si legale. De exemplu, izolatia este extrem de importanta, iar daca vei viziona un apartament intr-un bloc relativ nou, aceasta nu ar trebui sa fie o problema. De regula, blocurile noi au izolatia pe baza de vata minerala bazaltica, cu rol de a optimiza cat mai bine temperatura la interior, asigurand protectie absoluta. Insa daca vizionezi o locuinta mai veche, izolatia s-ar putea sa nu fie la fel de buna, asa ca nu omite acest aspect.

  1. Locatia si accesul la mijloacele de trasport public

Inainte sa ajungi la fata locului, probabil agentul imobiliar iti va comunica telefonic detalii, printre care si faptul ca ai posibilitatea de a ajunge usor la un mijloc de transport, chiar daca acesta este la trei kilometri, defapt.  Atunci cand ajungi la vizionare este foarte important sa inspectezi zona si sa te convingi de faptul ca beneficiezi de mijloace de transport in apropiere. Chiar daca ai masina personala, nu stii niciodata cand vei avea nevoie sa te deplasezi in alt mod. Sau daca va trebui sa angajezi pe cineva pentru curatenie sau in calitate de bona pentru copii, va fi nevoie sa aiba acces usor la mijloc de transport in comun, asta daca nu iti doresti sa platesti saptamanal taxi-ul. De asemenea, e important sa ai la indemana cel putin un market, in cazul cumparaturilor de orice fel.

  1. Calitatea dotarilor, finisajelor si utilitatilor

Daca apartamentul pe care urmeaza sa il cumperi este mobilat si utilat, atunci ai grija ca mobila sa fie una de calitate, versatila si sa nu ocupe foarte mult spatiu, deoarece, pe parcurs, vei achizitiona si tu diverse elemente de decor sau de depozitare si va fi nevoie sa le gasesti un loc. Canapeaua din living, daca exista, ai grija sa fie comoda, deoarece este principala atractie a incaperii si iti vei petrece o parte din timpul liber acolo, impreuna cu familia. Masa de dining si spatiul din bucatarie sunt ele foarte importante, fiind menita sa gazduiasca prietenii si familia de sarbatori. Daca un apartament este utilat, atunci nu trebuie sa ii lipseasca nimic din categoria utilitatilor, iar ele sa fie noi si functionale. Patul si salteaua din dormitor sunt cele care iti vor oferi calitatea somnului si, prin urmare, confortul psihic, asa ca fii foarte atent si la acest aspect, ca salteaua sa fie una de calitate. Daca apartamentul beneficiaza de parchet, atunci lemnul ar fi cea mai buna varianta pentru care sa optezi, deoarece parchetul ieftin absoarbe lichidele, murdaria si se va deteriora intr-un timp foarte scurt.

  1. Aspectul blocului

Nu este un factor principal important, insa daca scara blocului arata bine si este intretinuta, inseamna ca si vecinii sunt persoane organizate. Vecinii sunt un factor extrem de important in alegerea apartamentului, deoarece ei vor face diferenta intre o seara linistita pe balcon sau zgomote de carnaval pe scara blocului si petreceri zgomotoase. Iar daca iti doresti libertatea de a organiza o seara de socializing cu prietenii, fara sa va abtineti de la rasete pentru ca ar putea sa baga cineva la usa, atunci aigura-te ca vecinii din imprejurimi nu vor avea o problema cu asta. Si la acest capitol, izolatia blocului joaca un rol important.

  1. Confortul vietii de zi cu zi

Daca este vorba despre un apartament intr-un bloc nou, atunci ar trebui sa beneficiezi de sisteme de securitate la intrare in bloc, loc de parcare si chiar paza la intrarea in complex.  Sa ai un parc in apropiere constituie un confort destul de mare, in cazul in care ai copii sau reprezinta un plan de viitor. La fel si scolile sau gradinitele, deoarece iti va fi greu sa te deplasezi multi kilometri pana la o unitate de invatamant, mai ales daca nu este in drumul tau spre munca. Sunt lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare, nu numai in impulsul momentului de fata, ci si pe termen lung. Daca optezi pentru o locuinta intr-un complex rezidential nou, acestea beneficiaza de cele mai multe ori si de sali de fitness, zone de agrement si mall-uri in apropiere.

Este necesar sa punctezi lucrurile de mai sus atunci cand vizionezi un apartament si sa te asiguri ca toate raspunsurile cerintelor tale sunt valabile si in acte, pentru a nu te trezi cu surprinze neplacute mai apoi. Asuma-ti cercetarea fiecarui element in parte si alege apartamentul care beneficiaza de toti factorii acestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.