În urmă cu circa 30 de ani, întreaga Românie socialistă afla, dintr-o anchetă publicată în revista Flacăra, condusă de Adrian Păunescu, despre o nenorocire de neînchipuit din spitalul Piatra Neamţ. Un impostor desăvârşit ajunsese să profeseze netulburat ca medic în specialitatea obstetrică-ginecologie. Ba era şi bine văzut. Dezvăluirea, semnată de regretatul şi inegalabilul gazetar Eugen Tureschi, rezistă peste timp ca una de referinţă pentru ce înseamnă bune practici în presă, indiferent de regimul conducător. Sau asupritor. Puţini îşi amintesc astăzi povestea şi consecinţele ei. Pe-atunci, cu o legitimaţie (autentică) de presă (autentică) aveai acces la informaţii, indiferent ce ştab de partid sau Securitate tulburai.
În anii din urmă, pe secţia Cardiologie, s-a copt şi răscopt, oarecum departe de ochii şi urechile publicului, un scandal centrat pe doctoriţa Lucia Chetreanu (medic primar şi doctor în medicină, de loc din Republica Moldova) şi prestaţia ei profesională. Chiar dacă Geanina Sechel nu murea după naştere, anul trecut, pe 30 noiembrie, în împrejurări desluşite parţial până astăzi exclusiv prin efortul comun al ”elementelor” responsabile din presa locală, dezvăluirea atentatului la inima şi viaţa noastră, plus alte operaţiuni conexe, nu putea întârzia multă vreme. A trebuit, însă, să moară un om nevinovat – sau încă unul despre care s-a aflat! – pentru ca buboiul criminal să deranjeze, să tulbure stăpânii sănătăţii nemţene şi pe stăpânii lor politici.
În secţia de la hotarul dintre viaţă şi moarte nu a existat şi nu există un conflict personal între dr. Carmen Martin (cardiolog-şef) şi dr. Lucia Chetreanu. Din datele strânse, se configurează cu totul alt conflict, anume al titularei de diplomă obţinută la Chişinău cu profesia şi regulile specifice locului de muncă. Administraţii succesive de spital au cunoscut precis – la punct, virgulă şi document semnat – ce se întâmplă, dar alte priorităţi au dominat. Colegiul Medicilor, deşi era vizibil cel puţin din 2015, de la Cazul Prisecaru-Apetrei (tot Cardiologie, tot dr. Chetreanu – n.a.), a confirmat, odată cu Cazul Sechel, că funcţionează mai curând ca structură de protecţie şi apărare internă îndreptată împotriva pacienţilor. Pur şi simplu, n-ai ce face trupei în halate albe, poreclită for profesional şi păstorită de dr. Iosif Koszeghi. (Într-o paranteză cu valoare de accent, fie spus, doar Bunul Dumnezeu şi votul medicilor au făcut toamna trecută ca dr. Chetreanu să nu ajungă taman în Comisia de disciplină a colegiului…)
Nu în ultimul rând, trebuie reamintit că, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, este înregistrată oficial o Comisie de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis. E înregistrată şi atât.
Ceea ce (nu) va produce mari tulburări în administraţiile reunite de la CJ Neamţ şi spital este altceva: inclusiv marele apărător şi promotor al sănătăţii judeţului, preşedintele Ionel Arsene, a fost informat direct. Mai târziu, dar a ştiut.
■ …În căutarea disciplinei medicale
SJU Piatra Neamţ tocmai a fost dat în judecată de doctoriţa Chetreanu, pentru hărţuire psihologică în echivalentul a 100.000 lei. Într-un înţeles popular sau o traducere mai simplă, reclamă persecuţii şi abuzuri. Spitalul e parte în proces, dar grosul acuzaţiilor o vizează pe şefa de secţie. Până când vom afla un verdict final, indiferent care va fi acela, e cazul să arătăm că administraţia spitalului şi Colegiul Medicilor, în principal, au fost la curent cu tot scandalul de la Cardiologie, unul întins pe ani de de zile, cu reclamaţii şi sesizări încrucişate. Nu au reacţionat, nu au făcut nimic, absolut nimic.
În mai 2016, de exemplu, doctoriţa Chetreanu reclama, cu trăire şi sentiment, la Colegiul Medicilor şi Comisia de disciplină a SJU Piatra Neamţ, că este supervizată umilitor la vizite, că i se fac comentarii în legătură cu medicaţia, diagnosticele, conduita terapeutică, plus internările şi externările asumate. Răspunsul scris, semnat de dr. Carmen Martin şi înregistrat oficial la Colegiu, se întinde pe mai bine de patru pagini. E astfel structurat şi conceput încât şi un politruc odios are şanse să înţeleagă. Iată câteva aspecte elocvente, cu precizarea că reprezintă citate, dar intertitlurile ne aparțin:
- Dr. Chetreanu contra Fişei postului, Legii spitalelor şi altor reguli
- Nu participă regulat la raportul de gardă.
-
Nu încearcă să se încadreze în numărul de internări ce revine secţiei, în special la internări de zi. A încercat să transforme aceste internări într-o anexă a cabinetului privat, programându-şi zilnic 5-6 internări. Cheamă pacienţii dimineaţa, îi ascunde prin saloane, cheamă asistentele şi le pune să recolteze analize înainte de sosirea şefei de secţie.
-
Există reguli clare, de bun simţ medical, respectate de toţi, mai puţin dr. Chetreanu, care ţin cont de numărul limitat de paturi şi păstrarea de locuri libere pentru urgenţe.
-
Dr. Chetreanu voia ca în ziua în care vine cu un pacient, fără programare, să facă proba de efort sau monitorizarea cu holter, în ciuda registrului de programări şi a deciziei de a face aceste programări în ziua de gardă, după ora când se termină consultaţiile intersecţii.
- Concediile de odihnă şi cursurile
-
Toţi medicii care au dorit să plece la cursuri, competenţe, examene sau în concedii ori pentru probleme personale au fost sprijiniţi.
-
Singura persoană care nu respecta programarea concediilor de odihnă era dr. Chetreanu. ”Ameninţarea” preferată era că pleacă în concediu medical. (Tot în paranteză, fie spus, se va vedea mai încolo cum a ”operat” cu concediile medicale.)
- Consultaţiile în AIS
-
La începutul anului 2016, s-a stabilit o schemă de rotaţie lunară în Ambulatoriul Integrat de Specialitate (Policlinică). Când i-a venit rândul, dr. Chetreanu a anunţat concediu medical pentru fizioterapie, la care a renunţat cu totul după ce medicul de la Reumatologie s-a prins de subterfugiu şi nu i-a dat prelungire.
-
În ciuda acuzaţiilor, din răspunsul şefei de secţie (raportat la situaţia din 2016!) rezultă că şi ceilalţi medicii (dr. Bararu, dr. Corcoz, dr. Enea) au mers în Policlinică. Dr. Dorina Lazăr urma să se pensioneze, iar dr. Răzvan Presură era încă rezident şi nu avea contract cu CAS Neamţ ca medic cardiolog.
- Schema de concedii medicale
- Analizând câte concedii medicale şi-a luat dr. Chetreanu de la venirea pe secţie, dr. Martin dă asigurări că unele au coincis cu evenimente medicale care au avut loc în aceeaşi perioadă. Ar fi vrut poate şi alţii să plece, dar praful se alegea de program şi pacienţi. Mai mult, este sesizată o practică gravă: dr. Chetreanu pleca a doua zi după gardă, lăsând mulţi pacienţi cu probleme pe capul colegilor. Există cel puţin o mărturie imbatabilă că pacienţii ”moşteniţi” se împărţeau prin… tragere la sorţi de către medicii cardiologii rămaşi la datorie. Dar asta nu e totul.
■ … În căutarea competenţei medicale
Partea cea mai gravă din răspunsul dr. Carmen Martin trimite la competenţa profesională a doctoriţei Chetreanu. Altfel spus, atât administraţia spitalului, cât şi colegiul n-au aflat aceste amănunte înfiorătoare odată cu opinia publică. Au ştiut cu mult înainte şi au tăcut. Inclusiv în legătură cu lipsa competenţei în ecocardiografie, ce n-are cum fi suplinită de titlul de doctor în ştiinţe medicale, şi acela obţinut în condiţii necercetate, la fel ca specializarea în cardiologie.
Iată alte pasaje elocvente din documentul oficial pomenit:
- De multe ori diagnosticele sunt eronate iar, când erau depistate greşelile, dr. Chetreanu dădea vina pe asistenta care scria scrisoarea medicală. Astfel s-a ajuns la decizia ca fiecare medic să scrie concluziile ecocardiografiei pe un formular specific, cu semnătură şi parafă.
-
În cazurile complexe, dr. Chetreanu scria ecocardiografia (pe care oricum nu era calificată s-o efectueze sau evalueze!!! – n.a.) la externarea pacientului. Nu e normal, fiindcă analizele şi manevrele efectuate se scriu atunci când se fac, cu dată şi oră. De aceea foaia de observaţie are regim de document medico-legal. Este dat exemplul edificator al unei paciente din Mirceşti, judeţul Iaşi (?!? – n.a.), cu diagnosticul Endocardită bacteriană pe valva aortică, internată timp de 33 de zile, cu ecocardiografie înscrisă în foaia de observaţie abia cu 24 de ore înainte de externare. Dacă intervenea o complicaţie în garda altui medic, e greu de bănuit ce s-ar fi întâmplat. Cu tot cu cele 29 de hemoculturi puse sub semnul îndoielii profesionale, decontul pentru pacienta din Mirceşti s-a ridicat la fix 17.998 lei.
-
Dr. Martin roagă insistent colegiul să verifice nu numai diploma, ci şi foaia matricolă a dr. Chetreanu, care figura ca angajată în spitale pe la Chişinău în timpul facultăţii. De medicină la seral sau fără frecvenţă nu s-a auzit nici la comandă de partid, românesc sau moldovenesc. De asemenea, s-a solicitat verificarea rezidenţiatului fiindcă – atenţie maximă, din nou! – examenul, după două eşecuri la Iaşi, a fost promovat în alt centru universitar, neprecizat.
Fără a lungi lista de semnale incredibile, exact cum s-a întins pelteaua cu raportul expertizei medico-legale în Cazul Sechel, despre care Iașii zic că l-au trimis, dar Neamțul zice că nu l-a primit, aşa a venit şi răspunsul Colegiului Medicilor. Probabil că doctorul Koszeghi era încă tulburat de neîmplinirile politice, el fiind un timp în cărţi interesante la alegerile locale din 2016, via PNL. Cine poate şti sigur?…
Cert este că, în acel 3 august din 2016, dr. Carmen Martin se adresează managerului şi directorului medical al spitalului, explicând că nu are veşti nici de la colegiu, nici de la Comisia de disciplină şi nu-şi poate exercita atribuţiile de medic şef la Cardiologie.
Solicită explicit audienţă pentru a arăta ce mari erori de diagnostic sunt în foile de observaţie ale dr. Chetreanu, ”erori penibile, soldate cu trimiteri ale pacienţilor în Centre Universitare, cu mari cheltuieli şi stress din partea acestora, ulterior întorcându-se foarte revoltaţi”. În continuare, este atins modul în care dr. Victor Firăstrău (cardiolog reputat de la Roman, şeful secţiei de profil şi desemnat de colegiu să analizeze situaţia – n.a.) a evitat concluziile, mulţumindu-se cu o serie de constatări (vezi caseta şi facsimil 1).
• Constatările apăsătoare ale doctorului Firăstrău. Din 2016
În iulie 2016, pornind de la sesizarea doctoriţei Chetreanu, dr. Victor Firăstrău s-a mulţumit să prezinte o serie de constatări. Bune şi acelea, în ideea că astăzi capătă altă valoare.
În continuare, câteva dintre acestea, referitoare la atribuţiile şefului de secţie, valabile şi pentru el însuşi la spitalul din Roman:
▪ Îndrumă şi realizează activitatea de acordare a îngrijirilor medicale în cadrul secţiei şi răspunde de calitatea actului medical.
▪ Răspunde de calitatea serviciilor medicale prestate de către personalul medico-sanitar din cadrul secţiei (cu dr. Chetreanu inclusă – n.a.).
▪ Supervizează conduita terapeutică, avizează tratamentul, prescrierea investigaţiilor paraclinice (valabil şi pentru dr. Chetreanu – n.a.).
▪ Aprobă internarea pacienţilor în secţie, pe baza criteriilor de internare, cu excepţia internărilor de urgenţă (iată portiţa exploatată de… – n.a.).
Pentru a nu lăsa loc de interpretări, punctează că ”şefa secţiei de Cardiologie are obligaţia de a face vizita generală în secţie şi de a superviza internările, răspunzând astfel de tot ce se întâmplă în secţie”.
Înainte de final, se apleacă asupra celebrelor internări de zi. A scris, a semnat şi… la groapa doctorului Koszeghi s-a dus documentul. Aşadar: ”Internările de zi se pot efectua numai cu bilet de trimitere de la medicul de familie şi dovada de asigurat. Biletul de internare se eliberează doar demedicul din ambulatoriul integrat al spitalului dacă constată că e necesar. Dacă un singur medic îşi desfăşoară activitatea în ambulatoriu într-o lună, ceilalţi medici nu pot face internări de zi pentru că nu respectă circuitul pacientului. Deci d-na Dr. Chetreanu Lucia nu putea efectua şapte internări de zi, în aceeaşi zi, fără a avea ambulatoriu de specialitate în acea lună. În acelaşi timp nu este corect ca internările de zi să se facă după ora 13 în timpul gărzii, deoarece în gardă se efectuează doar analize şi consultaţii de urgenţă”.
Nu este exclus ca, odată cu terorizarea limbii române de către politicieni şi asociaţii lor, să fi propus cineva echivalarea regulilor şi disciplinei cu hărţuirea. Orice-i posibil în România.
De un interes aparte e o subliniere cu trimitere la acuzaţia că şefa de secţie nu face nimic pentru a încuraja perfecţionarea dr. Chetreanu: ”Am trimis-o timp de două luni la cursuri de ecocardiografie la Spitalul Fundeni (timp în care medicii rămaşi pe secţie am făcut 7 gărzi/lună), dar a căzut chiar de la proba practică, eliminatorie, la examenul de competenţă”.
Mai clar, cel târziu în 2016 se spusese pe nume (încă o dată) unei situaţii de impostură şi criză maximă. Mai ţine cineva minte când a reacţionat direcţiunea spitalului şi a notificat oficial doctoriţei Chetreanu să nu mai efectueze ecocardiografii în lipsa calificării? În decembrie 2017, pe 8, după decesul Geaninei Sechel! S-a scris şi-n presă. Nu deţinem date din care să rezulte că ”protectorul” Iosif Koszeghi citeşte gazetele.
■ … În căutarea inimii
Nu este un secret că doctoriţei Martin, de ani şi ani, i se spune Doamna inimilor noastre. De profesionalismul şi personalitatea sa sunt legate o seamă din sponsorizările şi donaţiile semnificative asigurate de RIFIL. Apoi, nu este un secret că dr. Dorina Lazăr este personificarea sensibilităţii şi pasiunii sau că dr. Lyana Bararu are cota imbatabilă a unui diagnostician de excepţie. Cu gândul nu doar la anii când secţia funcţiona cu sacrificii mari în puţini medici, cardiacii se înclină în faţa profesionalismului doctorului Mihai Cuciuc şi îi rămân pacienţi credincioşi dincolo de regimul de pensie. Aripa tânără şi cea foarte tânără de medici, adunaţi din greu şi cu greu, încep a prinde cheag serios. Sunt frumoşi, eleganţi, meseriaşi. Echipa de cadre medii este una dăruită, de excepţie în condiţiile unui spital de vai şi-amar. Cineva, însă, vine din alt film. Filmul rulează şi produce ravagii de ani buni, de fapt de ani răi, prea mulţi ani. Ca de-un exemplu, s-a pus premiu pe un document mai vechi de 2016, semnat şi parafat de toţi cardiologii, care denunţă practicile ”hărţuitei” doctoriţe Chetreanu. Ca de-un alt exemplu, deloc întâmplător ales, administraţia spitalului a ajuns în asemenea hal încât a desemnat într-o comisie de maximă responsabilitate, pentru Cazul Sechel, pe dr. Paula Burcă, o internistă sancţionată anterior pentru că a refuzat să facă gardă la Cardiologie. (Dacă o coincidenţă fantastică de nume şi loc nu face ravagii, are de depănat amintiri vesele despre cât de trist a prestat la un examen de grad profesional susţinut la… Oradea.)
Inima ca inima, dar dr. Chetreanu a vrut şi specializare în ATI. S-a aprobat, nu s-a dus. Acum vrea pregătire pe Boli Metabolice şi Nutriţie – Diabet Zaharat, în regim cu taxă, la Iaşi. E aşa de hărţuită încât, în iunie, i s-a aprobat. Prilej de-a afla şi salariul ei lunar brut: 15.565 lei (facsimil 2).
Bun aşa, nu?…
■ …În căutare lui Ionel Arsene
Totuşi, de ce anunţam la începutul materialului că dezvăluirea atentatului nu putea întârzia multă vreme? S-a întâmplat ca, în disperare de cauză, doctoriţa Martin să apeleze la prieteni şi să-l caute pe preşedintele Ionel Arsene. Îl vedea ca pe o ultimă speranţă, convinsă fiind că nu-i informat de nimeni despre criza de la Cardiologie. Este primită urgent în audienţă, pe 29 noiembrie 2017, în jurul prânzului, înainte de şedinţa de consiliu judeţean. Marcat de situaţie, Ionel Arsene promite că va merge neapărat la spital şi pe secţie, dar nu înainte de a vedea un memoriu scris. O zi mai târziu, moare Geanina Sechel şi începe nebunia. Pe 8 decembrie, îi este transmis memoriul. Până marţi, 7 august a.c., Arsene n-a nimerit liftul spre Cardiologie.
Din memoriu, ca pentru cimentarea cunoştinţelor despre necunoscutele spitalului, răsună ceea ce pare să fi umplut paharul de amar pe secţie şi anunţa acea iminentă izbucnire a dezvăluirilor (facsimil 3).
Pe 16 noiembrie, prima zi după o bucată de concediu de odihnă, dr. Lucia Chetreanu ”a făcut 17 internări, dezorganizând total activitatea secţiei”. Secţia are numai 50 de paturi, cu tot cu cele 10 din Compartimentul de terapie intensivă pentru coronarieni.
• Curat hărţuire: concediu medical la Ierusalim!
Nu ne-am propus (încă) nici măcar să încercăm a reconstitui ”salba” de concedii medicale ale doctoriţei Chetreanu, suprapunerea pe congrese sau conferinţe ori fentele cu garzi programate înainte de concediu. O va face, probabil, vreun expert (cinstit) în hărţuire, dacă nu şi noul manager de spital, dr. Codruţ Munteanu. Eventual ţinând cont de lista declaraţiilor de sponsorizare, un document public de altfel.
Reţine, însă, atenţia un fabulos concediu medical din iulie 2017. Conform mărturiilor, a doua zi după plecare, dr. Chetreanu a postat pe Facebook fotografii proaspete de la Ierusalim…
- Ultima oră: ”Să nu uităm că un soț își plânge soția, iar un copil își va cunoaște mama doar din poze”
”Birocrația tergiversează nespus de mult ancheta și procesul în sine. Nu are nimeni nimic de câștigat dintr-o astfel de situație în care, din punctul meu de vedere, motivul pentru care se întâmplă toate aceste întârzieri e suficient de clar. E un caz în care vina este pasată dintr-o parte într-alta, un caz care va crea un precedent la nivel național. Aceasta este temerea, de fapt. Totuși, să nu uităm că, în tot acest timp, un soț își plânge soția, iar un copil își caută cu privirea mama, pe care nu o va cunoaște decât din poze. Incertitudinea unor comunicări ferme acționează la nivel psihologic pentru părțile implicate în proces, însă acestea sunt chestiuni lăsate, probabil, în subsidiar de cei care ar trebui să depună toate diligențele pentru ca familia victimei Geanina Sechel să afle adevărul la care are dreptul” – avocat Gianina Vera Poroșnicu, care îl reprezintă pe Cătălin Sechel.
Viorel COSMA
5 comentarii
Corupția ucide! Căci despre ce altceva poate fi vorba în acest caz?
O doamnă care a aterizat intr-o secție grea de spital județean, care face ce vrea.
De ce, oare?
Chiar trebuie să mai moară oameni ca să avem dovada incompetenței cuiva?
Aștept un răspuns din partea conducerii spitalului.
Ana
Dr.Chetreanu are dlplome eliberate de statul roman si a intrat in sectia de Cardiologie cu concurs prezidat de doamna dr Martin care era la curent cu calitatatea profesionala a viitoarei colege.Daca nu erau aceste scapari dr Chetreanu nu exista.Dar cine este responsabil de dezastrul actual din sistemul medical?Nimeni.Radacinile raului sunt mult mai adinci.Dr.Bucelea Liliana medic cardiolog care a profesat 13 ani n sectia de Cardiologie a SJU Neamt.
IN anul 2000 am avut un prieten care a facut facultatea de biologie de 4 ani la chisinay si a reusit sa-si schimbe diploma in cea de medic ,cu doar 5000 de dolari.Si acum profeseaza !!A facut biologia si a aranjat la medicina sa-si ia diploma de medic …INCREDIBIL..EU STIAM ASTA DIN GURA LUI !!SI MIE MI-A ZIS CA DACA AM CEVA HABAR..IMI ADUCE O DIPLOMA D E MEDIC.ATI MAI AUZIT ASA CEVA???????DOCTORITA CHETREANU FACE GARZI LA TARGU NEAMT LA.UPU.
Era corect dacă d-na dr. Bucelea L. preciza ca si concursurile dumneaei pt. ocuparea postului din secția Cardiologie-Piatra Neamț au fost prezidate de ACEEASI D-na dr. Martin.
Neintelegandu-se din context la ce “ scăpări “ face referire, tragem concluzia ca a existat o singura OCA.
Precum se știe, in nici o țara civilizata ( ex. Franța, Germania, etc…) verificarea diplomelor, foilor matricole, actelor oficiale de studii ( mai ales cele eliberate in alte state -Moldova, România, țările estice ) NU revine președintelui comisiei de concurs sau vreunui membru al acesteia.
Si dacă tot s-a deschis “ cutia Pando…Chetreanu “ atunci așteptăm sa iasă la lumina si ….“ bestia concentratoarelor de oxigen “ .
T.A.
…Urmeaza.