”Fetele sunt cu adevărat eroinele acestui minunat sport”, spune profesorul Eusebiu Popa
”Mesagerul de Neamţ” a avut onoarea de a fi primit, la finalul săptămânii trecute (vineri, 24 august), la unul dintre antrenamentele formaţiei feminine de rugby RC Venus RIFIL Piatra Neamţ. Când este vorba de antrenamente, pentru ”Mâtzele Negre”, cum este supranumită echipa, acasă înseamnă un teren de… fotbal din comuna Bodeşti. A fost abia al treilea antrenament din această vară, competiţiile la care au participat fetele fiind deja mai multe. Pe jumătate de teren, grupate câte patru, ”Mâtzele” exersează pasa. Profesorul Eusebiu Popa a fost nemulţumit de acest capitol, la cel mai recent turneu, cel de la Focşani, şi a cerut să se exerseze suplimentar. Fetele sunt extrem de concentrate, se strigă doar, din când în când, ”AICI!”, pentru a atrage atenţia colegei că i se aruncă mingea.
”Vreau să mulţumesc, în primul rând, fetelor. Ele sunt cu adevărat eroinele acestui minunat sport. Din cauza problemelor mele de sănătate, nu am avut foarte multe antrenamente, astăzi fiind abia al treilea de la 1 mai încoace. Antrenamentele lor au fost, de fapt, meciurile câştigate în turneele la care am participat, începând de la mare, la Constanţa, apoi la Bucureşti, Timişoara şi, cel mai recent, la Focşani. Sper să reuşim să mai participăm la câteva turnee, iar, în perioada octombrie-noiembrie, îmi doresc să organizăm o competiţie dedicată aniversării a 27 de ani ai clubului. Momentan, nu ştim locaţia şi nici echipele care vor putea veni în acea perioadă”, se destăinuie profesorul Eusebiu Popa.
Antrenamentul continuă cu un alt exerciţiu, în centrul atenţiei fiind evenimentul cel mai important în rugby – eseul -, dar mai ales modul în care trebuie să te arunci, un alt aspect care l-a nemulţumit pe Eusebiu Popa: ”Ştiu că a fost eseu! Cum am învăţat să ne aruncăm? Dacă ne aruncam corect, nu ieşea frumos eseul? Dădea bine şi în poze!”. Apoi, în ciuda problemelor de sănătate, care îi afectează ambele picioare, profesorul Popa arată care ar trebui să fie poziţia corectă.
”Chiar dacă mă supără uneori, trebuie spus că fetele au calităţi deosebite. Marea lor problemă este că au lipsă de încredere în forţele proprii. Tot timpul le spun: «Aveţi încredere în voi că puteţi!» Ele au jucat fără antrenamente, ceea ce demonstrează că au calitate. Sper ca, la anul, să ne înscriem în campionatul de junioare mari. Avem numai două jucătoare de 15 ani, acolo trebuind de la această vârstă în sus, iar la junioare mari apar şi alte rigori: intervin grămadă, marginea, şutul, în plus se joacă pe tot terenul. După 10 septembrie, când începe noul an şcolar, vom relua selecţia. Vom merge la Girov, vom încerca şi pe Valea Muntelui, zona Bicaz, unde sunt fete cu calităţi pentru sport de performanţă”, a mai spus prof. Eusebiu Popa.
* ”Nu cruţăm nimic, nu ne este milă de adversari!”
Ultima parte a antrenamentului este un joc, în care se angrenează toate cele 8 fete, împărţite în două echipe de câte 4. Apoi, într-un moment de respiro, avem ocazia de a afla de ce 8 adolescente iubesc un sport, care pare făcut pentru băieţi şi în care se foloseşte o minge ovală, ce poate părea ciudată multora.
Căpitanul Adelina Stoian (”Bichonel”, ”Marele alb”, ”Rechinul şef”): ”Rugby-ul este un sport de evitare, pe care nu oricine poate să-l practice. Totuşi, trebuie înţeles şi faptul că orice sport poate fi practicat şi de fete, indiferent cât de dur sau de tare este. Devizele noastre sunt «Nu contează pe cine avem în faţă, contează pe cine avem alături!» şi «Pe aici nu se trece!», pentru că noi nu lăsăm nimic, nu cruţăm nimic, nu ne este milă de adversari”.
Fabiola Sânziana Bortă (”Pepa”): ”Eu practic acest sport, pentru că este frumos, ne ajută să ne dezvoltăm. Unii spun că acest sport este dur, dar nu este aşa deloc. Din luna septembrie, voi pleca în Franţa, dar voi continua să practic rugby şi acolo. Dacă nu era domn profesor, eu nu ajungeam aici”.
Diana Neagu (”Hipo”, ”Hamsie”, ”Tulumbici”): ”Rugby-ul este un sport de echipă, iar noi suntem o familie aici. Ne înţelegem foarte bine toate, suntem prietene. Pentru acest sport trebuie să ai voinţă şi curaj”.
Diana Elena Mândrilaş (”Gâsca Pink”): ”Îmi place acest sport, pentru că este disciplină. Aici suntem toate prietene, ne respectăm. Mai şi glumim, dar, de cele mai multe ori, suntem foarte serioase. Vrem să practicăm acest sport în continuare, până vom fi mari. Ne dorim să ajungem departe. Pentru mine echipa este mai mult decât o simplă echipă, suntem o familie”.
Laura Murariu (”Macac”): ”Acest sport este frumos şi doresc să-l continui. Rugby-ul este şi pentru fete, nu doar pentru băieţi. Chiar suntem invidiate că practicăm rugby, pentru că nu poate face acest lucru oricine. Trebuie foarte mult curaj”.
Francesca Elena Gavrilescu (”Mioritic”): ”Acest sport ne dezvoltă atât fizic, cât şi mental. Ne ajută să gândim. A fost greu la început, dar apoi am prins curaj. Suntem o familie. Ne bazăm pe respect, integritate, spirit de echipă, pasiune şi disciplină”.
Izabela Barna (”Molusca”): ”Îmi place acest sport, pentru că este deosebit. Trebuie să avem pasiune, pentru a putea continua. Vreau să ajung departe cu acest sport, pentru că este un sport minunat. Vreau să îi mulţumesc domnului profesor, pentru că ne învaţă şi are răbdare cu noi”.
Loredana Ciorhan (”Concasor”): ”În formaţia noastră este disciplină, respect, spirit de echipă. Ne dorim să ajungem departe, poate până la lotul naţional, «ghindele». Chiar dacă suntem fete, suntem pline de tupeu şi putem să practicăm acest sport”.
Ultimul cuvânt i-a aparţinut tot profesorului Eusebiu Popa: ”Vreau să mulţumesc tuturor celor care sprijină acest proiect. În primul rând, este vorba de doamna directoare Valerica Leonte, de la RIFIL, care este alături de noi şi ne susţine. Mulţumesc domnului Mihai Tărâţă, doamnei Elena Tofan şi domnului Viorel Tofan, de la Dinamic 92, domnului Florin Madar, de la Temad Braşov. Mulţumesc şi unei persoane, T.I., care a fost alături de noi timp de 9 ani pe partea medicală şi fără de care am fi avut foarte multe probleme”.
GALERIE FOTO:
Video de la antrenamentul “Mâtzelor Negre”:
Pagină realizată de Marcel CONSTANTINESCU