Jandarmeria Română, aflată într-o gravă criză de imagine după ce-a udat, bătut și gazat protestatarii din Piața Victoriei, este pe punctul de a-și schimba șeful. Nu din cauza evenimentelor de stradă, care, de altfel, ar reclama o astfel de măsură, ci dintr-un motiv mult mai banal: mandatul colonelului Sebastian Gheorghe Cucoş, pietrean la origini, expiră în ziua de 14 august.
În încercarea de a afla dacă se pregătește o schimbare la vârful Jandarmeriei, ceea ce este o măsură legală, având în vedere că Sebastian Cucoș a fost împuternicit, inițial, pentru 6 luni și, ulterior, i-a fost prelungit mandatul, ne-am adresat lt. col. Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al instituției. ”Eu nu am acces la dosarele de personal, iar măsurile de acest gen se dispun de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, deci acolo trebuie să întrebați. Ceea ce vă pot spune este că, în cadrul MAI, orice funcție de conducere poate fi exercitată pe bază de împuternicire pentru maximum un an. Nu știu, însă, când expiră împuternicirea d-lui colonel Cucoș”.
Pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române, în ziua de 16 august 2017, era postat următorul mesaj: ”Începând de ieri, colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş, a fost împuternicit prin Ordin al ministrului Afacerilor Interne, pentru o perioadă de șase luni, să îndeplinească atribuțiile funcţiei de inspector general al Jandarmeriei Române. Personalul Jandarmeriei Române mulţumeşte domnului general de brigadă Marin ANDREIANA pentru modul în care a gestionat activitatea complexă specifică acestei instituţii şi îi urează succes în noua funcţie domnului colonel Sebastian CUCOŞ”.
După ce-i expirase deja prima împuternicire, colonelul Cucoș a acordat un interviu presei centrale și a ținut neapărat să pună accent pe câteva idei, pe care le-a formulat succint, tocmai ca să transmită un mesaj clar. Iată, deci, câteva din principiile colonelului Cucoș, pe care oricine le-a putut vedea aplicate, de altfel, în Piața Victoriei:
- Jandarmeria a dezvoltat noi concepte. Jandarmeria Română este singura structură europeană care are componenta de dialog;
- fiecare om are dreptul să se manifeste;
- regulile sunt necesare;
- în momentul în care avem de a face cu o demonstrație, trebuie să existe un organizator. Este nevoie de el, deoarece acolo apare colaborarea dintre noi și respectiva entitate. Avem și o activitate de îndrumare;
- ne uităm la tot ce se întâmplă în Europa, cu tot felul de incidente care duc la morți și răniți;
- este normal pentru cetățeni să fie protejați și să cunoască ceea ce se întâmplă.
Desigur că, în eventualitatea schimbării din funcție a comandantului Jandarmeriei, dacă nu s-o găsi vreun artificiu legislativ prin care să mai poată fi menținut, se vor găsi destui dintre cei care sunt de părere că jandarmii au acționat ”exemplar” în piață, să-l considere pe colonelul Cucoș victima statului paralel. În astfel de momente, încă tensionate și situate la un anumit nivel de așteptare, lumea nu prea este atentă la nuanțe, iar un anunț de tipul schimbării de la vârful Jandarmeriei, cel mai probabil ar fi luat ca atare, fără ca auditoriul să perceapă noțiunea de împuternicire.
Desigur, instituția care ar fi putut lămuri problema este ministerul doamnei Carmen Dan. Însă acolo transparența este doar la nivel teoretic. În ceea ce privește comunicarea. În sensul că, pe telefonul fix de la biroul de presă, nu răspunde nimeni, nici măcar faxul, iar telefonul mobil al doamnei Dajbog este, probabil, un accesoriu pe silențios. Circumstanțe mai mult decât favorabile pentru ca simpatizanții de partid să strige că strada ”l-a dat jos” pe șeful Jandarmeriei Române.
Cristina MIRCEA