Surpriză în cazul Sechel: rezultatele examenului histopatologic au ajuns în Neamț din 9 mai!

Mult așteptatul rezultat al examenului histopatologic în cazul Geaninei Sechel, tânăra care a murit pe 30 noiembrie 2017, la o zi după ce a născut o fetiță sănătoasă, în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, a ajuns în Neamț de acum trei luni! Deși mai toți din cei întrebați pe tema asta – de la DSP până la legiștii Spitalului județean – au dat din colț în colț, negând că ar avea vreo veste de la Iași.

Institutul de Medicină Legală Iași a confirmat astăzi, 7 august 2018, într-un răspuns la repetatele solicitări trimise de redacția noastră începând cu 3 mai 2018, că rezultatul a fost trimis Serviciului de Medicină Legală Neamț din data de 9 mai 2018 (!): ”Examenul histopatologic solicitat de SMLJ Neamț prin adresa nr. A3/382/02/12/2017 din 06.1.22017 (n.n. – dată menționată eronat, cel mai probabil 06.12.2017) privind pe Sechel Geanina a fost finalizat pe data de 04.05.2018 și trimis către instituția solicitantă la data de 09.05.2018”.

În tot acest timp, conducerea interimară a Spitalului Județean Neamț și președintele Colegiului Medicilor Neamț au declarat că nu au cunoștință ca rezultatele să fi ajuns la SML Neamț, dar, că, oricum, fiind un dosar penal în lucru, documentul ajunge doar la Serviciul de Medicină Legală Neamț, care întocmește raportul medico-legal și concluziile privind cauza morții Geaninei Sechel, spre a le transmite Poliției Neamț, care să le trimită Parchetului care instrumentează dosarul.

O altă surpriză care iese tot acum la iveală, odată cu răspunsul primit de la IML Iași, se leagă de o altă anchetă a poliției. Este vorba de elevul Marius Gheorghiu, care a murit în noaptea de 19 spre 20 februarie 2018, la Iași, după ce a fost trimis acasă, de la Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi”. În acest caz, poliția a cerut IML Iași efectuarea necropsiei medico-legale, chiar în ziua decesului. Pe 21 februarie, IML Iași a făcut necropsia, urmată de două examinări complementare: examen toxicologic, finalizat imediat, pe 23 februarie, și examen histopatologic, încheiat pe 3 august. Toate acestea s-au făcut pentru a se stabili clar cauza morții tânărului seminarist. Potrivit IML Iași, concluziile sunt în raportul de necropsie din 3 august. Probabil doar printr-un concurs inexplicabil de împrejurări, exact astăzi, 7 august 2018, data când primeam răspunsul la solicitarea noastră din 25 iulie, IML Iași a emis și factura pentru examenele efectuate. Abia după achitarea acesteia va transmite în județ raportul de necropsie necesar în continuarea anchetei în cazul seminaristului Marius Gheorghiu.

În contrapartidă, în cazul Geaninei Sechel, încă se așteaptă mutarea Serviciului de Medicină Legală Neamț, adică raportul medico-legal. În toată așteptarea, rămâne în continuare întrebarea de ce, din 9 mai și până în august, nu a fost finalizat raportul necropsiei, pe baza rezultatelor venite de la Iași? O femeie a murit, cazul este unul extrem de controversat și mediatizat, toată lumea așteaptă raportul, inclusiv avocații familiei Sechel. Sau, poate, tocmai de aceea? (C.I.)