De câteva zile, în Târgu Neamţ, au fost amplasate trei containere supraterane. Acestea au fost amplasamente, respectiv pe Bld. Ştefan cel Mare (în spatele blocului unde se află restaurantul Rotisor), pe str. Mihai Eminescu (în spatele blocului M9) şi în vecinătatea Grădiniţei cu program prelungit nr. 2.
”Este un proiect de-al primăriei. Dorim ca, prin amplasarea acestor containere supraterane, să diminuăm mizeria din jurul platformelor de gunoi, care oferă un disconfort vizual şi, totodată, să descurajăm persoanele care scormonesc prin containere. Este un experiment şi sper să dea roade. Oricum, în perioada viitoare, vrem să achiziţionăm şi câteva containere subterane, pentru a împiedica în totalitate accesul persoanelor care scormonesc prin gunoaie. Ne dorim condiţii civilizate pentru cetăţenii oraşului”, ne-a spus primarul Daniel Harpa.
Despre aceste containere moderne, o doamnă blocul M9, de pe Bld. Mihai Eminescu, ne-a spus: ”Sunt foarte utile şi frumoase. Ar trebui să se amplaseze astfel de containere în tot oraşul. Aşa da!”.
Despre cele trei platforme supraterane achiziţionate de Primăria Târgu Neamţ, ne-a oferit un punct de vedere şi Mihail Florea, responsabilul societăţii Rossal, zona 3: ”Apreciez realizarea primăriei şi, în special, a domnului primar Harpa, pentru că, din redevenţa pe care Rossal o plăteşte trimestrial la primăria oraşului Târgu Neamţ, s-a decis să se investească în aceste containere supraterane închise. Este un prim pas în a contracara fenomenul de scormonire a gunoiului şi a imaginii dezolante de după scormonire. Am înţeles de la domnul primar Harpa că doreşte să continue acest proces de îmbunătăţire a colectării deşeurilor menajere prin achiziţionarea şi de containere subterane. Mulţumesc primăriei pentru buna colaborarea de până acum, dar fac apel şi la populaţia oraşului, că astfel de investiţii implică mulţi bani şi trebuie păstrate. Totodată, fac apel şi la Poliţia Locală, să supravegheze aceste containere, pentru a nu fi distruse de unele persoane obişnuite să scormonească şi să distrugă. Trebuie să colectăm cât mai mult gunoi selectiv”.
Din păcate, scormonitorii de gunoaie continuă să-şi lase amprenta, atât la containerele vechi, cât şi la cele supraterane, recent achiziţionate.
(C.T. STURZU)