Acasă Actual ”Sincer, mă gândesc serios la al treilea mandat”

”Sincer, mă gândesc serios la al treilea mandat”

• un altfel de interviu cu Daniel Harpa, primarul de Târgu Neamț

– Sunteţi la jumătatea celui de-al doilea mandat de primar. Comparativ cu perioada similară din primul mandat, vi s-au părut mai dificili cei din primul mandat sau din acesta?

Funcţia de primar nu este una uşoară, dar nu mă plâng, pentru că îmi place ceea ce fac. Ambele perioade au fost dificile, dar din puncte de vedere diferite. În primul mandat, primii doi ani au fost destul de dificili, din cauza situaţiei financiare dificile în care se afla primăria, dar şi pentru că era un domeniu nou pentru mine şi echipa mea. În al doilea mandat, prima jumătate a fost mai dificilă pentru că 2017 a fost un an în care a trebuit să lucrăm foarte mult pe proiectare şi am întâmpinat piedici birocratice, pe care nu am avut cum să le prevăd. Nu este uşor să pregăteşti totul pentru depunerea proiectelor europene sau orice fel de aplicaţii de finanţare. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că, anul acesta, am reuşit să depăşim marea majoritate a impedimentelor şi suntem în perioada precontractuală cu trei din proiectele depuse pe fonduri europene. Am semnat două contracte cu MDRAP, pentru Creşă şi Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare”. Suntem pe lista de investiţii a CNI-ului cu trei obiective majore: Cinematograful, corpul principal de la Spital şi Biblioteca orăşenească. În paralel, lucrăm la peste zece proiecte. Sunt doar câteva dintre investiţiile care au obţinut finanţare, pentru că mai avem şi proiecte mici, pe Administraţia Fondului Cultural Naţional, pe ONG-uri sunt foarte multe finanţări obţinute în zona noastră de la Consiliul Judeţean Neamţ, etc. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să precizez că am avut sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi pe partea de evenimente, dar foarte mult pe investiţii, cum ar fi cele realizate la Spitalul orăşenesc.

– Cum aţi caracteriza aceşti şase ani la primărie? Ce satisfacţii şi insatisfacţii aveţi?

Ştiu că poate părea lipsă de modestie, dar sunt oarecum mândru de realizările noastre. Începând de la faptul că, în acest moment, situaţia economică a primăriei este una foarte bună, în ceea ce priveşte gradul de îndatorare, şi continuând cu cele aproximativ 30 de străzi asfaltate sau în curs, lucrările la reţele de apă/ canal/ gaze, până la investiţiile realizate în şcolile din oraş sau spital. Deşi am văzut foarte multe comentarii răutăcioase cu referire la evenimentele realizate, ţin să vă spun că Târgu Neamţ a prins viaţă din această perspectivă şi, indiferent cine ar spune altfel, cred că este doar rea-voinţă sau, din ce am auzit mai recent, sunt persoane plătite să facă astfel de comentarii pe reţelele de socializare. Îmi asum tot ce am făcut eu şi echipa mea şi vom continua în această direcţie.

În ceea ce priveşte insatisfacţiile, vă spun sincer că, în ultima perioadă, mă supără comentariile negative de pe reţelele de socializare. Şi asta nu pentru că nu suport criticile. Chiar le consider constructive şi întotdeauna ascult şi părerile celorlalţi înainte de a lua o decizie. Dar foarte multe din aceste opinii sunt la limita absurdului. E destul de iritant să citeşti că nu ai făcut absolut nimic sau, când ai lucrări de reţele gen apă/ canal, să primeşti mesaje cu injurii. Nu este vina noastră că aceste reţele sunt vechi de 40 de ani. Eu am încercat să gândesc lucrurile trainic, pe termen lung. Dar… asta e… Îmi asum.

* ”Îmi doresc să fiu tot primar”

– Daţi-mi cel puţin trei motive pentru care târgnemţenii ar trebui să vă voteze şi pentru al treilea mandat?

Îmi este greu să fac asta în acest moment. Adevărul este că nu sunt genul care să ţină morţiş de vreun scaun şi nu am luat această funcţie ca pe o chestiune pe toată viaţa, chiar dimpotrivă. Dar, pe de altă parte, atât de mult am muncit – nu doar eu, ci şi echipa mea -, atât de mare a fost consumul de energie, de nervi, de timp, încât îmi doresc foarte mult să văd aceste proiecte finalizate. Nu vreau să cred că am muncit degeaba.

Începând cu 2019, vor demara destul de multe lucrări de construire şi avem foarte multe proiecte în lucru, în curs de depunere. În funcţie de ce vom reuşi să implementăm în 2019-2020, voi lua o decizie. Deşi sunt conştient că orizontul de timp este mult mai lung pentru toate aceste investiţii. Vă spun sincer că mă gândesc destul de serios la al treilea mandat, având în vedere tot ce v-am spus. Dar asta doar dacă voi simţi că şi locuitorii oraşului Târgu Neamţ îşi doresc asta.

– Regretaţi că aţi intrat în politică şi aţi candidat la primărie?

Nu regret. E mai bine decât să stai pe margine şi să comentezi. E mai cinstit.

– Ce v-aţi dorit să realizaţi pentru oraş şi deocamdată, nu aţi reuşit?

Parcul de la Cetate, baza sportivă de la stadion, reabilitarea tuturor blocurilor, asfaltarea tuturor străzilor, refacerea spaţiilor verzi cu sistem de irigaţii şi gazon, o echipă de fotbal de liga a II-a, cel puţin. Sunt extrem de multe. E adevărat că lucrăm la toate acestea, dar, după cum v-am spus şi anterior, din păcate durează ani de la a pune pe hârtie un proiect până la finalizarea lui. Poate schimbarea mentalităţii ne-ar ajuta în această direcţie.

– Ştiţi prea bine, poate mai mult ca mine, că, din ce în ce mai multe voci din politică, vă dau drept candidat la o altă funcţie în anul 2020. Acum nu ştim dacă aceste voci sunt interesate sau nu să renunţaţi la funcţia de primar, dar sunt sigur că târgnemţenii vor să ştie dacă primarul lor va fi în continuare alături de ei, din primărie sau din altă instituţie.

Îmi doresc să fiu tot primar. Mi s-au făcut tot felul de propuneri, dar am cântărit un lucru: am căpătat experienţă, am învăţat pe ce butoane să apăs, nu cred că aş fi de un mai mare folos în altă funcţie, în care să o iau de la zero. Nu cred că aş realiza mai multe, în timp ce aici ar fi chestiuni rămase nefinalizate, pe care un contracandidat politic le poate duce pe linie moartă, doar din orgoliul că nu sunt începute de el. Deci, primar.

* ”Mă supără că unii văd doar lucrurile rele din acest oraş”

– Sunteţi unul din puţinii primari din ţară care, atunci când sunteți criticat, în special pe reţelele de socializare, nu vă sfiiţi să răspundeţi civilizat şi elegant tuturor acuzelor şi nu vă ascundeţi după cireş, cum se spune. Vă dăm ocazia să spuneţi şi dvs. ce anume vă nemulţumeşte la unii cetăţeni din oraș. Se pare că nimeni nu se întreabă niciodată ce îl supără pe primar. Deci ce vă supără, domnule primar, în legătură cu atitudinea unor cetăţeni?

Mă supără faptul că unii cetăţeni văd doar lucrurile rele. Cu siguranţă există şi acestea din belşug, dar, ca să vezi doar asta, trebuie că ori ai un caracter urât, ori ai mari complexe personale. Sunt lucruri la care chiar să vrei să răspunzi nu ai ce. Sunt persoane care cred că, dacă ne aduc injurii pe Facebook, strada lor va fi asfaltată mai repede. Fals! Ştiu că niciodată nu vom reuşi să împăcăm pe toată lumea, dar criteriile şi ordinea investiţiilor ţin de cu totul alţi factori decât comentariile maliţioase. Ţin de reţele de utilităţi, de a face câte ceva pentru fiecare zonă a oraşului. Nu putem face lucrări doar pe centru. Şi altele… Foarte mulţi dintre locuitorii oraşului au ieşit în ultimii ani în vestul Europei şi vin şi întreabă de ce nu avem străzi ca în Anglia, sistematizare ca în Italia, etc. Şi cel mai frumos este că întreabă de ce nu s-au făcut aceste lucruri pe timpul mandatului meu. Am două răspunsuri pentru ei. Primul ar fi să-i întreb dacă sunt la curent cu faptul că aceste ţări sunt, poate, foste imperii, sunt ţări care au avut colonii cu sute de ani în urmă, care au străzi şi reţea de apă şi canalizare tot de sute de ani. Şi al doilea: aş vrea să-i rog să se intereseze care sunt taxele şi impozitele pe care le colectează primăriile în aceste ţări. Eu vă dau doar un singur exemplu: dacă la noi în oraş impozitul pe un apartament este de 200 lei pe an, în Franţa, pentru un apartament de aceeaşi suprafaţă, se plăteşte peste 1.000 de euro.

– Vă cer o clipă de sinceritate. V-aţi gândit vreodată să renunţaţi la funcţie, în toţi aceşti ani? Întreb asta pentru că ştiu că, spre finalul primului mandat şi începutul celui de-al doilea, în biroul dvs. a apărut un dulap unde vă ţineţi medicamentele. Revin la întrebare: când anume v-aţi gândit să renunţaţi şi care au fost cauzele? Ce anume v-a dezamăgit sau supărat aşa de tare, de v-a trecut prin gând să renunţaţi la funcţie?

De multe ori m-am gândit. Am avut momente când am considerat că nimic nu merită să-ţi neglijezi familia şi să-ţi periclitezi sănătatea. Anul 2017 a fost unul foarte dificil pentu noi. Ne-au picat proiecte, multe din problemele apărute păreau să nu aibă rezolvare. Atunci m-am gândit că poate nu sunt eu capabil să le soluţionez. Poate ar trebui să vină altul mai ”rezistent” la critici. Au fost blocaje pe care chiar nu am crezut că le putem depăşi. Dar anul 2018 a fost ca o rasplată a muncii şi încăpăţânării de a continua, de a nu ne da bătuţi. Şi cred că reuşim.

* ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru tot ceea ce mi-a dăruit”

– O altă curiozitate: ce face primarul Harpa în timpul liber? Mai are timp să stea cu familia, să se joace cu copiii sau tot la îndatoririle funcţiei?

Am încercat, în ultima perioadă, să îmi fac mai mult timp pentru familie. Nu pot să spun că mi-a ieşit, dar cu siguranţă voi insista în această direcţie. Ştiu că sunt multe probleme, ştiu că ar fi lucruri de rezolvat şi dacă aş sta 12 ore pe zi în primărie, dar mai ştiu că nimic nu este mai important decât familia. Cine nu înţelege asta sau mă judecă pentru această afirmaţie, cred că nu a avut bucuria de a trăi într-o familie la fel de frumoasă ca a mea. Am o soţie minunată, doi copii frumoşi, părinţi gospodari şi foarte implicaţi în viaţa noastră. Nu cred că îmi pot dori mai mult. Îi mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru tot ceea ce mi-a dăruit! Referitor la timpul liber, pot să vă spun ce mi-aş dori să fac, mai mult decât ce fac efectiv. Mi-aş dori să fac mai mult sport, în special să joc fotbal.

Ciprian Traian STURZU

1 COMENTARIU

  1. Stiti ce va propun… daca tot aveti informatii ca exista persoane rau intentionate si platite ca sa va denigreze pe Facebook, eu zic sa le dati si numele public si sa lasati apoi lucrurile sa se transeze in instanta… ca asa cu apropo-uri de-astea nu prea mai merge in 2018… Ce ziceti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here