Primăria Târgu-Neamţ a găzduit luni, 24 septembrie, avut o conferinţă de presă pe tema campaniei STOP CERŞETORIEI, demarată în oraș după evenimentele neplăcute generate de conflictele dintre tigani. La eveniment au participat primarul Daniel Harpa, reprezentanți ai Poliției Naționale și locale, ai Direcției de Asistență Socială, precum și coordonatorul campaniei, Ana-Maria Apopei din cadrul primăriei Târgu-Neamţ.
Primarul Daniel Harpa a ţinut să-i asigure pe toţi, că acţiunile împotriva cerşetoriei vor continua şi, dacă va fi cazul, se va ajunge şi la tăierea ajutoarelor sociale: “Pe raza oraşului Târgu-Neamţ a fost organizată o campanie anti-cerşetorie, în parteneriat cu IPJ Neamţ, DAS Târgu-Neamţ, Poliţia Naţională şi Poliţia Locală. Chiar dacă această campanie a avut un impact pozitiv, chiar dacă cerşetoria în această perioadă s-a diminuat, încă mai avem de lucru şi trebuie să găsim în continuare soluţii pentru a diminua acest fenomen. Ne dorim să stopăm acest fenomen, dar singura noastră problemă este legislaţia. Cu ajutorul celor de faţă, prin intermediul d-stră, vă rugăm să apelaţi şi la sprijinul parlamentarilor nemţeni pentru a schimba legislaţia şi chiar a înăspri actele normative şi de a pedepsi aspru liderii acestor cerşetori. Am încercat să-i convingem şi pe liderii rromilor să discute cu membrii comunităţii lor, să înţeleagă că cerşetoria nu este o soluţie. Cert este că trebuie să existe o mai bună colaborare cu Primăria Vânători-Neamţ. O problemă stringentă există în localitatea Vânători, pentru că majoritatea rromilor care vin la cerşit sunt din această comună. Vă asigur că nu vom lăsa garda jos, vom continua astfel de acţiuni şi vom ajunge chiar la tăierea ajutoarelor sociale”.
Nicoleta Tablan, reprezentant IPJ Neamţ: „IPJ Neamţ a răspuns solicitării venite din partea primăriei Târgu-Neamţ. Fenomenul cerşetoriei este un fenomen vast şi complex în istoria omenirii, iar noi ne-am dorit să sensibilizăm populaţia. Actul de milostenie de a oferi bani cerşetorilor nu este un act simplu, pentru că la baza lui de multe ori mâna care stă întinsă are în spate o întreagă reţea. Prin această campanie am încercat să oferim un sprijin primăriei Târgu-Neamţ, nu numai pentru a stopa actul de cerşetorie, ci şi de a informa populaţia în ansamblu despre complexitatea fenomenului. Este complex pentru că ţine de factori economici, sociali şi de specificul anumitor populaţii şi zone. Mulţumim primăriei Târgu-Neamţ că este alături de noi, că se implică în astfel de acţiuni, răspunde activ problemelor cu care se confruntă comunitatea”.
Costinel Vlad, comandantul Poliţiei Târgu-Neamţ: „Legislaţia este o mare problemă în activitatea pe care o desfăşurăm pe activitatea de cerşetoriei, deoarece, chiar dacă ne oferă un cadru pentru a lua măsuri, aceste măsuri nu au finalitatea scontată. Nu este o scuză faptul că invocăm acest aspect, dar măsurile pe care noi le luăm faţă de cerşetori, faţă de cei care îndeamnă persoane la cerşit chiar nu au finalitate. De la începutul anului, la nivelul Poliţiei Naţionale Târgu-Neamţ, în colaborare cu Poliţia Locală şi Jandarmeria s-au desfăşurat un număr de peste 30 de acţiuni, au fost aplicate peste 250 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 30.000 de lei. Cu toate acestea, chiar dacă fenomenul cerşetoriei a suferit o diminuare noi ne-am fi aşteptat la un alt rezultat mult mai bun. Vom continua zilnic astfel de acţiuni, şi de acum înainte”.
Florin Tofan, şeful Poliţiei Locale: „Pentru noi, fenomenul cerşetoriei este o prioritate, dar în acelaşi timp întâmpinăm şi probleme. Mai mult decât să-i prindem nu putem face. De aceea, sperăm cu ajutorul d-stră să se modifice legea. Am colaborat cu Poliţia Locală din comuna Vânători-Neamţ, cu Poliţia Naţională din Târgu-Neamţ şi cu Jandarmeria şi s-a constituit o zonă specială cu un plan special de acţiuni. Cetăţenii ne pot sesiza la orice oră din zi şi din noapte cu privire la orice problemă. Menţionez că avem cerşetori şi din alte judeţe”.
Emanuel Buduroi, director DAS Târgu-Neamţ: „Am venit în sprijinul persoanelor care cerşesc cu haine, alimente şi rechizite. Pe copiii care i-am depistat la cerşit i-am îndrumat spre psihologi şi am încercat să le oferim ajutorul”.
Întrebat de reporterul nostru, dacă are indicii sau cunoştinţă, că în zona Târgu-Neamţ ar exista o mafie a cerşetoriei, în speţă dacă există rromi care trimit membri ai comunităţii rrome să cerşească şi apoi să strângă banii de la aceştia, comandantul Poliţiei Târgu-Neamţ, comisar şef Costinel Vlad ne-a răspuns: „Nu avem date de genul acesta. Cerşetoria la noi este cunoscută ca un mod de subzistenţă sau cel mult dirijată de către părinţi, spre copiii lor. În sensul de structură organizată nu avem indicii”.
C.T. STURZU
2 comentarii
ieri Duminca, am avut curiozitatea de a numara cersetorii.
– copii la Lidl 4
– copii in zona pietii 3 + 2 adulti
-adulti cu copii la Adormire 3
– copii adulti , fara numar la cimitir!!!
Se vor supăra popii …si ei cer..nu se v.a rezolva nimic.. romanul este milostiv si trebuie sa implineasca porunca Domnului: ,,Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuți ” ..sa imbraci pe cel sarac , sa hranesti oe cel flamand ..etc.Nici sistarea ajutoarelor sociale nu este o solutie.Omul flamand face crima pt hrana. Guvernantii penali au generat starea de saracie a majoritatii populatiei