• interviu cu Mihai CHIRICA, primarul municipiului Iași
– Europarlamentarul ieşean Cătălin Ivan a lansat platforma politică a unui nou partid, Alternativa pentru Demnitate Naţională – ADN. Poate fi această platformă și o reformare pentru clasa politică din România?
Sigur, de ce nu? În condiţiile în care şi dl Cătălin Ivan şi dl Victor Ponta au enunţat, încă de la început, nişte principii prin care se doreşte eliminarea din stat a unor oameni compromişi politic, ADN vine pe un tip, dacă vă mai aduceţi aminte, Alianţa pentru România. Nu pot să le doresc decât succes acestei iniţiative. Sunt convins că, picătură cu picătură, aceste structuri – de tipul celei lansate de Cătălin Ivan sau Pro România lui Victor Ponta, dar şi altele – pot primeni clasa politică.
– Care considerați că ar fi modelul de politician pentru a depăși actuala stare de lucruri din România?
În primul rând, trebuie să reinventăm demnitarul politic, un om de stat, un om care să-şi iubească ţara. Trebuie să-i debranşăm pe toţi care au metehne de-a dreptul comuniste şi mai există în Parlamentul României.
În Parlament, mai avem foşti secretari ai Partidului Comunist Român, care, până la sfârşitul vieţii, vor fi contaminaţi de comunism. Aceştia trebuie eliminaţi.
Apoi, trebuie să naştem din nou în rândul intelectualităţii curajul de a intra în partide. Trebuie să fim atenţi, pentru că şi între intelectuali avem câteva dezamăgiri. În România, există o forţă latentă, echilibrată din punct de vedere mental şi foarte decisă să facă ceva bun pentru această ţară. Trebuie doar să o descoperim şi să o conectăm la structurile politice.
În ultimul sondaj făcut pe Iaşi, peste 34% dintre cei intervievaţi nu au încă o opţiune politică. Cu toate că li s-a pus în faţă toată gama de partide parlamentare existente, niciunul dintre ele nu a fost suficient de reprezentativ pentru ei. Acest procent mare al celor care nu au opţiuni lasă loc apariţiei unor formaţiuni politice care pot fi dezastruoase pentru România. PSD speră să-şi conserve avantajul dobândit în 2016, PNL speră să profite de căderea liberă în care se află PSD, iar USR se conturează deja ca o opoziţie a opoziţiei, pentru că nu şi-a definit încă o doctrină care să-i poziţioneze pe o linie foarte clară. În următorii doi ani, trebuie să relansăm dragostea şi necesitatea intelectualilor, dar nu neapărat a celor rasaţi, că nu dorim să facem o academie în clasa politică. Trebuie adunaţi oameni care au principii morale şi o anumită doză de patriotism. Însă să nu gândim doar pentru noi, ci să judecăm că suntem o comunitate interetnică secular, dacă nu cumva chiar milenară, că am putut convieţui de-a lungul istoriei împreună, fără să fie nevoie să ne fugărim pe străzi, că putem duce o viaţă împreună şi de azi înainte. România Mare nu s-a făcut doar cu acceptul populaţiei româneşti. Toate comunităţile au venit şi au spus că vor să se unească cu Regatul României. Au făcut-o şi comunităţile de evrei, comunităţile de armeni, de lipoveni şi alte comunităţi entice.
* ”Nu suntem o gaşcă, care a mers la furat şi, pe urmă, când vine Poliţia şi-l prinde pe unul, nu-l trădează pe celălalt”
– Există o cooperativă ieşeană în politică?
Da, există o cooperativă ieşeană, care se mai întrezare pe ici, pe colo, în sensul încercării de a submina puterea sau vizibilitatea unor personalităţi politice. Câteodată îşi mai dau mâna dreapta cu stânga. Chiar la Iaşi s-a întâmplat şi am avut o reacţie publică, atunci când liderul PNL din municipiu şi cu organizaţia PSD, prin câţiva membri, au încercat să facă astfel de cooperative, pentru a-şi păstra legătura cu conducerea structurilor politice. Dar nu dau rezultat. Asta, de fapt, a fost şi marea pierdere a României în ultimii 20 de ani.
Acest transfer continuu şi inexplicabil de la stânga la dreapta a rarefiat mult personalitatea partidelor politice. Şi vă dau şi câteva exemple. Liviu Dragnea: a fost de extremă dreapta sau, mai bine zis, de latura cea mai de dreapta a partidelor politice din România, fiind în PD la momentul respectiv şi a ajuns la PSD, devenind un fidel al stângii, cum este şi în momentul de faţă. Ce pot să cred din asta? PRM: extremişti cu un patriotism exacerbat, uşor şovin, care au ajuns să slujească interesele democraţiei europene în structurile asociative ale stângii europene. Să ne uităm la PSD, în care s-au infiltrat oameni din PDSR, structura care a moştenit FSN-ul şi s-a divizat, trecând prin PDSR şi PD, care, ulterior, partid democrat, a devenit liberal. Vedem tot mai des în spațiul public lozinci de tipul ”PSD şi PNL aceeaşi mizerie”… Lumea vede toate aceste lucruri…
– Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi, aparţine unui grup de interese asociat cu Liviu Dragnea sau aparţine acestei cooperative ieşene?
Am posibilitatea să discut despre dumnealui, pentru că am avut ocazia să-l reperez în diverse situaţii. Dl Maricel Popa a candidat inițial pe lista PNL. Dl Maricel Popa a avut ieşiri furibunde împotriva conducătorilor de atunci ai PSD, a făcut un număr de cadavre, pe care s-a căţărat în cariera lui politică, dacă o putem numi carieră, şi a ajuns, în cele din urmă, printr-o conjunctură – la care, recunosc, am contribuit şi eu -, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Există un ataşament din partea dumnealui faţă de Dragnea, că nu-l va trăda niciodată. Adică nu contează dacă Liviu Dragnea îşi trădează ţara, el nu trădează un om care-şi trădează ţara.
Consider că nu suntem o gaşcă, care a mers la furat şi, pe urmă, când vine Poliţia şi-l prinde pe unul, nu-l trădează pe celălalt. Asta nu e politică. Asta înseamnă mafie, înseamnă gaşcă de hoţi şi huligani, care se apără în faţa rigorilor legii sub pretexul că ”eu nu trădez”.
Nu îmi trădez ţara, nu îmi trădez mama, nu îmi trădez istoria, nu îmi trădez credinţa, nu îmi trădez relaţiile de familie şi nu îmi trădez lucruri esenţiale pentru omenire, în general! A nu îţi trăda omul care riscă să facă puşcărie arată calitatea omului politic şi cameleonismul acesta, care domină, din păcate, din ce în ce mai mult şi care lasă în urmă numai ură, dezbinare, trivialităţi şi posibilitatea aproape ireversibilă de a promova nulităţi intelectuale.
Avem cel mai analfabet prim-ministru din istoria României, cel mai agramat prim-ministru de pe planetă! Vă spun sincer că e o situaţie absolut penibilă şi jenantă să fii român într-o convorbire cu un străin, pe care îl buşeşte râsul când aude de România. Şi, când îl întreb de ce râde sau dacă am spus ceva greşit, să-mi răspundă că se gândea la prim-ministrul nostru. Nu e de râs, e de-a dreptul de plâns!
– Pe structura actualei clase politice, unde v-aţi vedea candidat la Primăria Iaşi în 2020?
Ca opţiune politică, sincer, am avut câteva gânduri. M-am ataşat foarte mult de ieşeni şi nu de azi, de ieri. Sunt ataşat încă de la naştere, aici m-am născut. În momentul de faţă, fără ipocrizie, sunt într-un fel de conservare. Pur şi simplu, îmi conserv intelectul, îmi conserv energiile creatoare, pentru o viitoare construcţie politică, îmi conserv tot ce e valoros ca să-mi duc mandatul de primar la capăt. Nu sunt detaşat sub nicio formă de mediul politic românesc şi analizez, foarte critic de data aceasta. Desfac firul în patru pentru fiecare partid, încercând să-i găsesc calităţile şi defectele pe care le-aş putea corecta sau peste care aş putea să trec. Nu am dat la groapa de gunoi nicio formaţiune politică şi analizez mereu cum se manifestă în spațiul public, dar încă nu am o decizie. Mediul politic de astăzi încă nu este aşezat. Instabilitatea societăţii româneşti pleacă de la instabilitatea mediului politic românesc. Nimeni nu se regăseşte nicăieri. Toată lumea critică, dar nimeni nu vine cu o soluţie.
Prima soluţie pe care ar trebui să o propună clasa politică ar trebui să fie aşezatul la masă. Dacă vine cutremurul este vinovat Dragnea, dacă nu ne iese mâna la Comisia Europeană dăm vina pe Iohannis, dacă nu suntem acceptaţi la masa tratativelor pentru viitoarea preşedinţie a Comisiei Europei se va da vina pe USR. Toţi trebuie să fie la aceeaşi masă, iar diferenţa trebuie să o facă rezultatul aplicării programului de guvernare. Opoziţia este datoare să urmărească dacă Puterea îşi respectă programul de guvernare, dacă o face legal, în primul rând, şi dacă rezultatul acesteia sunt spre binele poporului roman. Iar Puterea este obligată să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de populaţia ţării.
* ”Că e scumpă sau ieftină, apucă-te şi fă autostrada! Banii există!”
– Care este diferenţa de abordare dintre dvs. şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iași, Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ şi deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, în ceea ce priveşte realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş?
Pentru mine, autostrada, ca, de altfel, şi Spitalul Regional de Urgenţă, a depăşit de foarte mult un câmp de bătălie politică. Este o luptă permanentă pentru bunăstarea şi siguranţa acestei regiuni, chiar a întregii ţări. Abordarea mea este foarte critică la adresa Guvernului, pentru că banii pentru construirea autostrăzii există. Au fost programaţi de la început, ca noi să-i cheltuim. Este inexplicabil de ce România, în aproape doi ani, nu a reuşit să depună documentaţia spre finanţarea ei, aducând diverşi demnitari să spunem, din Ministerul Transporturilor sau din Guvern în general, cu tot felul de soluţii care nu au nimic de-a face cu soluţia corectă.
Încă de la începutul guvernării, s-a spus că autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş este o prioritate. Se numeşte Autostrada Montana. După o perioadă, aflu că documentaţia nu mai poate fi utilizată, că este confiscată de DNA. Ca şi cum DNA şi-a făcut, între timp, firmă de construcţii autostrăzi şi avea nevoie de un proiect tehnic să se apuce de treabă! O minciună sfruntată!
După ce au văzut că nici partea cu DNA-ul nu ţine, pentru că era o încercare mizerabilă de a îndrepta atenţia şi ura opiniei publice împotriva Laurei Codruţa Koveşi, au renunţat şi la acest concept şi au spus că nu mai este bun proiectul. După povestea că nu mai e bun proiectul, au zis că vor găsi altă soluţie de finanţare. Când au văzut că, de la Comisia Europeană, vine din ce în ce mai des avertismentul că vor fi retraşi banii pentru finanţarea autostrăzii, s-au gândit că nici nu era bine să luăm banii degeaba, gratis, că vor face parteneriate public-private. Este cea mai mare prostie!
Nu vine nimeni să facă parteneriate public-private legând cea mai săracă zonă a României de ceva.
Parteneriatele public-private pe regiuni de autostrăzi se fac pe axe magistrale în zone foarte bogate, în care circulaţia mărfurilor şi a persoanelor este foarte activă. Dar când tu trebuie să legi secolul XVIII cu Europa de Vest prin diverse localităţi din România, cine Dumnezeu vine să investească? Pentru ce? Pentru traficul de căruţe? Să vezi căruţe care intră prin nu ştiu ce comune?
Asta arată multă incompetenţă, o slujire a minciunii, în care s-a băgat şi domnul Maricel Popa.
Despre celălalt (Ionel Arsene – n.red.) nu pot spune foarte multe, pentru că nu i-am studiat ieşirile publice. Este o mare lipsă de raţionament. Nu putem spune cuiva că nu se poate face autostrada pentru că are 16 viaducte. Păi, hai să vedem ce e în Italia, în Austria, în Franţa, traversarea Alpilor! Acolo sunt viaducte din doi în doi km. Sunt sute de viaducte! De ce la noi ideea de viaducte este compromisă? Avem o centură de 5 km care are 4 viaducte. O autostradă de 300 de km de ce nu poate avea 16 viaducte? Singura debranşată de la o dezvoltare economică puternică este exact zona lipsită de autostradă.
Am făcut şi o statistică, am şi o hartă cât un perete. Câte parcuri industriale sunt pe partea de sud-est, nord-vest spre sud şi câte parcuri industriale pe aceeaşi axă sunt spre nord-est? O să vedeţi diferenţa. În nord-est, am numărat 6, în cealaltă parte am numărat 30 şi ceva de parcuri industriale. Acolo au cum să transporte material primă şi, cel mai important, pot transporta produsul la timp.
Am avut o discuţie cu directorul general al companiei Continental, producător de cauciucuri şi alte subansamble în domeniul auto, care mi-a spus foarte clar: Moldova şi Republica Moldova sunt deosebit de importante ca piaţă, pentru că, împreună, gestionează aproximativ 7 milioane de locuitori. Dar m-a întrebat cum poate transporta produsul finit. Comenzile în industria anvelopelor sunt extraordinar de rigide. Mi-a spus că, dacă în 12 ore de la comandă, nu are TIR-ul plin în depozitul de anvelope, când încep campaniile agricole, nimeni nu stă şi aşteaptă dacă îi vin sau nu anvelopele Continental. Dacă nu vin la timp, omul se duce şi cumpără anvelope din piaţă.
Vicepreşedintele concernului german Bosch-Siemens a fost în Iaşi, pentru a construi o fabrică de electrocasnice. Trebuia să o facem împreună cu dl primar Niţă, de la Miroslava. Au fost discuţii, am localizat terenul, am discutat aproape şase luni, după care s-au mutat undeva pe lângă Deva; acolo există autostradă, primăria din localitate a făcut un drum de acces de aproape 18 km pentru a se racorda platforma la autostradă şi s-a început construcţia fabricii. Şi, uite aşa, judeţul Iaşi a pierdut 5.000 de noi locuri de muncă. Iar a doua mare pierdere este volumul imens de produse realizat, care ar fi crescut PIB-ul acestui judeţ cu cel puţin 10% faţă de ce avem în momentul de faţă.
– Să înţelegem că nu sunteţi un susţinător al autostrăzii în parteneriat public-privat. Dar susţineţi varianta comisarului european Corina Creţu, de a construi autostrada cu fonduri europene?
Susţin 100% varianta cu fonduri europene. Este cea corectă de altfel, argumentată juridic şi economic de Corina Creţu.
Să vă mai spun o altă minciună pe care o invocă Ministerul Transporturilor, când discută despre valoarea acestei autostrăzi, că ar fi scumpă. Nu există această noţiune, pentru că noi nu cumpărăm ceva abstract. Este ca şi cum aş vorbi că e scumpă Luna. Este posibil să fie scumpă sau ieftină, dar ştiu foarte clar cât mă costă drumul până la Lună, pentru că ştiu cât mă costă o rachetă, cât mă costă combustibilul până acolo, echipamentul şi mâncarea.
Că e scumpă sau ieftină, apucă-te şi fă autostrada! Vei vedea dacă îţi va mânca 1 milion de mc de beton sau 100 milioane. Acel beton se măsoară, se cântăreşte şi se plăteşte la preţul betonului în momentul în care este pus în execuţie. De ce să vorbesc de drobul de sare, pe care nu-l pot lua de deasupra capului şi mă plâng permanent de lucrul acesta? Va costa autostrada 4 miliarde, va costa 10 miliarde, important e să încep prin indicatorii pe care-i am şi realitatea din teren ne va arăta ce se întâmplă.
Care este programul de exproprieri? De ce nu s-au continuat exproprierile? Asta e o întrebare pentru procurori. Oare autostrada nu trece prin anumite sectoare şi proprietăţi, iar, prin expropriere, pe măsură ce trece timpul și crește prețul terenurilor, acele personaje vor fi despăgubite cu sume din ce în ce mai mari?
Acum doi ani, hectarul de sol agricol se vindea cu 700-2.500 euro. În momentul de faţă, fără 4.000 de euro pe hectar, nu mai stă nimeni de vorbă cu tine. Iarăşi un motiv care arată foarte clar cât de mult pierde România pentru fiecare zi de întârziere pe acest obiectiv, în condiţiile în care Europa te aşteaptă cu masa întinsă, cu banii puşi pe masă şi cu îndemnul ”Luaţi-vă banii şi faceţi-vă autostradă!”. Autostrada este un obiectiv de interes european. Axa Est-Vest a fost invocată şi la ultima discuţie în Comisia Europeană, ca legătură prioritară a Europei cu partea ei de Răsărit. Şi uite că noi nu facem nimic.
– Cu Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, aţi avut vreo discuţie legată despre autostradă?
În afara discuţiilor pe care le-am avut în timpul elaborării programului de guvernare, nu. Ultima discuţie cu dl Arsene am avut-o când, folosind cuvinte grele, a susţinut excluderea mea din Biroul Permanent Naţional şi din Biroul Executiv, lăsarea fără funcţii politice şi altele. Şi nici nu am mai avut timp, pentru că m-am trezit foarte devreme. Este un proverb românesc, care spune că cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge. Eu m-am trezit foarte de dimineaţă, la o lună după ce am câştigat alegerile, iar judeţul pe care l-am condus politic a fost cel mai bun judeţ din ţară. Iaşi a avut 9 parlamentari, egal cu judeţul Argeş, care, de regulă, era topul. Şi, totuşi, mi-am dat seama că suntem trădaţi.
Îl ascult acum pe dl Ţuţuianu, care iese aproape zilnic cu câte o declaraţie şi spune da, am fost trădaţi de la nominalizarea lui Shhaideh. Shhaideh niciodată nu a făcut parte din cărţile noastre. Nu putea decide dl Dragnea dacă Shhaideh intră sau nu prim-ministru cât timp acest partid avea o structură de conducere piramidală, iar BPN era în fruntea piramidei. Deci alegerea lui Shhaideh ca premier nu era o decizie de birou a lui Dragnea, ci era o chestiune de decizie colectivă, pentru că viza viitorul acestei ţări şi al cetăţenilor ei, nu numai al celor din Teleorman.
* ”Târgu Neamţ are mai multă nevoie de atenţia Guvernului”
– Ce legături aveţi cu judeţul Neamţ?
Legături de familie. Sunt căsătorit cu o fată din Târgu Neamţ şi, din punctul meu de vedere, e un loc binecuvântat de Dumnezeu. La Târgu Neamţ, am găsit extraordinar de mulţi oameni de valoare, cu o condiţie intelectuală şi morală, gospodari sadea, de la care avem de învăţat permanent, cu o viaţă religioasă puternică, cu o şcoală de bună calitate. Cunosc o sumedenie de persoane din zona Târgu Neamţ care sunt în funcţii de conducere în Iaşi, inclusiv în Primărie. E plină primăria de nemţeni. Pe noi – Neamţ, Suceava şi Iaşi ne leagă o istorie comună mult prea lungă ca să avem motive să ne despărţim. Aici s-au născut primele structuri de răzeşi, aici s-a scris istoria României adevărate, Cetatea de Scaun ba la Suceava, ba mutată prin Cetatea Neamţ, apoi adusă la Iaşi de Alexandru Lăpuşneanu. Sute de ani, noi am fost triunghiul acesta – Iaşi, Neamţ, Suceava.
Târgu Neamţ este, în primul rând, un oraş curat. Am avut ocazia să-l bat aproape străduţă cu străduţă. Are nevoie şi mai multă de atenţia Guvernului şi e păcat că nu este ajutat.
Târgu Neamţ ar trebuie să devină o perlă, aşa cum, din păcate, riscă să se degradeze oraşul Piatra Neamţ. Am avut discuţii cu mulţi prieteni care stau în Piatra Neamţ şi mi-au spus că nu mai simt acea efervescenţă pe care oraşul o avea acum 4-5 ani de zile. Foarte mulţi doresc să părăsească acest oraş, ceea ce nu e bine deloc.
E nevoie de o mai mare atenţie a Guvernului pentru fonduri în Târgu Neamţ, mai ales că e nevoie să-şi pună la punct partea industrială, pe care au avut-o înainte de 1989. Industria lemnului a picat dramatic în zona Târgu Neamţ şi asta e un regres evident. Este un oraş istoric, un oraş turistic, un oraş cochet. Ar fi nevoie de cel puţin încă un hotel la Târgu Neamţ, care să poată susţine procesul de dezvoltare a turismului. Şi e nevoie şi de o interconectare cu localităţile învecinate, care ar trebui să-i asigure o fluenţă permanentă de turişti. Pentru mine, dl primar Harpa este un om foarte echilibrat. Multe lucruri nu avem de împărţit şi nu am avut nici divergenţe, că nu am avut de unde. La fel de echilibraţi mi se par şi ceilalţi primari care vin pe linia Trotuşului. Dumnezeu i-a adunat pe toţi acolo şi toţi sunt oameni echilibraţi: primarul din Moineşti, din Târgu-Ocna şi Slănic Moldova. Îi ştiu pe toţi. Unul este de la ALDE şi doi sunt de la PSD. Primarul de la Târgu Neamţ e de la PSD, iar primarul de la Piatra e de la PNL, ambii oameni echilibraţi, care au păstrat o relaţie şi un echilibru faţă de populaţia pe care o reprezintă şi, probabil, îşi vor continua mandatele.
* ”Plecarea lui Dragnea din politică ar fi fost benefică pentru toată lumea”
– Ce avantaje, dar şi dezavantaje aveţi din războiul cu Liviu Dragnea? Practic, sunteţi unul dintre cei mai importanţi primari şi lideri politici din România care îl contestă pe liderul PSD.
Avantaje personale zero. Sunt pe un front continuu de luptă pentru ieşeni. Am avut avantaj de imagine, am atras atenţia opiniei publice – la nivel național, dar în special internațional – că România mai are, totuşi, o şansă. Dacă nu ar fi apărut câteva voci permanente, care să tragă asemenea semnale şi să le spună celor de peste hotare că noi nu suntem Coreea de Nord, că nu suntem un viitor stat comunist, că românii gândesc altfel şi să se uite la sondajele noastre, nu la declaraţiile lor politice…! Să se uite la declaraţiile oamenilor de pe stradă, nu ale premierului!
Mi-ar fi foarte comod să stau pe tuşă, să caut greşeli pe care să le transform în declaraţii publice. Nimeni nu ştie cât lobby fac la oricine ne poate sprijini, la ambasadă, la comisari europeni şi la tot felul de specialişti pe care Comisia Europeană îi trimite în România şi în Iaşi, pentru a ne lua puncte de vedere. Întotdeauna le spun: ”Nu pedepsiţi poporul român, nu el e de vină pentru situaţia în care ne aflăm! Lăsaţi fondurile aici, alocaţi-le cu discernământ, urmăriţi implementarea lor! Daţi cât mai multe fonduri către România, pentru că doar aşa putem să reformăm această ţară!”.
În sărăcie, vom fi coordonaţi şi ghidaţi de baronii locali.
Cred că acest mesaj a fost foarte bine primit.
La capitolul dezavantaje, vă pot spune de debranşarea Iașiului de la banul public. Nu că alţii ar fi primit ceva, pentru că m-am uitat pe acest program, PNDL 2. Noi am mai primit câte ceva, dar Vaslui, care e o pepinieră destul de conservatoare în curtea PSD Dragnea, nu a primit nimic. Chiar am sărit în apărarea primarului din Vaslui, că aşa ceva nu se poate! Cea mai săracă capitală reşedinţă de judeţ din Moldova și să nu dai nimic?! A fost o batjocură faţă de vasluieni! Slavă Domnului că sunt fonduri europene! Noi, la Iaşi, derulăm fonduri europene consistente, avem semnate şi consumate zeci de milioane de euro. Mişcăm oraşul înainte.
– Când preconizaţi că veţi aprinde artificii la mormântul politic al lui Liviu Dragnea?
Niciodată nu mi-am propus să aprind artificii la mormântul politicianului Liviu Dragnea, însă, la finalul vieţii sale politice, voi face o mare petrecere. Nu că am ceva cu dumnealui, dar nu realizează cât de mult dăunează acestei ţări.
Nu vreau să devin nici patetic, nici răutăcios, dar această atitudine, permanent conflictuală cu toată lumea, cu ambasadele, cu Parlamentul European, cu cetăţenii, cu toate partidele, cu propriul partid, nu a făcut decât să dezbine pe toată lumea şi să arunce România într-o groapă. Sfârşitul politic al lui Liviu Dragnea avea două mari avantaje. În primul rând, avantaj pentru PSD, pentru că îl punea în situaţia de a reconsidera şi refortifica energiile pentru viitoarele campanii electorale. Și un sfârşit pozitiv pentru el, pentru că instanţele şi ceilalţi actori din justiţie ar fi tratat povestea lui Dragnea cu altă măsură.
Toţi cei care s-au retras la timp din viaţa politică au reuşit să beneficieze de clemenţa instanţelor din România. Vă dau şi exemple. Nu s-a mai întâmplat nimic cu dosarul fostului primar de Iaşi, Nechita, pentru că nu mai reprezintă un pericol. Cine îl mai bagă acum în seamă? Nu s-a mai întâmplat nimic cu dosarul Adomniţei, pentru că nu reprezintă un pericol. Pe când Liviu Dragnea s-a pus într-un mare pericol. De aceea, plecarea lui din viaţa politică ar fi fost benefică pentru toată lumea.
Ca să revin la întrebarea dvs., chiar dacă pot părea puţin ironic, Dragnea a dispărut de mult din viaţa politică. Astăzi, el nu mai reprezintă un om politic, pentru că, la funcţiile pe care le deţine, ar fi trebuit să fie un om de stat, ar fi trebuit să ducă bătălii politice, ca între Trump şi Merkel, dintre Trump şi Putin sau dintre preşedintele Turciei şi Americii. Pentru mine, Dragnea nu mai reprezintă decât un eşec politic. E o chestiune de timp, de care poate beneficia sau nu PSD. Pleacă Dragnea la culcare cât mai repede, PSD-ul mai are o şansă să recupereze din dezastrul electoral de astăzi. Rămâne în continuare, prohodul se va cânta la pachet.
– Unde vă vedeţi peste 5 sau 10 ani?
Nu mi-am propus să mă văd undeva peste 10 ani, dar mi-am propus să termin acest mandat într-o manieră cât mai rezonabilă, să pot ieși cu fruntea sus în faţa ieşenilor pe care-i iubesc. Mă plimb pe stradă singur, singur am ieşit şi la Sfânta Parascheva. A durat o oră să termin de făcut poze cu cetăţeni prezenţi la sărbătoare care au dorit să ne pozăm. Singur mă duc la piaţă, singur îmi fac cumpărăturile, singur mă plimb. Nu îmi e teamă să dau ochii cu ieşenii.
– Luaţi în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale de anul viitor?
Este prea mult. Deocamdată…
Ciprian Traian STURZU