Pledoaria pentru atitudinea pe care trebuie să o aibă fiecare om în fața hepatitei provocate de virusul C, virusul care ucide mișelește fiindcă nu anunță, vine de la un chirurg care a văzut multă astfel de suferință și sună în esență așa: ”Mortalitate fantastică!”.
Este concluzia medicului Codruț Munteanu, oferită la conferința de presă de astăzi, 18 octombrie, de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Managerul spitalului a îmbrăcat concluzia în argumente holistice ce vor să atragă atenția tuturor că hepatita C nu ucide dacă fiecare om este atent la el însuși: ”Am avut o lungă perioadă de viață când am operat la Spitalul Fundeni, un puternic centru de gastroenterologie unde erau dirijați pacienți, foarte multe cazuri disperate cu varice esofagiene rupte, hemoragii gigestive superioare. Mortalitatea era fantastică! Mi-aduc aminte, după o intervenție la un caz complicat, bolnavul a supraviețuit până dimineață. La raportul de gardă, profesorul Setlacec (n.n. – chirurgul Dan Setlacec, doctor în medicină, care s-a stins în 23 iulie 2009) mă întreabă despre bolnav. Îi zic ”trăiește, domnul profesor”. Și zice: ”atunci n-a avut varice esofagiene și nici ciroză, nici marea insuficiență hepatică, ai greșit diagnosticul!”. Deci, undeva este incompatibilă soluția terapeutică chirurgicală în fază terminală pentru o astfel de evoluție ficat cirotic – marea insuficiență hepatică. Am vrut să vă spun acest lucru care m-a marcat, dar și faptul că, într-un alt context al vieții, la un examen cu prof. Căruntu, marele infecționist, mi-a picat fix subiectul tratamentului în afecțiunile hepatice. La final, prof. Căruntu m-a apreciat și mi-a spus: ”Nu uitați, de la profesorul Căruntu două lucruri: în tratamentul afecțiunilor hepatice, regimul alimentar și odihna sunt esențiale. Aceste experiențe am vrut să vi le împărtășesc, pentru ca să înțelegem că este mai util să depistăm boala la timp și să o tratăm, ca să nu ajungem la o fază a complicațiilor fără șansă, și să nu nesocotim modalitățile simple de abordare a bolii, pe care le știm de la strămoșii noștri”.
Conferința de presă a fost centrată pe campania de popularizare a căilor accesibile și gratuite pe care nemțenii asigurați în sistemul public de sănătate le au acum pentru depistarea hepatitei C și pentru primirea tratamentului eficient, fără interferon. ”Cei care au semne precum oboseală, lipsa poftei de mâncare, analize modificate ale ficatului, intervenții chirurgicale laborioase și transfuzii sanguine până în anul 1995, transplant de organe, tinerii care consumă droguri injectabile, tinerii care au viață sexuală neprotejată și cu mai mulți parteneri, cei care merg la saloane de tatuaje, de pedichiură și manichiură, sunt în categoria de risc la infectarea cu virusul hepatic C. Recomandarea noastră este să meargă la medicul de familie pentru a primi bilet de trimitere pentru investigații specifice de depistare a anticorpilor, iar ulterior prin internare la spitalul județean, medicul infecționist sau gastroenterolog apreciază, în funcție de patologie, recomandarea ca pacientul să fie trimis pentru tratament gratuit fără interferon. Acest tratament, care are 99% eficiență, durează doar 12 săptămâni și nu este atât de agresiv ca tratamentul cu interferon, se acordă de anul acesta pentru toate stadiile de fibroză, prin centrele regionale de tratament de la Iași și Bacău. Ministerul Sănătății a avizat și de la 1 septembrie funcționează centrul de la Bacău”, a declarat dr. Daniela Burghelea, șefa secției Boli Infecțioase de la SJU Piatra Neamț, medicul direct implicat în campania organizată de Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate București. Dr. Burghelea a adăugat că există medici de familie în Neamț care pot face pacienților susceptibili un test rapid, în cabinet.
Dr. Magda Spînoiu, director adjunct al Casei de Sănătate Neamț, a spus, la conferința de presă, că serviciile medicale pe care medicii de familie le acordă pacienților pentru depistarea infecției cu virusul hepatic C sunt decontate: ”Sistemul de asigurări de sănătate decontează din această primăvară serviciile medicilor de familie, adică trimiterile pentru investigații de laborator care să depisteze anticorpii virsului hepatic C. Medicii de familie nu aveau posibilitatea, până acum, să recomande astfel de investigații, la persoanele eligibile. Pentru testările rapide, vom avea o discuție cu medicii de familie săptămâna viitoare”.
Dr. Mirela Grădinaru din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț a precizat că ”în primele nouă luni ale acestui an sunt 2 cazuri de hepatită acută, la fel ca și anul trecut, dar nu există nici o evidență pe bolnavii de hepatică cronică C”.
La conferința de presă au mai participat ing. chimist Brândușa Movilă, directorul DSP Neamț și dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul medical al SJU Piatra Neamț. (C.I.)