Centenarul Marii Uniri este, fără îndoială, încă un prilej să ne convingem de stupizenia clasei politice actuale și de indolența funcționarilor de tot felul, când vine vorba de marcat evenimentul. La nivel național, sărbătorirea/ marcarea Centenarului se face la ordin, cu directive foarte clare, ca să înțeleagă și Dorelul promovat pe post având încă pe mână lipiciul de la afișele electorale sau diva adusă cu serviciul mai aproape de șeful care trebuie destresat la minut.
Așa a apărut o ordonanță, 22/2018, unde se face trimitere clară la un Ghid de identitate vizuală al Centenarului, pe care sunt obligate să-l respecte toate instituțiile publice: ”Art.11 alin (1) Începând cu data intrării în vigoare Ghidului de identitate vizuală a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial și până la sfârșitul anului 2018, autoritățile și instituțiile publice, precum și instituțiile din subordinea, coordonarea sau autoritatea acestora, indiferent de modalitatea de finanțare, au obligația aplicării măsurilor de identitate vizuală prevăzute în acesta”.
Ghidul, așa cum este întocmit, este foarte clar. Totuși, și ordonanța și ghidul ar trebui să fi fost citite și, eventual înțelese, pentru a putea fi aplicate. În Neamț, din motive necunoscute, din indolență sau, pur și simplu, din neștiință, însemnătatea Centenarului și a simbolurilor lui a devenit opțională. Chiar dacă, în felul acesta, se încalcă flagrant legea. Pentru că o ordonanță, fie ea chiar de urgență, este, totuși, lege.
* Primul exemplu public: materialele de promovare ale TT
Festivalul de Teatru girat de Geanina Cărbunariu, găzduit de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, a însemnat și o mulțime de materiale promoționale. Într-o ședință a Consiliului Județean Neamț, consilierul Cornel Agăleanu a îndrăznit să întrebe conducerea județului dacă folosirea logo-ului Centenarului e obligatorie pentru toate instituțiile publice: ”Și dacă este așa, de ce acesta nu apare pe niciunul dintre materialele de promovare ale Festivalului de Teatru, manifestare organizată de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț? Nu apare nici pe programul festivalului, nici pe afișe, nicăieri”.
Ca un demnitar care nu poate declara decât ce prevede legea, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, în același timp și președinte al PSD Neamț, surprins oarecum, a replicat că se va interesa de ce respectivul logo nu apare, deși legea o impune: ”Da, folosirea logo-ului este obligatorie, există o ordonanță de urgență în acest sens. Mă voi interesa de ce nu apare pe respectivele materiale de promovare.
Purtătorul de cuvânt al lui Ionel Arsene ne-a lămurit ce s-a întâmplat după: ”Imediat după ședință, s-au cerut explicații celor de la Teatrul Tineretului, au modificat pe site-ul instituției, în cazul roll-up-urilor care nu erau încă gata s-au putut face modificări. Dacă mă întrebați în legătură cu sancțiuni în acest caz, pot să vă spun că ordonanța 22 nu prevede așa ceva”, a declarat Nicoleta Husaru.
Situația este ilară și tragică, în același timp, dar ea reflectă toată scorțoșenia guvernanților. Se dă o ordonanță în care se vorbește despre obligativitatea TUTUROR instituțiilor publice de a respecta, în anul 2018, niște reguli, se face – pe bani buni, fără discuție! – un ghid de identitate vizuală, dar nimeni nu stabilește niște sancțiuni pentru cei care nu le respectă. Să fie atât de tâmpit legiuitorul? Primul răspuns ar fi da. În realitate, nu este deloc așa.
O să explicăm de ce nu, dar, mai înainte vreme, merită prezentată o altă situație, mai mult decât jenantă, tot la CJ Neamț.
* Al doilea exemplu: funcționarii de la Consiliul Județean ignoră Centenarul
Gafă, neștiință sau, pur și simplu, o lipsă acută de raportare la realitate, în ghidul pe care Consiliul Județean Neamț l-a conceput pentru toți cei care, în anul 2018, solicită finanţări nerambursabile din bugetul propriu al judeţului – din cele alocate, generic, pentru activități non-profit de interes judeţean în cultură, învăţământ, sănătate și servicii sociale – NU APARE NICIO referire privind obligativitatea folosirii identității vizuale a Centenarului.
Imaginile din ghid stau mărturie. Se vorbește doar despre obligativitatea de a preciza, la toate manifestările și pe toate materialele, că finanțarea vine de la Consiliul Județean. Atât. Nimic despre Centenar.
Pentru cei de la Consiliul Județean, se pare că nu există Centenar când alocă bani, inclusiv când sumele se dau pentru manifestări dedicate acestuia.
Iar ordonanța 22, draga de ea, e nebăgată în seamă nu doar de cei de la Teatru, ci de mai mulți de la și de sub Consiliul Județean, care au cheltuit considerabil pentru a marca un Centenar al cărui logo nu s-au obosit să-l preia pe nicăieri.
Asupra acestui aspect vom reveni.
* Sancțiuni există, are curajul să le aplice cineva?
Ideea că nu ar exista sancțiuni pentru cei care nu folosesc elementele de identitate vizuală prevăzute de Guvern pentru Centenar, sugerată de purtătorul de cuvânt al președintelui CJ Neamț, poate sta în picioare doar raportat la Ordonanța 22. Cum, însă, ordonanța nu umblă slobodă prin legislația românească, ar fi recomandat ca un șef adevărat din administrație să-și aducă aminte că are pârghiile necesare pentru a-și sancționa subalternii care își bat joc de imaginea instituției și, nota bene, de legile pe care le-a promovat Guvernul din care onor face parte partidul președintelui Consiliului Județean.
Să le luăm pe rând. Funcționarii de la CJ, cei care au întocmit ghidul, șefii lor, cei care au aprobat, toți pot fi sancționați pentru că nu au respectat legea. Nu raportat la ordonanța 22, ci la datoria lor de a respecta legislația în vigoare, în care ordonanța 22 este parte integrantă. Iar dacă legiuitorul, în înțelepciunea sa, nu a prevăzut sancțiuni, o fi pentru că ele există deja la nivelul primar, al contractelor de muncă, al fișei postului etc.? Slujbașii CJ, că-s funcționari sau personal contractual, au un contract de muncă, în baza căruia sunt plătiți și în baza căruia pot fi sancționați, dacă nu respectă ce au de făcut. Inclusiv cei care se comportă ca niște vătafi cu unii din beneficiarii de finanțare de la CJ, pe care îi cheamă la Piatra Neamț, la Consiliu, ori de câte ori li se pare lor că nu se pupă o poză cu textul din comunicatul oficial sau sigla instituției este prea pe stânga, motiv suficient ca să amenințe decontarea.
În privința conducerii TT, pentru care Centenarul nu e semnificativ – nu cât să-l pomenească în timpul festivalului finanțat de Consiliu -, și a fost nevoie de CJ să-i atragă atenția asupra acestui aspect, lucrurile sunt mai simple. Gianina Cărbunariu merită (poate și trebuie?) sancționată nu în baza ordonanței 22, care nu prevede sancțiuni, ci în baza contractului încheiat de Consiliul Județean Neamț cu sus-numita. Înțelepții din Consiliu au la îndemână acest act, care îi obligă pe semnatari la respectarea legislației. Că nu se poate semna în afara cadrului legal și apoi, pac la războiu’…
Eventual, apoi, se poate găsi în contract partea aceea cu respectarea imaginii județului, poate și cea cu promovarea imaginii. Se va putea constata cu prilejul acestui studiu că, așa amărâtă cum e ordonanța 22, nerespectarea ei a creat prejudicii de imagine, atât Consiliului Județean Neamț, cât și președintelui Ionel Arsene personal. Iar după ce se vede cât de mult și bine a fost încălcat respectivul contract, se pot lua măsuri în consecință. Asta, desigur, dacă în contractul de management sunt prevăzute sancțiuni. Dacă nu sunt, rămâne cum a stabilit ordonanța 22.
Valentin BĂLĂNESCU
FOTO: Facebook/ Consiliul Județean Neamț