Mirii din Neamț pot sta liniștiți, Fiscul nu-i ia la bani mărunți!

Preocuparea Fiscului de a scoate bani de… peste tot i-a adus în prim-plan pe tinerii căsătoriți. Probabil dorința – sau, în fine, ordinul de ministru – de a scoate din (pen)umbră câștigurile nedeclarate ale lăutarilor, maneliștilor, sportivilor sau artiștilor i-a determinat pe cei de la ANAF să se îndrepte spre petrecerile de nuntă.

Fiscul le cere tinerilor căsătoriți, printr-o adresă oficială, date concrete despre fotograful ori cameramanul, restaurantul și orchestra care le-au asigurat petrecerea de nuntă. Inclusiv informații despre intermediari. Toate aceste informații sunt cerute pentru ca ANAF să poată stabili care este ”starea fiscală a unor contribuabili” și se întemeiază pe art. 58 din Codul Fiscal, prin care ”contribuabilul/plătitorul sau altă persoană împuternicită de acesta are obligația de a furniza organului fiscal informațiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale. În același scop, organul fiscal are dreptul să solicite informații și altor persoane cu care contribuabilul/plătitorul are sau a avut raporturi economice sau juridice, iar acestea au obligația de a furniza informațiile solicitate. Informațiile furnizate de alte persoane se iau în considerare numai în măsura în care sunt confirmate și de alte mijloace de probă”.

Demersul Fiscului, având în vedere ultima prevedere din art. 58 invocat, vizează ca, printr-un control încrucișat, să se verifice, la beneficiari, veniturile declarate de artiști, firme din domeniul organizării de evenimente, restaurante, fotografi, cameramani, etc. La Neamț, tinerii însurăței pot sta liniștiți.

Noi, oficial nu am primit nicio adresă de la ANAF pe chestiunea aceasta. Există în Codul Fiscal art. 54, în baza căruia s-ar putea face verificări, este posibil ca în cazul unei inspecții fiscale să fie necesară o verificare încrucișată. Dar, până astăzi, la Neamț, nu s-a primit nimic în acest sens, nici de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, nici de la ANAF București și nici nu s-a notificat vreun contribuabil”, a declarat Dan Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț.

Potrivit documentului publicat profit.ro, cei proaspăt căsătoriți trebuie să declare în formularul trimis de Fisc date clare despre cei cu care au avut contracte economice sau juridice legat de ceremoniile civile și religioase. Amenzile pentru nefurnizarea acestor informații sunt între 2.000 și 5.000 de lei, pentru persoane fizice. (C.I.)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *