Spitalul Județean Neamț: Operație reușită, pacientul suferind

După ce a citit în Mesagerul multele articole despre Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Dumitru Preotu a venit la redacție. Cu propriul său caz, care e, din nou, elocvent pentru ce se întâmplă astăzi în sănătatea nemțeană. Precum cazul Sechel. În mână avea un dosar medical și un mic memoriu, pe care-l publicăm astăzi. Cu mult calm, a povestit cum, după ce s-a operat la secția Oftalmologie a spitalului, și-a pierdut o mare parte din capacitatea ochiului stâng. Om trecut prin multe în viață, acum vrea doar să înțeleagă de ce o operație, considerată acum destul de simplă, a dat greș. Cel puțin așa consideră el. Se întreabă, nu arată cu degetul, dacă este vorba de malpraxis.

Citind memoriul său, constatăm că a fost operat în spital, în secția Oftalmologie, a avut probleme după operație – practic, nu a mai văzut cu ochiul stâng, într-o primă fază -, dar a fost externat cu diagnosticul ”vindecat”. După operație, a fost trimis la clinici private din oraș, pentru consultații cu aparatură care lipsește din spital. Contra cost, desigur. Și nu o dată, ci de mai multe ori.

Face tratament în continuare și merge din clinică în clinică, în speranța că va reuși o ameliorare. Acum vrea ca lumea să afle că există un asemenea caz și să se gândească mai mult ca el înainte de a decide vreo intervenție aici. Doctorul care l-a operat susține că, din punctul său de vedere, operația a reușit și pacientul are alte probleme, care nu au putut fi depistate preoperator. Cel puțin nu cu aparatura existentă în acest moment. Susține că mulțumit de operație, iar acum ar vrea să se axeze pe celălalt ochi al pacientului. Iar faptul că a operat o cataractă și cu greu a depistat după operație un glaucom nu are nimic de-a face cu reușita procedurii sale. Că acum omul vede mai rău decât înainte, este o problemă care nu are de-a face cu procedurile pe care le-a respectat și nici cu faptul că, la spital, nu prea sunt aparate care să-l ajute pe medic în perioada de dinainte de operație. În sensul că nu intervii pe un organ precum ochiul fără să ai o diagnoză completă a acestuia.

* Opinia pacientului

«În cursul lunii mai 2018, la o partidă de pescuit, am observat că nu vedeam clar pluta la o distanță de circa 20-25 metri. Pentru a constata starea vederii, m-am prezentat la o clinică de optică medicală din oraș, pentru a examina situația reală a celor doi ochi. În urma controlului efectuat, s-a constatat că la ochiul stâng apare o cataractă incipientă.

Din informațiile luate de la alți colegi și prieteni, aceștia m-au îndrumat să fiu operat de cataractă la secția Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, la medicul Motaș Octavian Ioan, medic primar oftalmolog – doctor în științe medicale.

În luna iunie 2018 m-am prezentat la consultație la secția de oftalmologie a SJU Piatra-Neamț, unde am fost diagnosticat cu o cataractă incipientă la ochiul stâng. La sfârșitul orelor de consultație, un număr de 7-8 pacienți au fost programați pentru a fi operați de medicul Motaș Octavian Ioan, pe data de 16 iulie 2018. Am fost informați, circa 20-30 de minute, de modul cum va decurge operația și structura anatomică a ochiului. Din expunerea medicului am reținut că exista un risc la extragerea cristalinului vechi, care în timpul operației se poate fisura și, în acest caz, restul de cristalin se extrage la o clinică specializată, la un spital din Iași, întrucât SJU Piatra-Neamț nu dispune de instrumentele necesare pentru acest tip de intervenții.

Pe data de 16.07.2018, ora 8.59, am fost operat la blocul operator al secției Oftalmologie. Pe data de 17.07.2018, la ora efectuării vizitei, când mi-a fost îndepărtat pansamentul, am constatat cu stupoare că nu văd deloc (nici degetele de la mână). Medicul în cauză nu mi-a dat nici o explicație despre starea ochiului operat, despre ce s-a întâmplat în timpul operației, spunându-i că m-am prezentat la operație cu un ochi în stare bună, fapt recunoscut și de dânsul.

Până la data de 23.07.2018 am urmat, în spital, un tratament cu picături de Tobradex și Indocollyre, conform prescripțiilor. În această perioadă, 16.07.2018-23.07.2018, nu s-a observat o îmbunătățire a vederii ochiului stâng, totul din jur era ca o ceață. În această stare, am fost externat pe 23.07.2018, ora 12, pe biletul de externare la poziția ”stare la externare” scrie ”vindecat”.

Am fost programat la control pe data de 20.08.2018, perioadă în care am urmat același tratament ca cel din spital. La control, a dispărut acea ceață de pe ochiul stâng, dar nu vedeam decât parțial obiectele din raza ochiului (circa 40%??????). În această situație, am fost îndrumat, pe 20.08.2018, la clinica particulară Gauss Optic SRL Bacău, cu secție în Piatra-Neamț, pentru a efectua (contracost, 300 lei), două consultații la aparate care lipsesc din dotarea secției Oftalmologie a SJU. Primul aparat, numit computer tomograf, determină stadiul nervului optic și macula, iar cel de-al doilea CV (câmp vizual) pentru glaucom. Am efectuat acest consult la ambii ochi. Tot pe 20.08.2018 m-am prezentat cu rezultatul la medicul curant, care a observat că CT-ul nu a putut filma nervul optic. Am fost retrimis la această clinică și cu greutate s-a filmat nervul optic. La aparatul de câmp vizual, ochiul stâng nu a răspuns la testul implementat.

După examinarea noilor imagini date de cele două aparate, medicul curant a ajuns la concluzia că nervul optic este parțial atrofiat, lucru care nu putea să fie cunoscut înainte de operație, din lipsa acestor aparate din dotarea secției. Cu toate discuțiile avute, spunându-i că înaintea operației vederea era normală, nu a putut să-mi explice ce s-a întâmplat la operație. În urma acestor examinări, mi s-a prescris un tratament cu Tobradex și Indocollyre până pe 2 septembrie 2018, după care să continui cu Lactosal picături și Corneregel unguent până pe data de 27 septembrie 2018. Ultimele medicamente sunt prescrise pentru refacerea corneei, probabil afectată, lucru care nu a fost depistat la operație din lipsa aparatului adecvat pentru diagnosticarea stării corneei.

Până la data de 27 septembrie 2018, la un nou control, a solicitat să mai repet (contra cost) cele două examinări cu aparatele computer tomograf și câmp vizual. Am efectuat pe 18.09.2018 aceste examinări la o altă clinică, SC Cristal FVD Piatra-Neamț, care au stabilit la ochiul stâng o atrofie optică parțială. Cu acest rezultat m-am prezentat, pe 27 septembrie 2018, la doctorul curant care, de această dată, mi-a prescris un nou medicament Simbrinza sau Izba picături, pentru ambii ochi, pentru o perioadă de 3 luni, după care să mă prezint la control în ianuarie 2019 cu un nou CV efectuat.

Se ridică, în momentul de față, cum a fost autorizat blocul operator al secției Oftalmologie a SJU Piatra-Neamț fără unele aparate moderne, cu care sunt dotate clinicile particulare și cum poate funcționa în continuare cu o aparatură la nivelul anilor 1990.

Față de cele expuse de mine, oare nu poate fi acuzat medicul în cauză de malpraxis?».

* Opinia medicului

Dr. Octavian Motaș: «Este un pacient a cărui vedere era afectată, din cauza opacității cristaline nu putea fi evaluată bine fundul de ochi, preoperator. Nici postoperator nu se putea vedea foarte bine, datorită structurii anatomice a ochiului dumnealui și conformației specifice. Postoperator, nu neapărat examenul clinic a decis suferința dumnealui, pe care o avea și înainte de operație, era vorba și de o investigație, un OCT, de fapt, a doua investigație a evidențiat afecțiunea dumnealui. Până atunci, eu bănuiam că ar fi. Este un glaucom care n-are nicio legătură cu operația, atâta timp cât nu se putea descoperi decât postoperator. Și postoperator e foarte dificil de investigat, strict cazul dumnealui. În anumite situații, diagnosticul de glaucom se pune de-a lungul unui an întreg de zile. Nu se pune doar după un anumit aspect. Momentan, este în faza de suspiciune de glaucom. Diagnosticul se pune, conform ghidului european de diagnostic, în urma a două lucruri: aspectul nervului optic – la dumnealui este foarte dificil de apreciat, preoperator a fost imposibil, pentru că, așa cum dumnealui nu vedea foarte bine afară, nici noi nu puteam vedea foarte bine înăuntru și, în al doilea rând, postoperator, când toată transparența este restabilită și se poate vedea foarte bine fundul de ochi, chiar și în aceste condiții se apreciază cu destulă dificultate.

Un alt aparat care măsoară, care face o radiografie a suprafeței și a profunzimii retinei îți poate releva că este o problemă de genul ăsta și cât anume este afectat. Acest aparat, care se cheamă perimetru, iarăși din păcate pe sistemul de stat, în județul Neamț nu există. Am făcut tot felul de referate, când vom primi, nu știm.

Deci, sunt pacienți care au nevoie de investigații și nu le pot face în spital! Nu e cazul dumnealui, fiindcă nu-i doar acel perimetru. În cazul dumnealui, s-a dus la trei medici, pare-mi-se, chiar i-am spus să-i interogheze ce părere au despre cum arată operația. Toți i-au spus că arată foarte bine și că n-au nimic de reproșat. Este o patologie pe care domnul o avea. Noi nu putem, preoperator, să depistăm. În timpul operației, nu te axezi pe nervul optic, nu avem aparatură cu așa ceva. Eu performez în camera anterioară a ochiului și fac operația respectivă, actul operator în speță.

Din punct de vedere chirurgical, protocoalele și sistemul de stat certifică o stare a bolii cu care pacientul s-a prezentat. Dumnealui avea cataractă și după o săptămână de la internare, din punct de vedere a operației, ea era vindecată. A fost o perioadă de recuperare mai lungă la dumnealui. Dumnealui avea altă boală, pe care abia la o lună și jumătate de la operație am putut-o decela.

În primul rând, ar trebui eu la toți pacienții ar trebui să fac recomandările astea pentru niște afecțiuni care nu-i sigur că le au, e un fel de screening, care costă, se face pe banii pacienților și eu nu-mi pot permite să-i fac pacientului o astfel de recomandare. Din punctul meu de vedere, operația de cataractă a decurs bine și-ntr-un final lucrurile sunt excelente.

Și dacă nu făcea operația, glaucomul tot îl avea. I-am explicat și dumnealui. Acum, miza noastră este celălalt ochi.

Singurul CT la nivelul sistemului de sănătate de stat este valabil doar la Clinica 1 oftalmologie la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, singurul din Moldova. Eu am discutat toate acestea cu dumnealui la nenumăratele vizite pe care mi le-a făcut. Cât despre perimetru, care și el ar putea ajuta la diagnostic, pe teritoriul județului Neamț nu avem, la stat, așa ceva.»

* Cum funcționează cumpărarea de cristalin

«În secție avem dotări în blocul operator pentru operații de cataractă, de pol anterior. Asigurăm operația, iar pentru cristalin, pentru implanturi și sala de operație, le recomand un furnizor local – nu știu dacă-i din Roznov, nu știu de unde este – care livrează implanturi nu din cele mai ieftine, pentru că eu trebuie să asigur o calitate actului meu operator. Eu fac comanda mea către furnizorul Alcon, ce implanturi am nevoie, iar pacientul discută direct cu furnizorul local al producătorului Alcon, inclusiv pe facturi și tot restul. Iar, dacă pacientul merge pe decontarea implantului prin Casa de Sănătate, atunci prețul pe care-l achită este redus cu 314,04 lei, parcă, din valoarea cristalinului, care poate fi 1280 de lei sau la 1550 de lei. Eu nu am nicio legătură cu furnizorul”, susține dr. Motaș.

Rămân, deocamdată, fără răspuns niște întrebări: oare unde discută pacientul cu furnizorul local, unde se face plata și cine încasează?

Valentin BĂLĂNESCU

Cristina IORDACHE

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *