Toamna se numără francofonii, într-o adaptare pur nemțeană a celebrului proverb neaoș. În aceste zile de octombrie, trei persoane de la vârful administrativ-politic (sau viceversa) al Neamțului s-au călătorit pe meleaguri francofone, evident cu treburi importante de stat.
Primarul Dragoș Chitic, cu city-managerul Bogdan Pușcașu alături, se află la Paris, ”în vizită de documentare”. Ce documentează primarul Pietrei? Zona metropolitană Clermond Ferrand, în ideea că, poate, unele din soluțiile francezilor se vor putea aplica și în Perla Moldovei. O legătură între Sena și Cuejdi se exclude de la sine.
”Municipiul Piatra-Neamț a pornit pe drumul smart city și a demarat o serie de proiecte privind mobilitatea urbană, mare parte dintre ele urmând a fi finanțate din fonduri europene în cadrul sesiunii în derulare a Programului Operațional Regional lansat de Uniunea Europeană. Trofeul câștigat în luna mai a acestui an în cadrul concursului organizat de Ambasada Franței la București a determinat această vizită de documentare pentru a identifica soluții moderne de mobilitate urbană implementate sau în curs de implementare din acest important stat membru al Uniunii Europene. Experiența metropolelor franceze în mobilitate urbană ne poate ajuta în identificarea și aplicarea celor mai bune soluții astfel încât orașul Piatra-Neamț să devină un oraș cât mai confortabil pentru cetățenii săi și prietenos cu mediul în privința soluțiilor smart și a mobilității urbane. Mulțumesc ambasadei Franței la București și Excelenței Sale, doamna Ambasador Michele Maris pentru această importantă și onorantă oportunitate”, declară primarul Chitic, într-un comunicat de presă.
Tot în această perioadă, Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, se află la Bruxelles. Nici el nu s-a dus singur, ci însoțit, printre alții, de Vasile Asandei, directorul ADRNE.
”În cea de-a doua zi a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor-European Week of Regions and Cities, organizată la Bruxelles, am participat la două conferințe organizate de Comisia Europeană-DG Regio și CoR, în care s-au dezbătut teme de interes major pentru regiune, precum dezvoltarea teritorială, capacitatea administrativă și guvernanța. De-a lungul timpului, Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor a devenit un eveniment cheie al politicii regionale a Uniunii Europene, iar prezența județului Neamț este extrem de utilă prin prisma temelor abordate, schimb de bune practici în dezvoltarea economică și incluziunea socială, cooperarea transfrontalieră, parteneriatele public-private, inovarea regională și dezvoltarea locală inițiată de comunitate”, a raportat șeful CJ Neamț pe Facebook.
Francofonia l-a lovit și pe deputatul Mugur Cozmanciuc, tot în aceste zile.
El este la Strasbourg, tot cu treburi: ”În perioada 8-12 octombrie 2018, la Strasbourg, se desfășoară lucrările celei de-a patra părţi a Sesiunii ordinare 2018 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Pe agenda Sesiunii figurează adoptarea unor rapoarte şi recomandări ale comisiilor de specialitate, dezbateri pe teme de actualitate aflate pe agenda internațională precum: tratamentul minorilor palestinieni în sistemul de justiție israelian; reglementarea finanțării externe a islamului în Europa pentru a preveni radicalizarea și islamofobia; radicalizarea migranților și comunităților diasporei în Europa; viața privată și de familie: realizarea egalității indiferent de orientarea sexuală; siguranța și securitatea nucleară în Europa; rolul parlamentelor naționale în procesele de descentralizare de succes; reunificarea familiei în statele membre ale Consiliului Europei şi altele”, informează președintele PNL Neamț, tot pe pagina sa de socializare.
Un comentariu
FRUMOS DE CALATORIT PE BANII BOBORULUI …
REZULTATELE SE VAD IN CV-UL ALESILOR SI MAI PUTIN IN VIATA ALEGATORILOR…