Dacă s-ar face un compendiu al aberațiilor legii din România, modelul Piatra Neamț ar fi la loc de cinste.
În aprilie, Mesagerul de Neamț publica în premieră o anchetă despre una din multele afaceri făcute de conducerea Primăriei Piatra Neamț în anii 2004- 2005. În acest caz particular, au fost vândute apartamente construite printr-un program guvernamental ca locuințe sociale, către funcționari publici sau diverși angajați ai unor direcții ori servicii județene.
Potrivit legilor încă în vigoare, potrivit chiar unei adrese a ministerului de resort, «art. 39 din Legea nr. 114/1996, în forma în vigoare la data realizării locuinţelor sociale situate în Municipiul Piatra Neamţ, strada Mihai Viteazu nr. 46, 48, 50, 52 şi 54, prin programul amintit, locuinţele sociale aparţin domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, potrivit prevederilor art. 47 din lege, ”locuinţele sociale realizate potrivit prezentei legi nu pot fi vândute”, iar potrivit prevederilor art. 50 alin. (2) ”statul sprijină construcţia de locuinţe sociale prin transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu această destinaţie in bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin legea bugetului de stat”, programul derulat în baza H.G. nr. 687/1997 instituind o formă de sprijin al statului pentru realizarea acestor categorii de locuinţe. Prevederile menţionate sunt în vigoare şi în prezent, în aceeaşi formă».
N-o spune un reporter, o susține Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, într-un răspuns oficial privind regimul acestor locuințe.
Mai clar decât atât nu se poate: niște băieți deștepți, cu complicitatea Consiliului Local din acea vreme, au încălcat legea de două ori. Prima dată când au dat locuințele sociale ca locuințe de serviciu, nerespectând statutul acestora și, apoi, când au vândut aceste locuințe, deși nu aveau voie să o facă.
În mod normal, după o asemenea dezvăluire, ar fi fost de așteptat reacții rapide ale oficialilor locali – hotărârile există și își fac încă efectul – sau guvernamentali, deoarece a fost călcată o lege, iar Primăria a încasat mulți bani, probabil peste 2 milioane de euro, care ar fi putut reprezenta un prejudiciu pentru bugetul statului. Din păcate, reacțiile sunt pur românești.
* DNA a clasat cazul pe motiv de prescripție
În luna aprilie 2018 un cetățean din Pașcani, interesat de cumpărarea unui apartament de acest tip – ele s-au construit în mai multe locuri din țară, unde nu s-au vândut, pentru că nu permitea legea – a făcut o sesizare la DNA pe această temă. Răspunsul DNA a venit și a fost previzibil, pentru că, la acest nivel, s-a verificat doar termenul de prescripție.
Iată răspunsul primit de cetățeanul respectiv: ”Vă comunicăm că lucrarea nr. 217/VIII/1/2018 a fost clasată, întrucât eventualele fapte de abuz în serviciu prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 Cpen legate de adoptarea HCL 135/07.10.2004 a Consiliului local Piatra Neamț erau deja prescrise la data sesizării dvs, termenul de prescripție fiind de 10 ani în conformitate cu prevederile art. 154 al. 1 lit b COD PENAL”.
Cum spuneam, răspunsul era previzibil. Ar mai fi un aspect, care poate ar merita cercetat: pe respectiva hotărâre, a Consiliului Local Piatra Neamț, s-au vândut apartamente și mai încoace, în trecutul recent, iar dacă ea s-ar demonstra ca fiind nelegală și vânzarea s-a făcut cu mai puțin de 10 ani în urmă, probabil că lucrurile s-ar putea interpreta și altfel. Asta depinde și de cum a fost făcută plângerea, care ar fi trebuit să menționeze vânzările din ultima perioadă.
* Primăria Piatra Neamț cercetează și vinde în continuare
De-a lungul derulării anchetei jurnalistice, Primăria Piatra Neamț a avut abordări prudente ale subiectului, mai ales că e vorba de anii de început ai primarului Gheorghe Ștefan. Întrebați dacă se puteau vinde acele apartamente, cei din Primărie au dat un răspuns mai mult decât interesant: «Respectivele locuințe au fost edificate de către Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuințelor în cadrul obiectivului de investiții ”Locuințe sociale în municipiul Piatra Neamț, amplasament Calea Romanului – 140 de apartamente”, fiind predate municipiului Piatra Neamț prin Procesul Verbal de predare primire nr. 18313 din 30.06.2003. Având în vedere dispozițiile art. 1 din Legea nr. 114/1996, potrivit căreia prezenta lege reglementează aspectele sociale, economice, tehnice și juridice ale construcției și folosinței locuințelor, reiese că respectivele apartamente intră sub incidența regimului juridic reglementat de Legea 114/1996».
Dacă intrau sub incidența respectivei legi, NU PUTEAU FI VÂNDUTE! Tot Primăria promitea, în mai 2018, că ”se va proceda la analizarea modului în care, în perioada 2003-2005, a fost aprobată înstrăinarea respectivelor locuințe, urmând ca o decizie în acest sens să fie luată de conducerea instituției”. Până la finalul lui octombrie 2018, Primăria nu a comunicat nicio analiză, nicio concluzie a vreunei analize, ceea ce poate însemna că încă mai analizează. Sau nu.
În schimb, când un parlamentar de Iași – cei din Neamț au alte preocupări – s-a interesat de subiect, Primăria a răspuns mult mai detașat, ca pentru unul aflat departe și fără timp să analizeze prea mult: «Locuințele construite în Piatra Neamț ce au fost edificate de către Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în cadrul obiectivului de investiție ”Locuințe sociale în municipiul Piatra Neamț, amplasament Calea Romanului – 140 de apartamente” au fost predate municipiului Piatra Neamț prin Procesul Verbal nr. 18313 din 30.06.2003. Încă de la momentul preluării lor, aceste locuințe nu au avut niciodată caracter de locuințe sociale, repartizarea și exploatarea lor fiind făcută potrivit regulilor locuințelor de serviciu».
Subliniam, la momentul respectiv, că răspunsul e genial! Obiectivul de investiții preluat se numește ”LOCUINȚE SOCIALE”, dar Primăria susține că nu și-a dat seama de caracterul lor social! Adică nu și-a pus nimeni problema că s-ar încălca legea, pentru că listele erau deja pregătite. Iar asta o spune, astăzi, instituția care a beneficiat și ea, pentru proprii angajați, de vânzarea apartamentelor.
Oricum s-ar lua lucrurile, ceva pute în zonă, cu atât mai mult cu cât, chiar în acest moment, există cereri de cumpărare de apartamente. La momentul 1 octombrie 2018, sunt cel puțin 3 cereri înregistrate în acest sens. Iar într-un alt răspuns Primăria spune că apartamentele se pot vinde, cu anumite condiții, către cei care locuiesc în ele. Păi, dacă HCL produce efecte, mai funcționează prescrierea faptelor? Oficial, cele trei cereri de cumpărare existente au fost amânate, în așteptarea unor ”lămuriri” de la Prefectură sau de la vreun minister.
* Prefectura n-are nicio treabă cu ilegalitățile, nici chiar cu cele în desfășurare
Instituția Prefectului a anunțat că, din punctul ei de vedere, nu există nicio problemă, pentru că, la vremea respectivă, ”cum din cuprinsul hotărârilor consiliului local comunicate spre verificarea de legalitate prefectului, în termenul prevăzut de lege, la data adoptării acestora, nu reiese că respectivele locuințe ar fi locuințe sociale, urmare a verificării de legalitate, acestea au fost considerate ca fiind legale”.
Nici pentru Instituția Prefectului nu a însemnat nimic denumirea proiectului ”Locuințe sociale în municipiul Piatra Neamț, amplasament Calea Romanului – 140 de apartamente”, iar verificare de legalitate s-a făcut numai pe documentele puse la dispoziție de Primărie, fără ca vreun vajnic jurist din instituția care veghează respectarea legalității să verifice dacă nu este încălcată vreo lege referitoare la acst tip de locuințe. Atât răspunsul, cât și atitudinea celor care au dat aviz de legalitate spun totul despre implicare conducerii, a angajaților, când este vorba despre chiar esența activității lor. În realitate, totul a mers pe repede-nainte, pentru că existau și oameni din Prefectură care așteptau locuințe… sociale. De serviciu…
* Prinde hoțul, scoate-i ochii sau înfrățirea hoților?
Raportat la data emiterii Hotărârii Consiliului Local Piatra Neamț, evident fapta este prescrisă. Asta, însă, nu dă gir de legalitate hotărârii, mai ales că ea produce efecte și în acest moment, date fiind cererile chiriașilor de cumpărare. Niște instituții serioase, precum Primăria Piatra Neamț, Consiliul Local Piatra Neamț, plus Instituția Prefectului Neamț, dacă tot se situează de partea legii, ar trebui să întreprindă ceva pentru încetarea acestor efecte. Fie o anulează, fie găsesc o altă chichiță, pentru că, altfel, se poate găsi cineva să spună că e discriminat când cere să cumpere locuința și e refuzat sau amânat.
În acest moment, legea e scrisă negru pe alb, HCL-urile la fel, dar totul este gri. Pe de o parte, niște autorități spun că există o hotărâre care nu a fost atacată la contencios. Aceleași autorități sau altele admit că locuințele nu se puteau vinde și că s-ar fi încălcat legea. DNA-ul spune că posibilele fapte de abuz în serviciu ar fi prescrise. Pe de altă parte, în acest moment, există cereri de cumpărare, care demonstrează că hotărârea produce efecte. Iar dacă vreunul dintre doritori, supărat, dă în judecată Consiliul Local sau, mai curând, Primăria, nu cumva judecata va începe chiar de la respectivele HCL-uri? Și-atunci să vezi horă, dacă omul este încăpățânat și nu cedează din prima…!
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
cand s-au vandut ultimele locuinte?
avand in vedere ca faptele sunt prescrise si HCL sunt valabile,daca omul este incapatanat,va primi aprobare pentru cumparare pe sub mana,adica ascuns de ochii publici.Intrebarea e,cine va avea curajul sa mearga in instanta ca sa-si castige dreptul de a cumpara o locuinta atata timp cat nimeni nu are curajul sa atace hotararile in justitie pentru a le anula