”Pisoii” profesorului Popa, noua senzaţie a rugbyului juvenil

pietricica turism

Profesorul Eusebiu Popa, cunoscut publicului mai ales datorită echipei Rugby Club Venus RIFIL Piatra Neamţ, denumită ”Mâtzele Negre”, face din nou senzaţie în rugbyul juvenil, cu o grupă de copii mai mici de 8 ani, sub titulatura ”Pisoii Negri”. Grupa a fost înfiinţată chiar în toamna acestui an, imediat după începerea şcolii, dar a avut deja parte deja de recunoaştere regională la Campionatul de Minirugby-Zona Moldova de Nord.

”M-am gândit să formez o nouă grupă de copii, pornind de la zero, cum se spune. Am ales să pornesc de la o vârstă cât mai fragedă, pentru a-i învăţa ABC-ul rugbyului. În Anglia, de pildă, se începe cu iniţierea în rugby chiar de la vârsta de doi ani. Există un program, intitulat Rugby Toys. De la 2 la 7 ani se fac antrenamente cu mingi de burete. Ideea este că, pornind cu noţiunile de bază la o vârstă fragedă, se pot parcurge ulterior, în mod corect, toate etapele până la nivelul seniorilor. Cei şapte copii pe care îi am eu sunt la pregătitoare şi în clasa I, dar, după ce am început antrenamentele la Roznov, am avut solicitări de la părinţi cu copii de 5 ani”, a declarat profesorul Eusebiu Popa.

Cei şapte ”pisoi”, porniţi de la vârste fragede pe greul drum al rugbyului de performanţă, sunt: Patricia Pruteanu, Luca Anăstăsoaiei, Andrei Andronache, Iustin Pughineanu (cel mai tânăr component – doar 6 ani!), Antonio Catană, Giulian Aparaschivei şi Răzvan Irimia. ”Vreau să mulţumesc doamnelor învăţătoare Mirela Ciobanu şi Verona Bogus, dar şi conducerii Liceului Tehnologic «Gheorghe Ruset Roznovanu» Roznov, domnişoarei Oana Ilarie şi domnului Ioan Stroea, pentru sprijinul pe care ni l-au acordat”, a ţinut să menţioneze profesorul Eusebiu Popa.

Deşi cu antrenamente puţine şi cu meciuri şi mai puţine în picioare, ”Pisoii Negri” au obţinut deja doar locuri întâi la competiţiile la care au participat.

”Au lăsat deja o impresie foarte frumoasă, prin atitudine, disciplină în teren şi respect faţă de adversari şi organizatori. Ne trebuie foarte multe meciuri, pentru că acestea sunt cele mai bune antrenamente. Din păcate, acum vremea nu ne prea ajută, dar antrenamente vom face, inclusiv pe zăpadă. A fost şi problema mea personală (profesorul Eusebiu Popa locuieşte în blocul de pe strada Dimitrie Leonida unde s-a produs explozia pe 31 octombrie – n.r.) şi a fost greu să mă concentrez, dar încet-încet lucrurile revin la normal”, a spus profesorul Eusebiu Popa.

Cum lecţia deja învăţată este cel mai simplu de predat mai departe, profesorul Eusebiu Popa a apelat la ajutorul ”Mâtzelor Negre” pentru iniţierea… ”Pisoilor Negri”.

”Cel mai mare ajutor la antrenamente şi în deplasări îl am de la cei opt secunzi ai mei. Sunt, în primul rând, fetele, Mâtzele Negre: căpitanul Adelina Stoian, Diana Mândrilaş, Diana Neagu, Izabela Barna, Francesca Gavrilescu şi Loredana Ciorhan, cărora li se adaugă şi cei doi fraţi, Alin şi Ştefan Anăstăsoaiei, al căror… frate mai mic, Luca, e în echipa pisoilor”, a mărturisit profesorul Eusebiu Popa.

Planurile de viitor ale Rugby Club Venus RIFIL Piatra Neamţ cuprind Cupa ”Placaţi-l pe Moş Crăciun”, care va fi în decembrie la Roznov sau la Bodeşti şi Trofeul Venus RIFIL 27 (sunt 27 de ani de la înfiinţarea clubului!).

”Ar mai fi şi alte invitaţii, dar depinde de vreme, e destul de dificil şi cu fondurile. Dacă vor permite condiţiile meteorologice însă, antrenamentele vor continua. Întrucât vorbeam de fonduri, trebuie să adresez mulţumiri speciale celor care ne ajută: RIFIL, în special doamna Valerica Leonte, Asociaţia Culiţă Tărâţă, TEMAD Braşov, Dinamic 92, Servascom, Cibibon şi Kevin Kelly, un amic din Irlanda care ne asigură sprijinul logistic”, a mai declarat profesorul Eusebiu Popa. (M. CONSTANTINESCU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.