Acasă Actual 10.000 euro strânși la evenimentul caritabil organizat de Florentina Moise

10.000 euro strânși la evenimentul caritabil organizat de Florentina Moise

”Sărbătoarea Crăciunului – Refugiul sufletului în iubire”, eveniment caritabil organizat de Florentina Moise, directorul Casei Corpului Didactic Neamț, a reușit colectarea a 10.000 euro. Conferința națională care l-a avut ca invitat pe actorul Dan Puric s-a desfășurat vineri, 7 decembrie 2018, la sala Boema a Hotelului Ceahlău, devenită neîncăpătoare pentru cele peste 300 de persoane care au răspuns invitației.

Strângerea de fonduri a fost destinată a completa o parte din suma necesară operației de care are nevoie George Ianis Istrate, un copil în vârstă de 4 ani și 4 luni, care nu poate merge și nu-și poate folosi mânuțele ca orice copil sănătos de vârsta lui. A fost diagnosticat, acum trei ani, cu tetrapareză spastică, nistagmus congenital, leucomalacie periventriculară, hipoplazie cerebeloasă unilaterală. Operația de rizotomie dorsală selectivă va fi făcută în America și este singura intervenție care îl poate ajuta pe George să meargă și să ajungă la o independență apropiată de cea a unui copil normal. Boala i-a afectat și vorbirea și vederea, dar cel mai important acum este să-și recapete darul mersului. Intervenția la clinica americană costă 60.000 de dolari și banii strânși din luna noiembrie până acum sunt puțini.

Inițiativa caritabilă a Florentinei Moise a fost susținută de cadrele didactice de la Grădinița ”Veronica Filip” și Monica Sofron, președintele Asociației Codrin. ”Am mers, l-am văzut pe George și, din acel moment, mi s-a lipit de suflet. Văzând suferința profundă și lacrimile din ochii mamei lui, mi-am spus că trebuie să fac tot ce pot pentru George. Eu însămi sunt mamă a doi băieți și știu cât de mult înseamnă să ai copii sănătoși. George este un copil frumos, un copil isteț, are atât de multă dragoste de oferit și o oferă necondiționat, încât am decis clar că trebuie ajut. Am organizat acest eveniment caritabil avându-l alături de noi pe maestrul Dan Puric, pentru că am vrut să ofer celor care înțeleg să-și ajute semenii o seară de excepție, ceva la fel de frumos ca sufletul fiecăruia. Suma care s-a strâns din vânzarea biletelor se adaugă sumei pe care invitații mei au oferit-o pentru șansa lui George de a fi un copil aproape normal”, a declarat Florentina Moise după conferința de vineri seara.

Florentina Moise

Printre cei care au participat la strângerea de fonduri au fost nu doar cadre didactice, oameni de afaceri, ci și oficiali de la vârful instituțiilor publice. ”Mulțumesc vouă, tuturor prietenilor mei, care sunteți aici! Prezența dvs. arată, încă o dată, că aveți un suflet mare. Am ales acest eveniment împreună cu colectivul Casei Corpului Didactic și ce poate fi mai frumos, în această perioadă a postului Crăciunului, decât o conferință despre iubire, despre suflet, despre bucuria și magia Crăciunului, care înseamnă dăruire, compasiune, dragoste, miracolul nașterii și al maternității? Cine altcineva putea să ne vorbească despre toate acestea într-un fel unic decât maestrul Dan Puric? Evenimentul pe care-l dedicăm unui suflet minunat, care este îngerul meu în acest post al Crăciunului și în preajma apropiatelor sărbători, a fost inspirat de o minunată educatoare de la grădinița «Veronica Filip». Iulia Pascariu m-a sunat și mi-a spus că George are nevoie de mine, de tine, de foarte mulți dintre noi. Și așa ne-am adunat aici peste 300 de oameni. Vă mulțumesc, oameni buni, celor care ați venit aici – oameni de afaceri, medici, profesori, directori, ingineri! Ne bucurăm de prezența unui om care mereu empatizează cu cei în nevoie, dl președinte Ionel Arsene, alături de colega mea dna Elena Laiu, inspector școlar general, de dna Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț, de dl Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, de buna mea prietenă Oana Bulai, consilier de stat al prim-ministrului României, care a fost mereu aproape de instituția CCD Neamț, în desfășurarea mai multor proiecte. Avem alături de noi consilieri județeni și consilieri locali și oameni de afaceri din județul Neamț. Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc prietenilor noștri de la Grand Hotel Ceahlău.

Anca și Sebastian Istrate

Înainte de a-l invita pe maestrul Dan Puric în fața dvs., haideți să urmărim un film despre George Ianis, îngerașul meu din acest post al Crăciunului, ai cărui părinți, Anca și Sebastian Istrate, sunt împreună cu noi aici, în această seară”.

Filmulețul a fost urmărit într-o liniște sobră de întreaga sală: un rezumat al vieții din ultimii trei ani marcați de boala lui George și lupta familiei lui pentru a găsi o soluție în acest timp. Au fost oameni în sală care nu și-au putut opri lacrimile. Însuși actorul Dan Puric a mărturisit, la începutul conferinței, că este o tragedie să-ți trebuiască foarte puțin pentru a fi fericit și să nu poți acel puțin. Când relaxat, vorbind grav și în pilde dureroase despre adevărata iubire – cea creștină, cea de la suflet la suflet,cea care înalță, când dramatic în râsul ce însoțea descrierea femeii în aspectul ei cel mai puternic, acela de mamă, Dan Puric a reușit, într-o oră și jumătate cât a conferențiat la Piatra Neamț, să atingă sufletul fiecăruia din cei prezenți în sală.

Chiar familia Istrate a fost extrem de emoționată de întreg evenimentul. ”Eu nu am știut că vine atât de multă lume, mai ales atâția oameni importanți. Le mulțumesc din suflet acestor oameni că au ales să-l ajute pe George și-i mulțumesc în special dnei Florentina Moise că a făcut posibil totul! Suma de care George are nevoie pentru operație, 60.000 de dolari, este destul de mare, dar eu cred că o vom strânge. Pe 14 septembrie 2018, am primit acceptul pentru operația din America. Este singura soluție pentru George, am vorbit și cu alte mămici ai căror copii au fost operați de dr. Park. Operațiile au reușit, toți copiii operați de el au început să meargă. După ce am trimis la clinica din America toate documentele medicale și filmulețele cerute, George a fost admis pentru operație și, pe 4 noiembrie, dr. Park a venit la București și l-a consultat personal pe George. Atunci l-a și programat pentru operație, pentru luna decembrie 2019. Suntem și pe lista de așteptare pentru luna august 2019, dacă reușim să strângem suma necesară până atunci. Operația se face pe coloană, din ce-am înțeles eu, intervenția chirurgicală îl va ajuta pe George să poată merge, să poată sta pe picioarele lui. După care va trebui să facă multă recuperare și apoi sport toată viața lui, ca să-și întărească mușchii. Dar asta ne dorim: George să poată să meargă, să poată avea o viață aproape normală”, a spus Anca Istrate.

Mama lui George a renunțat la serviciu și are grijă de el și de fratele lui geamăn, Matei. Îi duce pe amândoi la grădiniță și rămâne cu George în fiecare zi, începând de anul trecut: ”Educatoarele de la «Veronica Filip» îl iubesc pe George care, în ciuda bolii, este un copil isteț, vioi. Colegii l-au integrat, se joacă împreună cu el, îl ocrotesc, îl tratează ca pe un copil normal. Eu stau cu el de luni până joi, de la ora 9 la ora 12, fiindcă dimineața George merge la kinetoterapie, iar vinerea stăm la grădiniță de la ora 8 la 12. Facem terapie zilnic, iar de trei ori pe săptămână vine kinetoterapeutul acasă. Singurele ședințe de care George beneficiază gratuit sunt cele de la Sancta Maria, care sunt recomandate de Direcția pentru Protecția Copilului Neamț”.

Optimismul familiei Istrate și credința părinților că vor strânge suma de bani pentru George vin din propria lor generozitate. Anca și Sebastian sunt membri activi ai Asociației Codrin și, la rândul lor, ajută pe alți oameni în nevoie.

Florentina Moise este decisă să continue reușita evenimentului caritabil de vineri seara cu alte acțiuni dedicate lui George. Toți cei care vor să ajute familia Istrate se pot alătura generozității celor de până acum și să-i acorde lui George șansa unei copilării și a unei vieți cât mai normale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here