Începând cu 22 noiembrie, pe site-ul Primăriei Piatra Neamț se regăsește un anunț care informează asupra intenției persoanelor fizice Munteanu Dorin Andrei și Munteanu Ana, în calitate de investitori.
Anunțul de intenție vine firesc în condițiile în care este vorba despre zona din vecinătatea Palatului Copiilor, un monument istoric, clădire de referință pentru ceea ce înseamnă Piatra Neamț și, până nu demult, deținător al unui teren temeinic ciopârțit, cât să poată fi obiect al unor vânzări anterioare cel puțin absconse. Ca atare, e important ca pietrenii să poată înțelege cine, ce, de ce și mai ales cum poate construi în proximitatea unui astfel de obiectiv.
Cu siguranță propunerile și părerile cetățenilor vor fi ascultate de executivul Primăriei și de Consiliul Local, mai cu seamă că, după cum asigură documentația de la acest moment, odată cu noua construcție se vor împușca doi iepuri dintr-o singură betonieră: nevoia de locuințe și de parcări.
În documentele supuse dezbaterii există și un memoriu tehnic, unde se argumentează, într-un fel, oportunitatea investiției:
”Construcția propusă se află în zona de protecție a monumentului istoric «Casa Lalu», localizată la adresa str. Ștefan cel Mare, nr. 44, care adăpostește astăzi Palatul Copiilor. Clădirea a fost ridicată de antreprenorul Carol Zane, după planurile arhitectului Roger H. Bolomey. Având în vedere faptul că la ora actuală există o necesitate de spații pentru locuire în continuă creștere, dar și potențialul zonei, se dorește amplasarea unui imobil pentru apartamente.
Construcția propusă are o suprafață la sol de cca. 706mp, iar aria desfășurată tot[ală] de 2824 mp. Aceasta va cuprinde apartamente și spații pentru circulații pe orizontală și verticală. Perimetral, către zona de locuințe se vor amenaja spații verzi pentru relaxare, prin plantări de arbori și arbuști cu creștere rapidă. Astfel se va executa un ecran de protecție atât vizuală, cât și fonică. Accesul propus în incintă este dinspre str. Ștefan cel Mare, printr-un drum de servitute (NCP8550). Considerăm că nu sunt probleme de mediu, fiind respectate normele sanitare și distanțele impuse prin lege. De asemenea, prin natura activității nu se va produce disconfort fonic al zonei. Terenul 1767.0 mp din zona studiată este proprietate privată. Parcari – 18 locuri – se vor amenaja în incintă și subsol.
Având în vedere proximitatea cu monumentul istoric, Casa Lalu, azi Palatul Copiilor, NT-II-m-B-10580, se va avea în vedere ca arhitectura propusă să fie subordonată și în deplină armonie cu vecinătatea. Astfel, se vor utiliza la exterior placaje ceramic tip cărămidă aparentă, învelitoare de țiglă sau similar, ancadramente la goluri, profilaturi la cornișe, etc. Cromatica va fi impusă de zonă”.
Aparent, ideea dezvoltatorului imobiliar privat ar aduce numai beneficii în zonă, deși buna vecinătate și-a demonstrat calitățile și în trecut, iar acum, acolo, pe lângă proximitatea cu Uranus, sunt domiciliate o mulțime de starlete.
Rămâne de văzut dacă acestea își vor da acordul de vecinătate. La fel, e importantă și poziția oficială a celor care au în proprietate și administrare Casa Lalu. Poziția și părerile copiilor care frecventează Palatul Copiilor contează mai puțin. În definitiv, nu-i mare lucru să intre în curte cu legitimație de acces, s-a mai văzut. Ar putea fi o problemă cu câinii – cei maidanezi și cei de la bunii vecini -, dar o astfel de investiție cu siguranță reprezintă garanția unei imunități beton.
Dana OSTAHIE
Un comentariu
Inutile mirari, terenul este din loturile pierdute / castigate la poker / zaruri in perioada guristilor miruiti (pe frunte) cu euroi.