Cu mulți ani de expertiză și experiență, acumulate în funcții importante atât în mediul privat, cât și în administrație, Constantin Iacoban este un nume greu în tabloul ultimelor decenii ale județului Neamț. A fost, pe rând, director al societății municipale Urban, pe vremea când aceasta habar nu avea de insolvență, ca acum, ci se bucura de activitate și profit, a fost consilier local și județean, apoi, în perioada 2014-2015, chiar președinte al Consiliului Județean Neamț. După un episod desprins din tenebrele politicii, ilustrativ pentru modus operandi al unora din potentații de azi, a decis să-și vadă de meserie, iar societatea pe care o conduce, Autovest, înregistrează același succes cu care Constantin Iacoban a devenit familiar. Nu este, însă, retras, ci rămâne un fin observator al vremurilor și al actorilor actuali de pe scena politică și social-economică. Mai ales că, știind acum ce înseamnă, poate identifica mai clar ca alții ce nu merge și ce ar putea merge mai bine. Despre toate acestea, într-un interviu acordat Mesagerului de Neamț.
– De unde sunteți acum, din mediul privat, cum se văd vremurile pe care le trăim? E atât de rău pe cât simt unii români, de rând, sau atât de bine pe cât vor să ne convingă guvernanții?
Cum să vă zic, dacă ne uităm la datele oficiale, este adevărat, se înregistrează o creștere economică… Numai că, la noi, creșterea asta cam ca teoria chelului, dac-o știți. Un chel avea un fir de păr… A făcut el ce-a făcut și, peste noapte, i-a mai crescut un fir de păr… Concluzia, deci, părul a crescut 100%. Așa și cu noi… Contează foarte mult baza la care te raportezi. Șomajul, bunăoară, este în scădere, dar asta pentru că 4 milioane de români lucrează în afara țării. Sau IT-ul… Una e să să ai specialiști IT ca Israelul, care vând Wi-Fi pe 3 miliarde de dolari, și alta e să ai IT-iști români. Sigur, avem oameni buni pe softuri și programe dezvoltate, dar în afară de Bitdefender, care este o marcă și s-a făcut cunoscut la nivel global, mai avem doar companii mici. Nimic de același calibru. Mai sunt succese, sigur, dar sunt individuale și la nivel de câștig personal, nu pe grup, pe comunitate.
Eu întotdeauna am fost de părere că lucrurile trebuie gândite foarte bine și în perspectivă, nu doar pentru moment. Faci lucruri pe moment, dar strategia trebuie să fie pe termen lung, să existe deja direcția, să se poată dezvolta în sensul acesta. Iar o economie trebuie dezvoltată pe toate componentele sale, de la producție până la servicii. Asta ne lipsește nouă, de exemplu – economia serviciilor.
– Cum adică? Suntem o țară a prestărilor de servicii…
Nu e chiar așa. De exemplu, turismul, unde ar trebui să se vadă cel mai bine gradul de dezvoltare a serviciilor… Turismul este indicatorul sublim pentru a arăta nivelul de trai. Nu ministrul este de vină că la noi sunt probleme în acest sector. Ca să faci turism, îți trebuie structuri de transport și cazare, oameni instruiți. Abia aici ar trebui acuzat ministrul, că nu avem o școală de turism care să ofere instruire pe cel puțin două paliere – servicii de alimentație și servicii hoteliere. ONT-ul vechi avea școli, dar se organizau școli de alimentație publică și prin Ministerul Comerțului, chiar cu specialiști din străinătate care veneau și predau la noi. Asta e vina Ministerului Turismului, că nu face nimic pe instruire, pe educare. Am reușit să facem o frunză, dar ia și frunza nu sunt de ajuns pentru calitate. Și mai e o greșeală care se face la noi: se confundă turismul cu pelerinajul la mănăstiri și moaște. Fals! Turismul e altceva, e relaxarea omului după ce și-a rezolvat alte necesități, care țin de profesie, de casă, etc.
– De ce credeți că se întâmplă asta?
Ori nu se vrea, ori se creează intenționat confuzie.
– Păi inclusiv Neamțul se bate cu pumnu-n piept că e județ turistic, cu zone mirifice și mănăstiri extraordinare…
Da, sigur. Numai că nu poți face turism fără drumuri. Iar la noi e turism cu sloganuri… Eu știu ce înseamnă să fii la conducerea județului, că am fost președinte și mi-am luat rația de presiuni și de indiferență din partea celor de la centru. Dar am fost suficient de încăpățânat să nu renunț la niște lucruri care mi se părea mie că trebuie făcute. Dacă mă luam după unii și alții, cum era atunci situația, astăzi nu aveam depozit ecologic pentru deșeuri, de exemplu. Am fost al doilea județ din țară cu sistem integrat de management al deșeurilor și toți ne spuneau să ne potolim! E greu să miști lucrurile, dar nu imposibil. Și, foarte important!, contează enorm să-ți stabilești prioritățile. Nu trebuie să ne așteptăm să ne pice din cer sau de la București și nu trebuie să visăm proiecte fantasmagorice.
– Cum ar fi ce?
Cum ar fi autostrada. Eu sunt de acord că ar fi foarte bine dacă ar exista, numai că e într-un viitor atât de îndepărtat, că nici nu se vede. Mai repede se făcea drum cu două benzi Piatra Neamț – Bacău. Era alta legătura cu țara. Se putea face, pe alocări guvernamentale. Nu era mare scofală. Ar fi dat o șansă enormă zonei. Eu am spus demult: cine face drumul Bacău – Piatra Neamț i se va pomeni numele pe veci! Nici nu ne dăm seama ce important e! Piatra Neamț este mult în urmă.
– De ce nu s-a făcut?
Pentru că nu a existat și nu există preocupare. Eu am spus de ani de zile: dacă am vorbi cu dl. Umbrărescu și l-am ruga frumos, în câteva luni l-ar face. La câți bani s-au cheltuit pentru a lega trei căsuțe și să tragă apă unde nu era nevoie de ea, mai bine se foloseau pentru infrastructura de primă urgență. Asta e de primă urgență! Nu avem aeroport, nu avem o politică pentru lacul de la Bicaz, fiecare își pune acolo ce vrea și unde vrea, nu există agrement… Trebuie aduse zona Piatra Neamț și cea de munte în circuitul economic și social.
– Păi, se face, nu? Dezvoltăm turismul pe Ceahlău, poate-i tragem și fir de telegondolă…
E, să-i zic așa, vânzare de timp… Vom face axial pentru 2-3 pensiuni și 2 hoteluri. Până nu facem acolo infrastructură turistică și pârtii și locuri de vizitat și de ședere pentru tot anul… Durău nu poate fi vizitat vara decât pentru relaxare și aer curat. Trebuie găsit un target, trebuie dezvoltate serviciile și oferta… Și nu doar pentru Durău, pentru tot județul. Turiștii vor relaxare, nu oboseală. Trebuie clarificat concret ce poate oferi județul Neamț. În afară de zonele frumoase, cu acces greu, cu distanțe lungi și obositoare. Trebuie închegate sejururi de 3-4 zile, chiar o săptămână.
Când eram președinte, am discutat despre modul de organizare a târgurilor de turism. Am renunțat la cel de la Londra și am mers la Chișinău. Sigur, e foarte bine cu dansuri, cu tradiții, dar trebuie găsită nișa, pentru ce pot oferi pensiunile la noi, astfel încât să crească perioada de ședere, de la 1.5 zile în zona Târgu Neamț la 2-3 zile. Să-i ținem pe turiști. Discuția era că unele pensiuni nu înțeleg importanța asocierii între ele. Nu vin cu idei, cu pachete integrate, cu circuite. Nu vor promovare. Nu s-au prezentat agențiilor de turism pachete și oferte de servicii pentru pensiuni. Sigur, au acea asociație, ANTREC, care se ocupă într-un fel, dar până la un punct. Se cheltuiesc bani pe simpozioane, dar efectul nu e cel dorit.
Trebuie să știm pe ce turiști ne bazăm. Nu vin turiștii la noi să vadă biserici ortodoxe. Pentru asta se duc la greci, că au Meteora – ce atracție, ce prezentare! E foarte greu pentru noi să convingem turiștii să facă 400 km să vadă mănăstirile din Neamț, când mai face 100 km și ajung în nordul Bucovinei, cu mănăstiri, care sunt atractive nu neapărat pentru că sunt ortodoxe, ci pentru că sunt adevărate monumente, pentru picturile extraordinare. Iar Suceava are aeroport. La noi, turiștii nu au la dispoziție nici măcar microbuze la pensiuni, să-i ducă în locuri de interes. La Bicaz nu găsești două bărci să-i plimbi! Nu găsești nicăieri să le dai să mănânce un meniu specific! Nu există inițiative și nu există promovare! Trebuie să le explici de ce îi aduci aici.
Vreau să vă povestesc o întâmplare, apropo de cine e primul care oferă informații despre orașul nostru, atunci când se interesează turiștii. Un turist întreba un taximetrist la gondolă, la gară, ce poate vedea. Iar acesta i-a spus că nimic. Când a insistat omul să afle despre Curtea Domnească, auzise el de Turnul lui Ștefan, și-a amintit și taximetristul și i-a zis pe unde să o ia. Nu există un traseu cu muzeele din oraș! Nu știm muzeele din județului și nu le știm nici noi, care locuim aici, darămite cei care vin să ne viziteze! Cum ajungi la Veronica Micle, la Creangă? Nici la gară, nici la autogară nu există nimic care să te poată îndruma! Nici măcar un pliant de informare, unul de promovare, astfel încât turistul să le primească. Și se puteau face, pe bani mai puțini decât acțiuni fără impact, cu mese, dansatori și colaci și poze.
Trebuie racordată zona Piatra Neamț și zona de munte la investiții, trebuie să stârnească interesul. Piatra Neamț poate și trebuie să devină pol de dezvoltare a zonei. Dacă nu se mișcă nimic în această direcție, degeaba facem altele.
Dezvoltarea infrastructurii ar avea un impact extraordinar. Măcar facilități să oferim! Ori noi n-am reușit să reparăm drumul Poiana Largului – Hangu! N-am reușit să reparăm podul de la Preluca!
– N-au fost bani.
Nu putem spune că n-au fost bani! S-au alocat, însă, pe salarii, unele justificate, altele deloc. S-au operat multe creșteri, pentru că s-a clamat echitate, însă fără să se țină cont de eficiență, de rezultate, de pregătirea profesională! Un șofer de la o școală are un salariu, un șofer de la Finanțe are alt salariu, unul de la o primărie alt salariu etc. și tot e mai mare ca al unui inginer din mediul privat! S-au dus foarte mulți bani în creșteri artificiale de salarii. Și în asistență socială, ca să nu se supere lumea la vot. Se înregistrează creștere pe consum, statistic, dar asta nu înseamnă decât slabă colectare, pentru că sectoarele care trebuie să aducă venit la buget nu au finanțare.
* ”Funcțiile și salariile din administrație sunt recompense electorale”
– Ce venituri să aducă aparatul bugetar, de exemplu? În afară de contribuțiile sociale, care tot de la stat sunt plătite?
Asta spun și eu. Administrația publică este acum un segment unde răspunderea e foarte mult diminuată. Aici e sport curent plimbatul hârtiilor și plimbatul soluțiilor până la epuizarea termenului scadent. Sunt comparitmente care merg, de genul eliberarea unor documente, certificate, dar în altele, multe!, nici nu se știe ce scrie în fișa postului. Dar se iau salarii și nu sunt deloc mici! Sunt recompense electorale, de familie, de interese. Și creșterile salariale tot pentru mulțumirea lor au fost. Există o etapă cu o disoluție a autorității în diferite sectoare. Se observă în multe sectoare și totul pleacă de la faptul că respectivii depind de politic. Asta dăunează grav activității. Angajații nu mai răspund pentru ceea ce fac și, mai ales, pentru ceea ce nu fac, ci răspund doar în fața persoanei care i-a numit politic. E îngrozitor! Cei care ocupă acum funcții nu au o cultură organizațională, nu au cultură socială și, ca s-o spun drept, nu au nici măcar o minimă cultură politică! Gradul lor de instruire este aproape de zero. Au acces pe funcții, dar nu au habar ce se presupune că ar trebui să facă acolo și, mai grav, nu au absolut nicio dorință să învețe.
– Scăpăm vreodată de asta?
Foarte greu. Peste tot e la fel, nu numai la noi se întâmplă. Diferența este că în alte țări se lucrează extraordinar de transparent. La ei se prind în buget, se respectă sarcinile și direcțiile de dezvoltare. La noi e balcanic și eficiență aproape nulă.
– Asta cu balcanismul nu știu cât mai e valabil. Și bulgarii sunt balcanici și au reușit să ne-o ia înainte pe multe domenii.
Bulgarii sunt aparent balcanici. Ei au fost sub influența Germaniei și asta se simte, se vede. Și astăzi păstrează aspecte din amprenta pe care și-au pus-o nemții asupra lor. Ani la rând au avut școli și cultură pe baze puse de nemți din 1878, când și-au câștigat independența. Și acum nemții se ocupă de dezvoltarea Bulgariei. Așa că nu e o surpriză chiar mare că Bulgaria se află înaintea României. La noi, balcanismul se manifestă pentru că este o justificare pentru politicieni. Că le convine să fie poporul așa. Nu uitați că 4 milioane de români au migrat, în condițiile în care la noi nu este război ca în Siria. Iar politicienii zic, în cel mai cinic mod, ”să plece dacă nu le convine, că votanții noștri rămân!” Asta avem acum…
– Spre ce ne îndreptăm?
Spre o zonă cât se poate de gri. Vom fi tratați așa cum se vede în ultima perioadă că suntem tratați: ne vor zâmbi în față și ne vor ocoli. Vom fi utili, că suntem aproape de marile puteri și credem noi că asta ne face buricul pământului și că suntem foarte importanți din punct de vedere geopolitic, dar numai acest argument nu ajunge pentru a fi în prim-plan din punct de vedere regional. Mai trebuie să ai și o diplomație angajată, care să propună soluții atât pentru noi, cât și pentru ceilalți jucători din zonă.
– Va fi și bine vreodată?
Eu cred că, în 5 ani, lucrurile se vor îmbunătăți, fie și numai pentru motivul că am atins limita de jos, mai rău nu poate fi. Vom trăi un șoc în curând și cei care administrează țara asta vor fi nevoiți să facă pași și să ia măsuri pentru a îndruma economia în alt mod, indiferent că și-o doresc sau nu. Consumul excesiv și cheltuirea exacerbată a banului public pe salarii și pensii speciale, neclarificarea structurii de ajutorare socială, toate acestea vor face ca țara să fie nefrecventabilă, inclusiv pentru investitorii străini. Se va impune de la sine luarea unor măsuri aparent nepopulare, dar necesare în ansamblu: investiții în infrastructură, punerea în poziții concurențiale a firmelor autohtone, fără intervenții și facilitări în alocarea lucrărilor etc. Cred că lucrurile se vor îndrepta oarecum.
– Vă mai băgați în politică?
Nu am niciun gând. Pentru că, deocamdată, pe cei care fac politică acum nu îi interesează să facă lucruri serioase, să acționeze într-o direcție de dezvoltare, pentru interesul oamenilor, pentru interesul comunităților. Ar fi interesant un proiect care să plece de la local spre regional. Se pare că se fac niște pași în acest sens și așa ceva ar reuși să atragă mulți dintre cei supărați de cum se face actualmente politică. Iar eu, dacă nu găsesc o echipă cu care să pot face asta, nu sunt interesat de politică. Mi-a plăcut și îmi place să fac politică, mi-a plăcut administrația, sunt aspecte care îmi plac și la care mă pricep, fiindcă am acumulat experiență atâția ani, am o expertiză, dar nu mă interesează să fac politică de genul care se face acum.
Dana OSTAHIE