Cei 100 de ani de la Marea Unire, statuată la Alba Iulia de cei 100.000 de români, sunt ani în care această națiune a încercat, în ciuda tuturor relelor din jur și din interior, să reziste și să prospere. Au fost vremuri mărețe, create de adevărați oameni de stat, care s-au bazat pe unitatea de limbă a unui neam dispus atunci la sacrificii de neimaginat astăzi.
În calitatea pe care o am acum, de președinte al filialei Neamț a Partidului Național Liberal, nu pot decât să mă plec în fața tuturor celor care au făcut posibilă Unirea, să mă simt mândru de contribuția liberalilor la acest proces și să spun că, despre semnificația acelor momente, cel mai bine vorbesc chiar actorii acelor vremuri.
Rezoluția de la Alba Iulia este și astăzi unul dintre cele mai democratice și liberale documente apărute în Europa. Ea este actuală mai mult ca oricând, promovând votul universal, reforma agrară, libertatea de expresie, libertatea confesională și drepturi pentru toate minoritățile. De aceea, dincolo de orice discursuri, ea trebuie reamintită, pentru că a fost și este crezul națiunii române.
”Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dînșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre. (…) În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:
Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate terenele vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.
Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândirilor omenești.
Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fideicomisele și, în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, se va da posibilitatea țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte potențarea producțiunii.
Muncitorimii industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din apus”.
1 Decembrie a fost doar punctul de plecare a consolidării noului stat. Politicienii de atunci au înțeles să lase deoparte toate neînțelegerile, deosebirile dintre provincii, legislative, economice, sociale și să construiască un stat nou, modern și în care să primeze principiile de enunțate la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia.
Astăzi, exemplul lor ar trebui să fie însușit de toată lumea. Mai mult ca niciodată este nevoie de unire, este nevoie de voință, este nevoie de căutat acele priorități naționale care trebuie duse la îndeplinire indiferent de partidele aflate la guvernare. Avem nevoie de investiții, de infrastructură, de școli, de spitale, de biserici, de șanse de a trăi mai bine în țara noastră. Să admitem că, în an Centenar, ne dorim ca România din afara granițelor să se întoarcă acasă, să sărbătorim simbolic o nouă unire, să ne regăsim într-o horă imaginară a bucuriei, că fiecare român și-a găsit rostul în țara lui.
Ionel I.C. Brătianu, românul care a făcut totul pentru realizarea și consolidarea Unirii, a lăsat cuvinte memorabile în 1918, când i-a întâmpinat pe delegații veniți să prezinte regelui rezoluția de la Alba Iulia: ”De o mie de ani vă aşteptăm şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată. Sunt clipe în viaţa unui neam de fericire atât de mare că răscumpără veacuri întregi de dureri. Bucuria noastră nu e bucuria unei singure generaţii, ea e sfânta cutremurare de fericire a întregului popor românesc, care de sute şi sute de ani a stat sub urgia soartei cele mai cumplite, fără a pierde credinţa lui nestrămutată în această zi ce ne uneşte şi care nu se putea să nu vie”.
În aceste zile de sărbătoare națională, liberalii nemțeni privesc cu respect și admirație spre trecut și cu speranță spre viitor.
În an Centenar, mai ales astăzi, de 1 decembrie, ar trebui să lăsăm deoparte tot ce ne desparte și să ne gândim mai mult la ce înseamnă pentru fiecare dintre noi România. Simplu, fără cuvinte mari, fără patetism de paradă.
Să vedem ce am greșit și ce putem să facem mai bine. Să ne mândrim cu istoria noastră, cu originea noastră, să nu ne lăsăm călcați în picioare sau jigniți când vine vorba de țară. Să avem curajul să ne-o asumăm, cu bune și rele, să le mulțumim înaintașilor că au făcut sacrificii pentru noi și ne-au lăsat o țară care impunea respect.
La mulți ani tuturor românilor!
Respect pentru toți cei care au făcut posibilă România Mare!
Mugur COZMANCIUC,
Președinte PNL Neamț