Șeful ”dresorilor” de câini de serviciu din Poliția Neamț – cercetat disciplinar

pietricica turism

Repetatele noastre solicitări adresate Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne, vizavi de concluziile controlului de amploare derulat la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, au primit, în sfârșit, un răspuns. Se știa deja că sunt cercetați disciplinar 5 ofițeri din cadrul IPJ, singura surpriză fiind că, de fapt, sunt 6, însă onor MAI a evitat să menționeze abaterile concrete reținute în sarcina acestora. Formularea preferată de reprezentanții Serviciului de presă, și anume ”încălcări ale atribuțiilor funcției deținute sau nerespectarea prevederilor legale în exercitarea sarcinilor profesionale”, este la fel de generoasă și de încăpătoare ca ”managementul defectuos” folosit ,cu succes, în sistem, la nevoie.

”Principalele concluzii rezultate în urma controlului tematic, la care faceți referire, au făcut obiectul raportului Corpului de Control al Ministrului, aprobat de conducerea ministerului, prin care s-a dispus declanșarea procedurii disciplinare față de 6 ofițeri cu funcții de conducere, precum și măsura administrativ-preventivă a “atenționării” pentru 5 ofițeri, din care 4 cu funcții de conducere”, se arată în răspunsul MAI.

Al șaselea ofițer, care are o funcție de execuție în cadrul Serviciului de Ordine Publică este Răzvan Oatu și răspunde de conductorii câinilor de serviciu. Neoficial, am aflat că în timpul controlului s-ar fi găsit niște nereguli în pontaje, în sensul orelor care trebuie petrecute în teren cu câinii de urmă, câinii de cadavre și cei de la ”mascați” (Serviciul de Acțiuni Speciale). Oricum astfel de nereguli majore, în activitatea unui inspectorat județean de poliție, reclamă sancțiuni severe și rapide. Iar dovada că Ministerul Afacerilor Interne chiar se preocupă dacă pontajele conductorilor de câini sunt făcute pe zile și pe ore, strict în litera legii este nu doar cercetarea lui Răzvan Oatu, ci și a inspectorului șef Paul Tablan, căruia i s-au găsit nu mai puțin de 22 de abateri disciplinare. Mâine, 18 decembrie, comisarul șef Tablan trebuie să se prezinte la MAI să semneze că a luat la cunoștință de faptul că este cercetat disciplinar. Deja prin inspectorat se fac pariuri că toți ceilalți 5 ofițeri cercetați vor scăpa cu simple atenționări, iar comisarul șef Tablan va fi singurul destituit. Previzibil, de altfel, pentru că ăsta era scopul inițial. Scop pentru îndeplinirea căruia merită orice efort, de la verificarea anvelopelor de iarnă până la pedichiura câinilor de serviciu.

C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.