O cauză a situației în care se află Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț vine din năuceala care persistă de ani buni la nivelul celor care au asigurat conducerea politică a județului. Înainte de fiecare rundă de alegeri, spitalul era omniprezent ca temă de campanie și promisiunea unuia nou, cu miliarde de euro investiți, mai că trezea în fiecare nemțean dorința de a se muta la spital de cât bine se garanta că va fi.
S-a promis un spital nou, grandios, pe la ieșirea din oraș, pe Calea Romanului. Cu mâna pe inimă (sau pe buzunarul de la piept), s-au jurat că există teren, există proiect și machetă, bașca finanțări care vor curge ca laptele și mierea.
S-a promis un mare centru oncologic și pentru arși pe dealul Cârloman. Au fost prezentați niște italieni, cu titlu de investitori strategici și garanți ai fezabilității proiectului, a cărui machetă părea desprinsă din Star Trek, iar astăzi, pe Cârloman, în afară de mistreți, se mai plimbă doar copiii, la săniuș.
S-a promis, apoi, spital nou, cu proiect finanțat direct de Bruxelles, la vreo sută de milioane de euro. Și de data asta s-a spus că banii așteaptă, trebuie doar luați pentru ca macheta din polistiren să devină realitate în curtea spitalului. Și de data asta proiectul a rămas simplă papetărie, nu se știe pe unde.
De-a lungul acestor ani de promisiuni deșarte, oricine a îndrăznit să întrebe ceva în plus față de declarațiile sforăitoare sau să avanseze ideea fantasmagoriei în care se scăldau promisiunile a fost rapid etichetat cu ”trădător de județ” și ”dușman al poporului”.
Acum, în anul de grație 2019, există din nou discuții. Promisiunile va să vie mai pe la primăvară, odată cu primele alegeri din acest an.
Va fi un spital nou, cum se discută pe holurile județului, prin ședințe pe la Prefectură sau cine mai știe prin ce locuri? Va fi construit de la zero, undeva în spatele actualului pavilion chirurgical? Va fi pe verticală, cu 10-11 etaje? Sau vor conta multele contracte semnate pe diverse modernizări pentru spitalul vechi? Pentru că, oricât de mult s-ar strădui cineva să gândească în perspectivă, e greu să o facă dacă nu știe cum își va desfășura activitatea. Vor funcționa ambele spitale și cel nou-nou, și cel nou-vechi, pentru că unde-s investiții e și posibilitate de câștig? Vor mai exista blocurile pentru personalul medical? Ce se va întâmpla cu UPU? Proiectul pentru mărirea capacității Urgențelor, aprobat inclusiv la finanțare prin 2014, cu binecuvântarea lui Raed Arafat, a fost blocat sau abandonat, nu se știe de cine sau de ce. Nimeni nu a explicat motivul, iar consecințele sunt vizibile: cei de la UPU își dau toată silința, sunt supraaglomerați, dar timpul de așteptare este foarte mare, iar capacitatea de tratare a bolnavilor este clar sub necesar. Cine răspunde pentru toate astea?
Concluzia este una singură: opinia publică, acei oameni care n-au unde se trata decât la Piatra Neamț, așteaptă lămuriri, să știe pe drum se va merge cu spitalul.
* Studiu de caz: Pavilion nou, proiect semnat și abandonat?
De dragul argumentației, pentru a demonstra că planurile chiar se schimbă de la an la an și, măcar pe hârtie, de fiecare dată se mai pune câte-un etaj, se cuvine readusă în prim-plan vestea care făcea furori în toamna lui 2017, când Consiliul Județean Neamț aproba, în ședință extraordinară, planul de fezabilitate și devizul general pentru construirea unui nou spital, sub denumirea ”Pavilion secții medicale”. Era vorba de 53,78 milioane lei, iar finalizarea construcției nu trebuia să ia mai mult de trei ani. Calendaristici, nu lumină!
Nimeni nu mai vorbește despre acest proiect, deși s-ar fi semnat deja contractul. Acum se vorbește de alt proiect, mai mare și mai frumos. Nimeni nu spune dacă este vorba despre o suprapunere de proiecte, de o suplimentare sau, pur și simplu, de altceva. Pe surse, ar fi vorba despre un spital totalmente nou, a cărui valoare sare bine de 250 de milioane de euro.
Exceptând fondurile europene și analizând nițel potențialele surse de finanțare, un proiect de o asemenea valoare nu s-ar putea face decât cu bani prin nou-înființatul Fond Suveran de Investiții. Suma este colosală.
Cei care sunt (mai) în temă vorbesc despre un proiect de tip NASA. Dacă va fi așa, Doamne ajută!, va fi o realizare. Că lucrurile par să fie serioase o demonstrează faptul că niște firme de construcții au început să se doteze cu utilaje specifice încă de pe acum și își caută parteneri externi cu care să facă lucrarea. Nu se știe dacă originea slavă a partenerilor va constitui o piedică odată ce lucrarea va prinde viață, dar, până la proba contrarie, stadiul facerii rămâne tot… promisiunea.
* Spital nou, de 53.78 milioane de lei, la Piatra Neamț
”Trei ani ar trebui să dureze construirea noului spital, Pavilion Secții Medicale, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Lucrările au fost estimate la 53.78 milioane de lei, din care partea de construcții-montaj este de 43,55 milioane. Banii sunt asigurați de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care a alocat în acest sens 51.05 milioane, cărora li se vor adăuga 2.73 milioane contribuție a județului Neamț, prin Consiliul Județean.
Valorile au reieșit din studiul de fezabilitate pe care plenul județului l-a aprobat în ședința extraordinară de zilele trecute, odată cu devizul general, pe care îl puteți vedea mai jos.
Potrivit documentației tehnico-economice aprobată, în apropierea pavilionului chirurgical actual (spitalul mare), va fi construit un corp nou de clădire, care să preia atribuțiile pavilioanelor Interne și Oncologie. Noua clădire va avea 1.936 mp suprafață construită și 8.750 mp suprafață desfășurată, pe regimul parter + 5 etaje și sistem central de lifturi. Aici vor funcționa secțiile Oncologie (cu tot cu AIS Oncologie), Endocrinologie, Neurologie (cu tot cu Recuperare neurologică), Reumatologie (cu tot cu Recuperare reumatologică), Secția Medicală, Îngrijiri Paleative, Hematologia, Compartimentul Diabet Zaharat și cel de Dermato-venerologie. Nu în ultimul rând, construcția va avea un adăpost de protecție civilă, că așa cere legea. (D.O.)” – știre publicată de Mesagerul de Neamț în septembrie 2017.
Trei luni mai târziu, în ianuarie 2018, Ionel Arsene anunța că s-a semnat finanțarea pentru acest proiect și declara: ”Sunt extrem de fericit că am semnat contractul pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, un obiectiv extrem de important pentru sănătatea județului Neamț. Cred că, alături de reabilitarea spitalului vechi și a secției de oncologie, acest obiectiv va face ca unitatea noastră – Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și secția de radioterapie, pe care o vom construi tot prin Compania Națională de Investiții, la Neamț – să fie unul din cele mai moderne și importante spitale din Moldova. Așa cum am promis încă de la început. Când am venit pe scaunul de președinte al Consiliului Județean Neamț, am spus că Sănătatea va fi una din prioritățile mele, pentru că aici, la Neamț, avem medici foarte buni și putem avea un spital județean care să ofere servicii medicale de calitate cetățenilor din județul Neamț”.
Acum, în ianuarie 2019, Ionel Arsene încă nu a oferit precizări. Are ocazia și, după cum ni se dau asigurări, este singurul în măsură să explice despre ce e vorba. Are o poziție pe plan național care chiar îl obligă s-o facă, nemaivorbind că e, totuși, președintele Consiliului Județean Neamț, în a cărui subordine e Spitalul județean.
În acest context, coroborat cu cele două runde de alegeri care ne pasc anul acesta, dar și cu mandatul care se va încheia acuși, cu excepția unui RMN nou și a unui manager nou – nu neapărat în ordinea asta -, Spitalul nu prea are cu ce se lăuda. Ba din contră! O conferință de presă pe tema spitalului de la Piatra Neamț ar fi binevenită. Cu planuri clare, cu termene și surse de finanțare. Nu doar cu proiecte sau cu investiții promise ca de atâtea ori înainte.
Valentin BĂLĂNESCU
ULTIMA ORĂ: Ieri, 30 ianuarie, în plen, Consiliul Județean Neamț a adoptat tema de proiectare și studiul de prefezabilitate aferente obiectivului de investiții de interes județean ”Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – Secții Medicale, Chirurgicale, Centru de Radioterapie și Oncologie Medicală”. În esență, este vorba de un pavilion nou (44.000 mp) și un centru de radioterapie (6.038 mp), în valoare de 1.020.072.400 lei noi (cu tot cu TVA). ”Este vorba despre un spital nou la Piatra Neamț”, a declarat președintele Ionel Arsene. ”Este un proiect care ne va face cinste tuturor din Consiliul Județean. Anul acesta îl și scoatem la licitație dacă merg repede demersurile cu pre și fezabilitatea”, a adăugat acesta. Detalii despre acest nou proiect puteți citi în ediția online mesagerulneamt.ro, aici.
Un comentariu
Păi, care e cea mai mare necesitate în acest moment? Pe ce se fac dezbateri, și legi, și ordonanțe. …? Pe disconfortul deținuților din penitenciare.
Să-l facem penitenciar! Să aibă sărmanii deținuți confort. 8 în cameră e bine? Dotările sunt excelente. E curat, e frumos…. Cu niște gratii pe ici pe colo, problema-i rezolvată.
Dacă asta-i prioritatea, nu?