Festival de datini si obiceiuri în comuna Bălţăteşti

Luni, 31 decembrie, în centrul civic a comunei Bălţăteşti s-au adunat aproximativ 1.000 de oameni să admire alaiurile de colindători şi urători, cetele de arnăuţi şi mascaţi din localitate la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Anul Nou.

Conducerea primăriei, în frunte cu primarul Emilia Acozmei, viceprimarul Giani Platon, consilieri locali, cât şi consilierul judeţean Mircea Ciudin, fiu al comunei au întâmpinat feciorii satului în aplauze, în timp ce sutele de cetăţeni, unii dintre ei veniţi şi din comunele limitrofe le admirau prestaţia. Printre oaspeţii de seamă de la acest eveniment au făcut parte şi deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, consilierii judeţeani Mihai Stoica, Cornel Agăleanu şi Aurel Aciocârlănoae, fostul prefect de Neamţ, George Lazăr, consilierul județean, Marius Nechita, fostul primar de Agapia, Vasile Cucoş şi alţii.

Alaiurile de colindători, capre, urşi şi arnăuţi au animat atmosfera şi i-au cucerit pe cei prezenţi cu prestaţia lor. De asemenea, prestaţia elevilor de la şcolile din comună a demonstrate că tradiţiile şi obiceiurile se păstrează în comuna Bălţăteşti, cu sprijinul implicării administraţiei locale şi a cadrelor didactice. De departe, Alaiul de la Valea Arini a cucerit publicul, prin originalitatea versurilor urăturilor şi a prestaţiei scenice.

La final, primarul Emilia Acozmei şi viceprimarul Giani Platon s-au prins în horă şi au dansat alături de alaiul de colindători.

La final, primarul Emilia Acozmei ne-a oferit şi câteva impresii despre acest festival: “Mă bucur că şi această ediţie a festivalului de datini şi obiceiuri din comuna noastră a fost o reuşită şi îi felicit pe toţi cei implicate în organizarea lui. Felicit cetăţenii comunei noastre pentru că au fost alături de noi şi sper că au apreciat cântecele şi jocurile formaţiilor de pe scenă,  care au făcut un adevărat spectacol. Îi asigur pe că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a duce proiectele începute la bun sfârşit. Mulţumesc colegilor din PNL că au fost alături de mine, domnului preşedinte Mugur Cozmanciuc şi domnilor consilieri locali şi judeţeni PNL.  Doresc  tuturor multă sănătate, un an 2019 cu belşug. Anul care vine să ne găsească mai liniştiţi, mai buni şi fără ură. Să ne vedem sănătoşi şi cu realizări în anul care vine. La Mulţi Ani!”.

Şi consilierul judeţean Mircea Ciudin a dorit să transmită câteva gânduri pentru noul an: “Aşa cum mă aşteptam, în comuna noastră datinile şi obiceiurile sunt păstrate cu dragoste de către administraţia locală şi şcoli. O felicit pe doamna primar pentru buna organizare a acestui festival, felicit elevii, cadrele didactice şi formaţiile de pe scenă care ne-au încântat cu prestaţia lor. Voi sprijini direct astfel de evenimente care fac cinste comunei noastre şi care arată că la Bălţăteşti există respect şi dragoste faţă de tradiţii şi obiceiuri. Urez tuturor locuitorilor din comuna Bălţăteşti, multă sănătate, putere de muncă, bucurii şi un an 2019 cu satisfacţii pe toate planurile”.

C.T. STURZU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.