În timp ce comerțul cu porci e viu pe Facebook, DSVSA a găsit doar un singur transport ilegal

Controalele obișnuite pe care inspectorii veterinari le fac în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru ca, pe mesele nemțenilor, să nu ajungă decât carne sănătoasă, arată acum, la început de 2019, că embargoul impus de pesta porcină africană, care, din iulie 2018, a dus la interzicerea comerțului oricăror animale vii în târgurile din Neamț, este respectat de nemțeni. Târgurile au rămas închise și nici pe lângă n-a mai îndrăznit nimeni să vină cu porci de vânzare. În trafic, a fost depistat doar un singur transport de godaci fără crotalii.

Așa cel puțin reiese din comunicatul transmis redacției în 10 ianuarie de conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț. Comunicat furnizat doar fiindcă l-am cerut. Și am trimis cerere de informații publice, deoarece nici pe site-ul direcției nu fusese nimic postat, nici măcar pe 7 ianuarie 2019. Și pentru că DSVSA Neamț nu mai are de mult practica întâlnirilor cu presa, în conferințe, briefing-uri sau declarații.

În speranța că anul 2019 va aduce schimbările instituționale necesare, cel puțin în relația cu opinia publică din Neamț via mass-media, redăm mai jos, integral, comunicatul DSVSA. Din care aflăm că s-au descoperit 14 abateri ușoare și 4 nereguli grave, sancționate prompt cu 4 amenzi a câte 800 de lei în medie.

Inspectorii veterinari au găsit și un „rătăcit” în trafic, transportând godaci fără crotalii și, implicit, fără aprobarea veterinară. Unul singur, în condițiile în care, la finele anului trecut, Facebook-ul abunda de anunțuri cu porci de vânzare, însoțite de poze grăitoare (detalii aici). Explicații, ca întotdeauna, există, dar nu țin loc de îndeplinirea atribuțiilor. Conform legii, nu altcumva. (C.I.)

COMUNICATUL DSVSA NEAMȚ

https://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2019/01/Rezultate-controale-sarbatori-iarna-2018-2019.pdf

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *