Al doilea proces de corupție în care este judecat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, începe pe 22 ianuarie 2019. Se prea poate ca la primul termen să nu se întâmple mare lucru, deși inculpatul are deja un avocat ales, în persoana domnului Vladimir Ciolacu, avocatul care-l reprezintă și în primul dosar. Așadar, pe rolul Tribunalului Neamț există două dosare, care merg în paralel și au același obiect: infracțiuni de corupție. Inculpatul este același, avocatul este același, doar judecătorul diferă. Primul dosar, în care se audiază deja martori, și are termen pe 29 ianuarie este judecat de magistratul Constantin Magdalina, iar cel de-al doilea, care abia a trecut de procedura de cameră preliminară și de contestații, este judecat de judecătoarea Irena Consuela Pojoga.
Al doilea dosar este în legătură cu primul, în care Ionel Arsene va trebui să răspundă pentru două fapte de trafic de influență. Prima datează din 2013, când Arsene și Gheorghe Ștefan și-au propus să scape de Culiță Tărâță, cu ajutorul șefului ANI care urma să-l declare incompatibil cu funcția. Ștefan i-a fi dat 100.000 de euro lui Arsene, ca să plătească ”serviciul”, însă Culiță Tărâță a rămas în funcție. Când Ștefan i-a cerut banii înapoi, Ionel Arsene i-ar fi restituit doar 20.000 de euro, dar l-ar fi asigurat că va încredința lucrările de construire a unei școli din Icușești către firma lui Vasile Panaite, primarul de Dragomirești de la acea vreme, care îi va da și lui Gheorghe Ștefan o parte din bani. A doua faptă de trafic de influență din același dosar, cea pentru lămurirea căreia se fac audierile de martori la termenul de pe 29 ianuarie, are legătură cu firma Construcții Hidrotehnice din Iași și cu deblocarea unor plăți către această societate contra unui ”comision” de 5% din valoarea lucrărilor (60 de milioane de lei|).
Al doilea dosar are legătură doar cu școala din Icușești, ridicată de firma familiei fostului prefect Panaite și dotată cu tâmplărie achiziționată de la firma controlată de Ionel Arsene, așa cum a fost înțelegerea dintre cei doi. În ziua în care a fost încheiat contractul cu firma Rotercom, a fost emisă și factura de 150.000 de lei, deși tâmplăria a fost livrată, în două tranșe, după o lună, respectiv 5 luni.
Cristina MIRCEA