Nici o firmă din Neamț n-a cerut ajutorul statului la investiția de minim 1 milion euro

Nici o firmă din Neamț nu a depus cerere pentru ajutor de sprijin financiar în investiții de minim 1 milion de euro.Este o realitate, în ciuda faptului că interes demonstrat la întâlnirile organizate de Ministerul de Finanțe a existat. Administrația Finanțelor Publice Neamț continuă seria întâlnirilor cu agenții economici care vor să afle ce au de făcut pentru a aplica pe această schemă de sprijin financiar în investiții majore și aducătoare de profit în economie. „Sesiunile de informare au început din luna august 2018. Până la sfârșitul anului trecut au participat 232 de agenți economici interesați să afle detalii despre acest ajutor de stat ce se acordă la investiții de minim 4,5 milioane lei, sau un milion de euro. În luna decembrie au fost 36 de agenți economici interesați să participe la campania de informare. Din Neamț, până acum nu există nici un agent economic care să fi depus cerere de finanțare pe acest program. Campania de informare continuă și în anul 2019 conform politicilor Ministerului Finanțelor Publice de pregătire a agenților economici în domeniul ajutoarelor de stat”, declară Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al AFP Neamț

Un proiect de investiții de minim 1 milion de euro care să fie realizat de o firmă din Neamț ar primi 50% ajutor din partea statului, datorită situării în regiunea nord-est, considerată mai defavorizată decât altele.. Comparativ, firmele din București primesc doar 10% ajutor de stat, iar vestul țării și Ilfovul 35% din valoarea eligibilă a proiectului. Popularizarea schemei de finanțare a început când plafonul minim de investiție era deja redus de la 10 milioane euro, la 3 milioane euro. Din luna noiembrie, plafonul a fost coborât la 1 milion de euro, pentru a lărgi accesul întreprinzătorilor mici.

În ultima zi lucrătoare a anului 2018, ministrul Finanțelor declara : „Am reușit să semnăm în mai puțin de patru luni 19 proiecte de investiții, cu o valoare totală de aproximativ 2,6 miliarde lei. Este o premieră din 2014 de la deschiderea schemei de ajutor de stat. Ajutorul de stat acordat de Guvernul României pentru cele 19 investiții este importantă – 948 milioane lei. Toate aceste investiții aduc valoare adăugată economiei românești, dar și beneficii sociale importante prin crearea a peste 3.500 de locuri de muncă. Vom continua să încurajăm mediul economic din România și anul viitor prin alocarea de sume importante de ajutor de stat”, spunea Eugen Teodorovici în 28 decembrie.

Pentru investitorii din Neamț care doresc să afle cum pot accesa ajutorul de stat, publicăm comunicatul AFP Neamț ce conține datele și locul unde vor avea loc sesiunile de informare. (C.I.)

(C.I.)

Ministerul Finanţelor Publice continuă pregătirea

operatorilor economici în domeniul ajutorului de stat

În acord cu politicile Ministerului Finanţelor Publice de flexibilizare a procesului de implementare a schemelor de ajutor de stat, în cursul anului 2018, au fost adoptate H.G. nr. 476/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 580/09.07.2018 şi H.G. nr. 880/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 954/12.11.2018, de modificare şi completare a H.G. nr. 807 / 2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

Aplicarea acestei scheme de ajutor de stat urmăreşte stimularea creşterii economice prin realizarea de investiţii, iar modificările survenite au clarificat noţiuni şi au simplificat proceduri de acordare, vizând ca efect creşterea ponderii cererilor admise şi, implicit, a numărului investiţiilor de înaltă tehnologie, pentru realizarea produselor cu valoare adăugată mare.

Biroul Ajutor de Stat, Practici Neloiale şi Preţuri Reglementate  din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi – la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ, persoana de contact Elisei ROTARU, email [email protected], va fi punct de informare locală  permanentă pentru toţi operatorii economici care doresc să acceseze această schemă de ajutor de stat.

Promovarea prezentei scheme de ajutor de stat se va face şi prin intermediul întâlnirilor bilunare, în teritoriu, cu operatorii interesaţi, respectiv cei care pot realiza o investiţie de minim un milion de euro (4,5 milioane lei). Graficul acestor întâlniri din luna ianuarie 2019 în judeţul Neamţ este următorul:

  • 01.2019 ora 11, la Tîrgu Neamţ, sediul Serviciului Fiscal Orăşenesc,
  • 01.2019 ora 11, la Piatra Neamţ, sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice;

 

 

 

pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.