Așteptat încă din toamnă, croit pe finalul lunii ianuarie și intrat în discuții parlamentare – pe grup sau la televizor -, proiectul bugetului de stat pe 2019 a stârnit multe comentarii. Oarecum în orb, fiindcă, în afara procentelor prezentate public și a faptului că primăriile vor prelua o parte din obligațiile cu asistența socială, mare lucru nu se știe. Rămâne cert că este doar un proiect și e departe de forma finală. Iar modificări pot apărea nu neapărat din partea opoziției – deși, probabil, ea își va face treaba și va propune amendamente, chiar dacă n-au nicio șansă -, ci inclusiv din partea coaliției PSD-ALDE.
Ce înseamnă bugetul de stat pe 2019 pentru județul Neamț, mai ales după toate discuțiile privind autostrada Moldova-Transilvania, care ba este, ba nu este?
Explică parlamentarii de Neamț, chestionați fiind de Mesagerul.
* Eugen Țapu Nazare, senator PNL:
”Lucrăm la amendamente, deși ne-au pus în imposibilitatea de a le depune practic. Este o bătaie de joc! Lucrăm la amendamentul pentru autostrada Nord-Est, am vorbit și cu parlamentarii din Moldova, la Educație și la Sănătate. Lucrăm și la amendamente în privința investițiilor. Ceea ce au făcut ei este o nenorocire! Oamenii ăștia nu sunt zdraveni la cap! Practic, ne-au văduvit de posibilitatea de a depune amendamente! Nici nu respectă legea! În regulamentul Camerelor scrie că sunt minim 5 zile ca să depui amendamente, ei nu-l mai respectă. Regulamentul are caracter de lege”.
* Dan Manoliu, senator PSD:
”Deocamdată, este în stadiul de proiect, încă se mai fac modificări. Până nu vine forma finală, nu pot spune nimic despre el. Se fac încă modificări, se lucrează. Trebuie văzută forma finală, care va intra în Parlament și care, oricum, se va modifica. Vor fi amendamente care vor trece prin plen. Trebuie să avem un pic de răbdare”.
* Emilia Arcan, senator PSD:
”Suntem în faţa unui proiect de buget care, odată cu asigurarea veniturilor sporite ale salariaţilor şi pensionarilor, cu asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale statului, pune accentul pe relansarea investiţiilor şi a dezvoltării comunităţilor locale, urbane şi rurale, investiţii şi dezvoltări ce vor constitui baza creşterii economice şi a nivelului de trai din anii următori. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Este important de știut că aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor, față de doar 750 lei înainte.
Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Și bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile dorite de comunitate. Contrar celor care susțin cu răutate si înverșunare, că Guvernul nu mai are bani, acum se demonstrează că bugetul pentru 2019 face dovada că bani au fost în 2018 şi că anul acesta sunt mai mulţi bani decât ne aşteptam. Este un buget echilibrat, discutat şi fundamentat, sustenabil, realist, un buget care prevede alocări record în toate sectoarele importante ale societăţii. Guvernul dovedeşte responsabilitate politică, competenţă şi eficienţă economică, pricepere în administrarea treburilor ţării. Și este evident că vom susţine şi vom aproba un astfel de buget, chiar dacă vor fi și amendamente, acolo unde se impune. În ce privește autostrada Unirii, pentru A8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni, care va lega Moldova de vestul ţării, se vor aloca sumele necesare pentru că, de data aceasta, este lege. Timpul discuţiilor şi dilemelor a trecut, iar autorităţilor responsabile nu le rămâne decât să treacă la aplicarea actului normativ. Spun asta pentru că legea nu lasă cale de întors, ea prevede ferm ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, iar procedurile să demareze în termenul prevăzut de lege. O altă misiune a PSD este să scoată satul românesc din noroi, astfel încât, prin investiții anuale, susținute, de aproximativ 5 miliarde de euro, în câțiva ani, satele și comunele României să ajungă la standardul de civilizație european – canalizare, apă curentă, asfalt, trotuare”.
* Mugur Cozmanciuc, deputat PNL:
”Cea mai mare dezamăgire, personală, dar în mod special ca deputat de Neamț, este că, în proiectul de buget pe 2019, nu au alocat sumele necesare pentru demararea construcției autostrăzii Unirii. Suma alocată pentru 200 de metri, din totalul de 320 de kilometri, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor din zona Moldovei, încălcarea legii și a bunului simț! Proiectul bugetului de stat pe anul 2019 este unul fantasmagoric. Așa cum au declarat și colegii mei specialiști, bugetul e construit pe indicatori nerealiști, care nu vor avea acoperire în realitate, dacă luăm și analizăm ce se întâmplă în prezent.
O altă problemă cu el este întârzierea cu care a fost construit și prezentat public. Până în acest moment, nu a fost adoptat nici măcar de Guvern, după care urmează dezbaterile și votul din Parlament. Practic, din această cauză, planurile de investiții sunt puse în pericol. Oricum multe dintre aceste planuri au fost puse în așteptare din cauza dezastruoasei OUG 114, Ordonanța Lăcomiei. În ce privește amendamentele, la nivel de partid, s-a decis să depunem amendamente substanțiale, care să reflecte viziunea PNL pe principalele domenii de activitate.
Vom susține creșterea investițiilor la o pondere care să depășească 5% din PIB și, de asemenea, includerea în finanțare a unor obiective de investiții esențiale pentru dezvoltarea României, respectiv tronsoane de autostradă, de cale ferată, fundamentale pentru dezvoltare.Totodată, ne vom bate să includem la finanțare investiții finanțate în domeniul sănătății din fonduri europene, respectiv spitalele regionale – cele trei spitale regionale prevăzute a fi construite cu finanțare europeană în Craiova, Cluj și Iași. Grupurile parlamentare ale PNL vor avea amendamente privitoare la sistemul de pensii. Vom susține creșterea punctului de pensie așa cum este prevăzut în legea care a fost în vigoare și care nu este modificată, pentru că știți că am atacat la CCR Legea pensiilor, respectiv creșterea punctului de pensie cu 9% , chiar dacă nu se mai poate de la 1 ianuarie, ci de la 1 februarie.
În ce privește amendamentele pe care le voi depune eu, evident că va fi cel legat de finanțarea pentru Autostrada Unirii, pentru spitalul regional de la Iași, dar voi propune și un amendament pentru a veni în ajutorul primarilor din județul Neamț și din toată țara: să fie prevăzută o sumă alocată primăriilor pentru co-finanțarea unor proiecte cu fonduri europene. În urma cu discuțiilor cu primarii liberali din Neamț, a reieșit că lipsa co-finanțării este o problemă care îi împiedică să acceseze fondurile europene. Proiectul de buget pe anul 2019 trebuie să fie unul realist și echitabil pentru toate regiunile României și să permită o dezvoltare unitară”.
* Dan Laurențiu Leoreanu, deputat PNL:
”Un buget science-fiction, pentru că se bazează pe nişte ficţiuni în ce priveşte bazele, respectiv o rată a inflaţiei de 2,8. Să ne aducem aminte că rata anuală a inflaţiei, care era aproape zero în momentul în care PSD-ALDE s-au instalat la guvernare, a ajuns la un nivel extrem de ridicat, 5,4. La ora actuală este 4,6, în condiţiile în care leul s-a prăbuşit, în condiţiile în care vor avea loc scumpiri în lanţ din cauza creşterii costurilor cu energie electrică, cu gazul natural… Evident că vom avea un puseu inflaţionist şi evident că rata inflaţiei propusă în acest buget, respectiv 2,8%, este SF, este o minciună! În proiect, e stabilit un euro la 4,67 lei, ceea ce e chiar mai mult decât science-fiction, este o minciună gogonată! Pentru că tendinţa va fi în continuare de slăbire a leului. Fenomenele negative care se petrec în economie cu siguranţă vor afecta şi puterea leului şi, implicit, vor duce la continuarea scăderii leului în raport cu euro. De asemenea, tot ca o premisă falsă este şi creşterea economică de 5,5%. Cum poţi să îţi asumi o asemenea creştere economică de 5,5%, în condiţiile în care toate prognozele făcute de instituţii internaţionale de prestigiu indică o creştere economică de maxim 4%?! Deşi, cel mai probabil, această creştere economică nu va depăşi 3,5%. Este clar că toate cifrele sunt puse din burtă, în aceste condiţii. Toate cifrele incluse în buget reprezintă nişte minciuni, aşa cum au reprezentat şi în bugetele pe anii anteriori, în special sumele alocate pentru investiţii şi pentru educaţie. Guvernul minte că alocă cele mai mari sume pentru autorităţile locale; în realitate, taie peste 4,5 miliarde din banii comunităţilor locale, evident făcându-se că le dă bani autorităţilor locale. Au trecut cheltuielile cu asistența socială la primării, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari pentru primării”.
* Iulian Bulai, deputat USR:
”Ce mă doare pe mine cel mai mult este o chestiune care ține de Neamț, dar trece și dincolo de interesul nostru regional: lipsa bugetării pentru Autostrada A8, bugetare care ar fi trebuit să fie obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii Autostrăzii Unirii. Am pregătit amendamente, sunt în discuții cu toate celelalte partide din opoziție și sperăm ca aceste amendamente să fie asumate de comisii. Noi, ca nemțeni, trebuie să ne gândim la lucrurile foarte mari pe care avem șanse să le facem. Dacă Autostrada Unirii nu se face acum, orice alt proiect mic este mai puțin important”.
* Alexandru Rotaru, deputat PSD:
”În primul rând, încă nu avem forma finală de buget. Probabil, o s-o vedem marțea viitoare. Forma finală a bugetului nu este ieșită. Tot ce e în mediul politic din spate sau din presă… sunt, în mare parte, în necunoștință de cauză. În cazul în care Autostrada A8 nu va primi finanțare, eu nu o să votez bugetul și voi amenda acest proiect, dar, din sursele mele, garantat este prevăzută o sumă de bani pentru proiectarea tronsonului Târgu Neamț-Târgu Mureș”.
* Viorel Stan, deputat PSD:
”Nu, deocamdată noi lucrăm împreună cu președintele, care este aici. Lucrăm la amendamente toată echipa de la Neamț. La ora actuală, nu pot să spun decât că bugetul este în regulă. Mă bucur că Autostrada Unirii a fost prinsă cu titlu separat în buget, să vadă tot românul că se dau bani pentru asta. Banii se dau mai întâi pentru studii și apoi pentru construcție”.
* Ciprian Șerban, deputat PSD:
”E bun bugetul. Dacă este așa cum l-au prezentat, e bun. Sunt 1.200 de lei pe cap de locuitor la comune. Sunt 400 de lei pe cap de locuitor la județ. Deci chiar și la comunele mici. Nu va mai exista nicio comună cu buget sub 2 milioane de lei. Nu vor mai fi acele discrepanțe între comune. Față de anul trecut, din ce am discutat cu primarii, este bine. Și e doar începutul, pentru că vor mai fi rectificări. Este cel mai bun buget de după Revoluție”.
Irina ȘTEFĂNESCU