– Domnule primar, cum ați depășit problemele ivite din cauza căderilor masive de zăpadă din această iarnă?
– Am avut ceva probleme cu deszăpezirea, pentru că toate satele comunei sunt situate în bătaia Crivățului, iar vântul are destul spațiu de unde să adune, să transporte, mai ales pe drumuri, cantități mari de zăpadă. Însă, pentru că am lucrat conștiincios, nu am avut nici măcar 10 minute un drum înfundat. Avem în dotarea primăriei tot ce ne trebuie și nu am avut necazuri.
– Obiectivele pe care vi le-ați propus pentru anul trecut au fost realizate?
– În cea mai mare parte, da. Unele sunt gata, altele sunt încă în lucru, iar altele vor fi începute în acest an. Important este că nu stăm și lucrăm continuu la ce înseamnă campanie importantă de investiții în comuna Țibucani. Cu toate că nu suntem decât parțial în bătaia marilor drumuri ale județului, comuna are ritmul său de dezvoltare, în funcție de factorii locali, în primul rând.
– Când vorbiți de obiective mai vechi, la ce vă referiți?
– În primul rând, avem în execuție un proiect de modernizare a 4,2 km de drumuri, prin care, până acum, s-au turnat și primul, și al doilea strat de asfalt. De îndată ce va permite vremea, urmează terasamentele, apoi câteva gabioane, care sunt în lucru. Pe o porțiune de pe cursul pârâului Umbrar, lucrarea va ieși foarte bine. Mă bucură faptul că în acea zonă nu vom mai avea probleme, în momentele cu căderi mari de precipitații.
– În privința rețelei de canalizare, s-a rezolvat totul?
– Rețeaua de canalizare este gata în proporție de 95%. Mai avem ceva de făcut la stația de epurare, dar este vorba de partea tehnică, nu de lucrări de amploare. Însă nu a preluat Apa Serv rețeaua. Urmează de acum încolo să luptăm ca să fie preluată de acest operator, specializat în alimentare cu apă potabilă și canalizare.
– Cum să luptați? Trebuie să-i lămuriți sau care este, de fapt, povestea?
– Nu. Obiectivul se predă în momentul când racordurile vor fi, în cea mai mare parte, executate. Este vorba de racordurile la gospodăriile populației.
– Racordurile nu le face Apa Serv, în calitate de prestator de servicii?
– Racordurile au fost prinse în proiectul mare, abia atunci rețeaua va fi funcțională. Așa am zis inițial și noi, numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar racordurile trebuie făcute de constructor. Am fost la Apa Serv și am aflat că toate comunele au procedat așa. Din câte am înțeles, nu suntem singura comună în această situație.
* Grădiniță nouă și rețea de gaz metan
– Ce investiții ați planificat în școli?
– În ultima vreme, ne-am axat puternic pe Școala Gimnazială nr. 1, din centrul comunei, unitate reprezentativă a învățământului local. Aici vom construi un teren de sport multifuncțional, care, în proporție de 70%, este gata. Apoi, în urma colaborării cu Ministerul Educației, vom construi o grădiniță cu două săli de clasă. Este necesară această construcție, pentru că acum se învață în două schimburi și este foarte greu. Și pentru profesori, dar și pentru elevi.
– La dvs. se învață în două schimburi, iar în alte comune nu mai sunt copii…
– Asta este capacitatea școlii, dar asta nu înseamnă că noi nu ducem lipsă de copii. Demografic, nu am spus niciodată că stăm foarte bine. Dar Școala nr. 1 este unitate de centru și, cu timpul, dacă nu vor mai fi elevi în număr mare, este posibil ca activitatea didactică să funcționeze numai într-o singură școală. Evident, cea din centrul comunei. Tocmai din acest motiv caut să modernizez, din ce în ce mai mult, această unitate și să o dotăm cu ceea ce trebuie.
– Ce gânduri, ce proiecte are primarul de Țibucani pentru comuna sa, în viitorii ani?
– Vom marșa în continuare pe modernizarea infrastructurii. Mi se pare că nu este normal ca, în secolul XXI, să mergem prin noroi. De aceea, lucrez la un nou proiect, la Țibucani și Țibucanii de Jos, să prindem străzi importante din comună, care au rămas nemodernizate.
Un alt proiect important este alimentarea comunei cu gaz metan. Având în vedere că lemnele sunt foarte scumpe de la an la an, ba unele produse din lemn se scumpesc de la o lună la alta, trebuie făcut ceva. Noi trebuie să ne pregătim. Pădurile s-au rărit, iar în aceste condiții e firesc să căutăm și să găsim alternativă pentru încălzirea locuințelor și la țară. Iar altă posibilitate nu avem decât gazul metan.
* Primul proiect european al primarului
– În privința construirii de locuințe, ați spune că ritmul este constant în comună?
– Dacă mă uit la alte comune, ar trebui să facem o diferență. Mă refer la comunele care sunt mai aproape de orașe și cele mai îndepărtate. Noi suntem cam la mijloc, departe și de Piatra Neamț, și de Roman, dar și de Târgu Neamț. Comunele din jurul orașelor au o dezvoltare mult mai rapidă față de cele mai îndepărtate. Cu toate acestea, și în comuna noastră s-au ridicat multe case frumoase – nu gigantice, ca în alte locuri, dar care se îmbină armonios cu locuințele mai vechi. În unele comune se construiesc adevărate cartiere.
– Mulțumit de cele realizate până acum, în cei doi ani și jumătate din acest mandat?
– Totdeauna este loc de mai bine și niciodată nu poți fi mulțumit. Însă, acum, după doi ani și jumătate, doresc să am sănătate și să le pot duce la bun sfârșit pe toate. Proiecte sunt multe, trebuie să ne limităm la cât putem duce. Orice proiect are și partea lui de cofinanțare, care poate pune presiune pe bugetul local.
– La proiectele cu finanțare europeană, politicul are vreo influență?
– Nu cred, pentru că acolo totul ține de cum este întocmit proiectul și de punctajul obținut. La noi, tot ce s-a lucrat până acum a fost pe OG 28 și, după cum bine știți, sunt fonduri guvernamentale. Pe fonduri europene, am accesat un proiect mic, prin GAL, pentru camere de luat vederi în comună, și urmează să-l implementăm. Are o valoare de 25.000 euro, nu este mare, dar este foarte important pentru comunitatea noastră. Baza sportivă are finanțare de la bugetul local, însă proiectul cu camere de luat vederi e cu fonduri nerambursabile. Dar de umblat pe drumuri este la fel. Pentru un proiect cu valoare mică și pentru unul cu valoare mare, consumul de carburant este același. Acum am văzut și eu ce înseamnă un proiect european, pentru că este o strictețe maximă. Nimic nu se lasat la voia întâmplării.
Constantin NEGRU
FOTO: arhiva Mesagerul de Neamț