În acest moment, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este prins în febra discuțiilor despre externalizare. Săptămâna trecută previzionam că se va ajunge la această soluție, pentru scăderea presiunii pe fondul de salarii, deoarece contractul cu Casa (prost făcut) nu acoperă nici măcar această cheltuială. Între timp, Comitetul Director a discutat și s-a ajuns la un acord pentru demararea procedurilor pentru externalizarea pazei, bucătăriei și curățeniei. Consiliul Județean Neamț, în calitate de proprietar, a confirmat, printr-o declarație a biroului de presă, că este luată în calcul această posibilitate.
De aici încolo, în afară de intenții, nu mai există informații oficiale. În spital deja se fac calcule, se discută, se oferă și alte ”soluții”, de genul ”Da’ ăia de la compartimentul tehnic, care nu știe nimeni ce fac, de ce nu sunt externalizați?” sau ”Cu banii salariilor de la Economic pe un an, o firmă privată ține contabilitatea vreo 3-4 ani”. Mesagerul de Neamț încearcă să prezinte cadrul legal în care se poate face externalizarea unui serviciu, dar și opinii luate la cald din spital, de la cei implicați.
* Sindicatele trebuie să-și dea acordul scris
Până a ajunge la externalizare, doritorii trebuie să dea piept cu legislația în domeniu. Există niște norme ”privind externalizarea serviciilor medicale și nemedicaledin unitățile sanitare”, în vigoare și astăzi, care prevăd etapele obligatorii ce trebuie parcurse.
Etapa prealabilă spune că procedura poate începe ”numai dacă valoarea preconizată a costurilor acestor servicii, ca urmare a externalizării lor, este cu minimum 15% mai mică decât valoarea medie pe ultimele 6 luni a costurilor efectuate de unitatea sanitară cu aceste servicii solicitate a fi externalizate”! Mai pe înțelesul nespecialiștilor, ce costă acum 10 lei ar trebui să coste 8.50 lei după externalizare!
Poate în cazul pazei și curățeniei ar fi posibil acest lucru, greu de crezut însă în cazul bucătăriei, având în vedere ”valoarea” mesei de anul trecut, de 4,56 lei/pacient. Aici trebuie căutată o soluție de suplimentare legală a sumelor, care o fi aceasta.
Evident, este vorba despre o condiție obligatorie la momentul întocmirii actelor. Ce se va întâmpla peste un timp este altă mâncare de pește.
De-abia de-aici încolo începe hârțogăraia. În primă fază, se întocmește un studiu de fezabilitate, întocmit de spital sau de o firmă de specialitate, care trebuie să cuprindă:
a) date generale despre unitatea sanitară care solicită externalizarea;
b) descrierea generală a proiectului de externalizare solicitat;
c) motivele de ordin economic, financiar și social care justifică solicitarea;
d) mențiunea privind îndeplinirea condiției prevăzute la pct. 1;
e) calculul de eficiență a externalizării serviciului respectiv.
Dacă se turează bine motoarele, totul se poate face în scurt timp. Mai greu va fi, cum spuneam, cu calculele.
Greul începe când trebuie depus la Ministerul Sănătății dosarul pentru obținerea acordului de inițiere a externalizării. Pe lângă obligatoria cerere, trebuie avizul favorabil al autorității de sănătate publică în subordinea căruia se află unitatea sanitară, în cazul de față DSP Neamț. Sigur aici nu vor fi piedici, d-na Anca Movilă fiind oricum de partea oricărei inițiative care poartă girul conducerii Consiliului Județean. În ordine cronologică, Consiliul Județean ar trebui să avizeze procedura după DSP, dar cine se mai încurcă în asemenea amănunte?
Partea ce mai interesantă vine în momentul când, la dosar, trebuie să apară și avizul favorabil al sindicatelor din unitatea sanitară. Altfel spus, sindicatele trebuie să avizeze ca membrii lor să fie expuși pierderii locurilor de muncă sau să fie relocați. Greu de crezut că acest aviz va fi obținut ușor. Șefii de sindicat își vor testa rezistența între ciocanul conducerii executive și Consiliului Județean și nicovala membrilor de sindicat, care vor cere să le fie apărate drepturile. În cele ce urmează veți afla părerile din acest moment ale șefilor de sindicat, dar nu se știe niciodată ce se va întâmpla pe ultima sută de metri.
Revenind la dosarul care trebuie depus, el va cuprinde, deci, studiul de fezabilitate, dar și proiectul de documentație pentru organizarea licitației de externalizare a serviciilor medicale sau nemedicale.
Odată ajunsă mingea – adică dosarul – în curtea Ministerului Sănătății, dacă există toate documentele, probabil nu vor fi obstacole, având în vedere că, pe domeniul sănătății, există cel puțin un nemțean bine situat în Guvern, care poate grăbi lucrurile acolo unde se iau decizii.
Licitația propriu zisă se va desfășura potrivit legislației în vigoare, cu specificare clară că va fi verificată existența ”acordului scris al sindicatelor din unitatea sanitară”.
Concluzia este una singură: sindicatele pot bloca orice inițiativă de acest fel. Dacă nu nu vor fi convinse în vreun fel, pentru că, în definitiv, sindicatele, la fel ca partidele, sunt formate din oameni.
* Ce se mai poate externaliza
Într-o instituție mamut, precum Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, sunt și alte zone în care se pot face externalizări. De exemplu, la nivelul TESA, există în acest moment 22 de economiști! Cu care, în decembrie, s-au cheltuit 111.127 lei, brut. Sunt mulți sau puțini? Depinde de baza de raportare. La un spital privat, probabil ar fi mai puțini, iar ”grosul” activității ar fi pe bază de externalizare.
Există și un compartiment tehnic, format din 46 de persoane, cu doi șefi de formație, în contul căruia, în decembrie 2018, s-au înregistrat costuri de 182.104 lei. Bani mulți, care în unele cazuri se justifică, în altele este discutabil. Pentru că, oricum, lucrările se fac cu firme specializate, prin licitație. Se mai strică vreo chiuvetă, poate se mai dă câte un var, se mai schimbă un bec, tâmplarul poate are și el de lucru din când în când, dar e greu de crezut că unele servicii nu pot fi externalizate. Dintr-un simplu tabel, nu-i foarte simplu de văzut cu ce-și ocupă timpul cei 13 muncitori de la tehnic, pe ce specializări lucrează și ce fac efectiv. Lămuriri pot da, probabil, cei doi șefi de formație angajați pentru a-i coordona. Fără cei nominalizați ca electricieni, tâmplar, motopompist, instalator sanitar, telefoniști sau liftier.
* Poziția sindicatelor: ”Vom vedea dacă se va face externalizarea!”
Din perspectiva sindicală, externalizarea e privită cu împotrivire, iar liderii sindicali sunt sceptici și nedispuși să ofere vreo soluție.
”Nu suntem de acord cu externalizarea, fiindcă este vorba și de angajați. Ideea este că, deocamdată, conducerea spitalului face o analiză fundamentată, pentru a stabili cum e mai bine, și pentru pacient, și pentru resursa umană. Din câte știu, s-au mai făcut astfel de analize. Noi vrem să fie bine și pentru pacient, și pentru angajați. Când va fi gata analiza, făcută prin Comitet Director, prin Consiliul Județean, inclusiv prin sindicat, vom vedea care va fi concluzia, dacă va fi sau nu o externalizare”, declară Bogdan Nistor, liderul de la Solidaritatea Sanitară Neamț, sindicat în care sunt și asistenți medicali, și medici, reprezentativ la nivel național.
”În sindicatul nostru Sanitas, afiliat la Hipocrat, avem ca membri pe toți angajații serviciului de pază al spitalului. Știu foarte bine cât muncesc paznicii, care fac și pe brancardierii și, oricum, ajută mult spitalul. Ce vă pot spune, ca lider de sindicat, este că, dacă se asigură salariile și sporurile la maxim, așa cum spune legea, să se asigure și condiții de muncă așa cum spune legea! Am cerut conducerii ca, în cazul în care se vor externaliza serviciile, să se facă pe calcule concrete și doar dacă reiese o economie la buget. Iar oamenii care ar fi afectați de externalizare să fie preluați de firmele respective. Știu că se caută soluții pentru reducerea cheltuielilor cu personalul spitalului din aceste servicii, ca să nu se mai taie din sporuri și ca pacienții să aibă condiții de spitalizare mai bune. Probleme de personal nu sunt doar la cel de îngrijire, la pază, bucătărie ș.a.m.d., ci și la asistente – nu sunt suficiente și se ajunge ca o asistentă să răspundă de 3-4 saloane, în loc de 2, cum spun normativele. Curățenia a mai fost externalizată în policlinică, știu că nimeni nu a fost mulțumit. Pe spital, fiindcă am fost asistentă 20 de ani, nu știu cum va reuși să asigure firma curățenia permanent, așa cum asigură îngrijitoarele și infirmierele la patul bolnavului. Eu, ca lider de sindicat, nu voi fi niciodată de acord să plece cineva din spital”, susține Angela Gherasim, psiholog clinician, liderul Sanitas în spitalul județean.
Valentin BĂLĂNESCU
Cristina IORDACHE
3 comentarii
VAI, CE MAI LUCREAZA ASISTENTELE SI INFIRMIERELE , DAU OCHII PESTE CAP, FAC PARADA MODEI SI JECMANESC PACIENTII, COMPORTANDU-SE CU EI MAI RAU DECAT CU NISTE ANIMALE!!!
o fii cum zici tu…..dar iti pot da un exemplu de infirmiera care a ajuns de la 68 de kg la 48 in sase luni….oare de ce….is grele hainele ce le etaleaza is grele……nu sunt oamenii suficienti sa faca turele…..ore suplimentare care nu se platesc doar libere…..pt un salar curat de 20 de mil.in mana…..multi bani nu ….inainte sa caraii casca ochii……
Cunosc pe cineva care lucrează în clinică particulară de când a terminat postliceala, adică de vreo 12 ani. E profi, omul! Chiar e.
Acum vreun an mi-a spus cu lacrimi în ochi că ar pleca, dar nu-și permite să plătească un post la stat, că ar trebui să facă un credit și cu ce salariu ia în clinica privată, nicio bancă nu-i dă banii de ”atenție”.
Așadar: cine nu mai poate la stat, că e greu și salariile sunt mici, să meargă la PRIVAT (doar la privat). Că nu se cere șpagă pentru post, condițiile de muncă sunt mai bune, evident, doar că dacă nu ești bun, nici nu se uită la tine. Și nici în CV-ul cu mulți ani la stat.
Ori vorbim de egalitate de șanse și tratament, ori…