Lovitură de teatru: Apa Serv poate executa ADI Aqua Neamț !

Războiul apei indexate dintre Apa Serv, companie județeană, și ADI Aqua Neamț, asociația UAT-urilor care beneficiază de serviciile societății a fost câștigat, definitiv și irevocabil, de prestatorii de servicii. Prin decizia Curții de Apel Bacău, care a infirmat soluția de la Piatra Neamț s-a creat un precedent interesant, dacă nu periculos.

La nivelul simplu, al deciziei judecătorești, Apa Serv a câștigat la Curtea de Apel Bacău, suma de 320.525,71 lei, plus dobânda aferentă. Hotărârea instanței, pronunțată astăzi, 20 februarie, este definitivă: ”Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare în fond: admite acțiunea şi obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 320.525,71 lei, contravaloare Factura fiscală Seria NTPAO nr.16004731/21.12.2016, emisă de reclamantă, cu dobânda legală aferentă”.

Acțiunea în justiție a fost deschisă de Apa Serv, după un control al Curții de Conturi, care ar fi recomandat/impus societății să ceară darea în judecată a celor de la ADI Aqua Neamț. Motivul: societatea nu arvfi putut realiza venituri, deoarece tariful la apă nu ar fi fost indexat cu valoarea inflației.  Mecanismul stabilirii prețului la apă este interesant în acest caz. Apa Serv trimite calculația de preț către asociația Aqua Neamț, iar acolo hotărârile se iau de către reprezentanții primăriilor și al Consiliului Județean, cu majoritate simplă. Aceștia, având delegație întărită prin hotărâri ale consiliilor respective, au refuzat cu majoritate de voturi, să accepte că există inflație în România. Refuzul lor a făcut ca Apa Serv să susțină, în instanță, că refuzul Aqua Neamț a avut drept consecință ”nerealizarea veniturilor, potrivit contractului de delegare a gestiunii serviciului public”.

Prin urmare, suma pe care Apa Serv ar fi trebuit să o încaseze de la consumatorii de apă, trebuie să fie achitată acum de ADI Aqua Neamț.

Vlad Angheluță, directorul Apa Serv, s-a bucurat când a aflat că a câștigat procesul. Rămâne de văzut de unde va primi banii, pentru că Aqua Neamț trăiește doar din cotizațiile membrilor. Plata sumei stabilite prin decizia definitivă a instanței, plus dobânda aferentă, poate duce, dacă Apa Serv se încăpățânează, la blocarea activității ADI Aqua Neamț. Care, să nu uităm, este pionul principal al programului european de care beneficiază, la final, Apa Serv! Mai există, însă, și portița ca Aqua Neamț să se îndrepte împotriva UAT-urilor care n-au fost de acord cu indexarea prețului apei, tot prin acțiunea judecătorească și să solicite obligarea acestora la plata unei cote parte din suma facturată de Apa Serv. Iar primăriile vor fi nevoite să recupereze banii de la cetățeni.

Cât despre precedentul despre care vorbeam, practic de acum înainte prețul la apă nu va mai fi stabilit de ADI Aqua Neamț ci de operatorul de servicii, în cazul nostru, Apa Serv. Greu a fost începutul, că inflația pare să fie tot mai la ea acasă în România.

C.M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.