Parlamentarii și bugetul pe 2019 – Cică toți au tras pentru Neamț

Bugetul de stat pentru acest an a fost adoptat, nu fără scandal, vineri, 15 februarie, în plenul Parlamentului. Din sutele de amendamente depuse, unele au picat cu brio, altele au trecut la mustață, altele au fost adoptate cu panaramă – cazul majorării alocației pentru copii. Pentru parlamentari (sau oamenii lor de încredere), săptămâna trecută a însemnat zile lungi de discuții interminabile, dezbateri prelungite până-n noapte și negocieri la partidul propriu sau la alte partide, ca să iasă cum trebuie. Pentru că, la fel ca în cazul oricărui vot, nu contează ce se votează, important e să iasă ce trebuie.

În cazul parlamentarilor de Neamț, care au absentat cu brio în majoritate la votul amendamentelor – exceptându-i pe unii direct implicați, gen deputații Leoreanu și Rotaru sau senatorul Țapu -, bugetul pe 2019 este fie motiv de mândrie, fie de indignare.

* Emilia Arcan, senator PSD: ”Vom construi mai mulţi kilometri de autostrăzi, dar trebuie să avem și drumuri comunale cu asfalt”

După îndelungi discuții şi negocieri, ca parlamentari ai coaliţiei majoritare, am adoptat bugetului de stat pentru anul 2019, un buget bazat pe o viziune de dezvoltare clară și articulată coerent la cerinţele, oportunităţile şi prioritățile naţionale şi locale, prezente şi viitoare.

Îmi pare rău că adoptarea bugetului a fost tergiversată foarte mult, asta mai ales pentru că s-au purtat discuții, uneori inutile, cu toţi cei care doreau bani mai mulţi, cu primari nemulţumiţi şi colegi din opoziție.

Unele iniţiative şi amendamente au rămas la stadiul de teorie, deoarece parlamentarii din opoziție nu și-au mai susținut punctul de vedere vizavi de anumite propuneri decât în mică măsură.

Ca majoritate, am adunat suficiente voturi pentru a avea acest buget, care va permite realizarea unor proiecte importante pentru România, dar și pentru nemțeni!

În ce priveşte bugetul judeţean şi pe cele ale comunităţilor nemţene, aş reţine, în primul rând, drumul expres Piatra Neamț – Bacău. Al doilea este DN15 Bicaz – Poiana Largului. Printr-un amendament formulat și votat de parlamentarii PSD de Neamț, cu fonduri de la bugetul de stat, anul acesta, CNAIR va realiza documentația tehnică, faza studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru drumul expres, care va avea  61 km lungime. Din aceeași sursă, vor fi utilizați bani și pentru modernizarea drumul național Bicaz – Poiana Largului, în completarea drumului național Piatra Neamț – Bicaz.

Lista proiectelor locale este consistentă. Sunt prevăzute investiţii în proiecte care vor fi implementate în toate municipiile, oraşele şi comunele județului, în funcție de nevoile locale! Bugetul alocă resurse în mod echilibrat. Avem nevoie de autostrăzi – şi vom construi mai mulţi kilometri de autostrăzi -, dar trebuie să avem și drumuri comunale cu asfalt care să traverseze localităţile ţării. Odată cu realizarea autostrăzilor, este nevoie şi să scoatem mediul rural din noroi!

Pe plan local şi judeţean, anul acesta încheie toată perioada în care administraţia locală a fost subfinanţată. Asta am prevăzut prin programul nostru de guvernare, asta vom face! Am declarat că 2019 este anul investiţiilor, în domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală. Prin finanţare adecvată şi o mai bună administrare publică, vom continua să asigurăm românilor condiții de muncă şi de trai mai bune.

La sumele colectate pe plan intern, se adaugă fondurile europene disponibile. Şi în acest domeniu, conform calculelor recente, am recuperat întârzierile din 2016, am ajuns din urmă media europeană la gradul de absorbţie, iar în anul 2019 avem deja multe proiecte care vor aduce mai mulţi bani pentru investiţii în România.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care consider că avem un buget bazat pe o viziune politică social-democrată, pe cele mai eficiente direcţii de dezvoltare, pe o alocare coerentă și sigură de resurse. Acum am depăşit faza de proiectare şi adoptare a bugetelor şi trebuie să asigurăm o execuţie bugetară cât mai utilă ţării şi cetăţenilor săi. Cu toţii şi fiecare potrivit competenţelor legale avem şi această răspundere şi ne vom achita de ea cu profesionalism, aşa cum am dovedit în anii în care am fost la guvernare”.

* Dan Manoliu, senator PSD – Victorie cu două amendamente

A fost adoptat bugetul cu foarte multe amendamente pentru județul Neamț. Amendamentul privind suplimentarea bugetului pentru Ministerul Transporturilor, pentru execuția drumului expres Piatra Neamț – Bacău, a fost amendamentul meu, propus în comisia pentru Transporturi și adoptat mai apoi. De asemenea, am propus suplimentarea bugetului aceluiași minister pentru repartizarea către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a sumelor necesare pentru achiziționarea de echipamente și execuția de lucrări de construcții, reparații și întreținere a infrastructurii feroviare. Și acest amendament a fost aprobat ulterior, prin vot, în plen”.

* Iulian Bulai, deputat USR, a căutat PSD-ul la amendamente

Eu am susținut 4 amendamente, referitoare la completarea studiilor de fezabilitate pe diferite tronsoane ale Autostrăzii A8 și, de asemenea, am mai semnat 2 amendamente pentru studii tehnice pentru A7 Siret – Ploiești – ambele trec prin județul Neamț – și A8 și A7.

Vreau să demontez o mare minciună a PSD, care spune că vrea să facă un drum expres Bacău – Piatra Neamț. A spune că, în 2019, încep lucrările la un alt drum, prin adoptarea unui amendament care nu are nici suma alocată, nici sursa de bugetare, este o mare minciună! Nimic din pașii tehnici pentru începerea lucrărilor nu este respectat. Ăsta este amendamentul PSD, al domnului Manoliu, care a spus că, în 2019, se va lărgi drumul expres Bacău – Piatra Neamț. În primul rând, nu a spus de unde ia bani, nu a spus câți bani trebuie și nu a început nicio procedură de studiu tehnic, nici fezabilitate. Toți pașii ăștia pe care trebuie să-i urmeze începerea unei construcții, în urma unei alocări bugetare, nu sunt începuți.

Cu alte cuvinte, dacă AZI, 15.02.2019, CNAIR ar semna contract pentru întocmire Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic, ar dura minim 18-24 luni până s-ar crea premisele legale pentru lansarea licitației de execuție. Termen realist pentru începerea lucrărilor: peste 24-32 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Adică după primăvara anului 2021. Minim! Asta dacă CNAIR merge ceas. Și dacă există alocare bugetară continuă și asigurată”.

* Mugur Cozmanciuc, deputat PNL – între cinismul PSD și absența personală

Proiectul de buget pe anul 2019 a fost a fost construit cu amatorism și cu multe promisiuni mincinoase, pe care cei din PSD-ALDE știu că nu le vor realiza. PNL a votat împotrivă, pentru că este vorba de un proiect de buget bazat pe estimări suprarealiste. În aceste zile, când s-a stat și până dimineața, pentru a fi dezbătute amendamentele la Comisiile reunite de Buget-Finanțe, s-au constatat diverse situații absurde, prin care, uneori, cei de la PSD au încercat să își asume creditele pe mai multe amendamente depuse de PNL.

Votul din plen nu a fost nici acesta lipsit de incidente. De exemplu, situația cu amendamentul PNL privind majorarea alocațiilor copiilor, care a încercat să fie confiscat de PSD, ne arată cât de cinici sunt. Au respins, de asemenea, prin vot, un alt amendament depus de PNL, prin care am propus majorarea punctului de pensie de la data de 1 ianuarie 2019, așa cum prevede Legea nr. 263/2010 (100% rata inflației + 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut). Rezultatul a fost 116 pentru și 217 contra, iar toți parlamentarii PSD de Neamț au votat împotrivă. Nu dau dovadă de responsabilitate față de țară, față de cetățeni.

Vestea bună e că, în urma presiunilor constante care au fost făcute, s-au alocat bani pentru studiile de fezabilitate pentru Autostrada Unirii. Se vor face primii pași pentru realizarea Autostrăzii Unirii. Prin efortul comun al parlamentarilor din Moldova, plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, bugetul pentru Ministerul Transporturilor, cu patru amendamente admise în Comisiile reunite de Buget-Finanțe, printre care și cel pentru alocarea a 23.500.000 de lei, bani pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iași – Târgu Neamț. Au fost incluse în buget și sumele necesare pentru finanțarea studiului de fezabilitate a tronsonului Tg. Mureş – Tg. Neamţ. Vocea tuturor celor din Moldova a fost auzită, în sfârșit.

Revenind la partea negativă, deși am depus, alături de colegii parlamentari liberali din Neamț, 36 de amendamente – acestea au fost respinse.

Am solicitat bani pentru comunitățile din Neamț. După ce am stat de vorbă cu mai mulți primari din Neamț, am încercat să fac amendamente pentru bani pentru investiții. Din păcate, toate au fost respinse. Deși banii solicitați reprezintă doar o mică parte față de necesitățile și problemele cu care se confruntă comunitățile locale și locuitorii județului Neamț.

Revenind la amendamentul PNL cu privire la majorarea alocațiilor pentru copii, vreau să spun că este un amendament care înseamnă o investiție, o investiție în viitorul copiilor, al României. Personal, consider că, treptat, această sumă trebuie să crească. De aceea, consider că ar trebui ca alocația pentru copii să fie mărită anual, astfel încât investiția în viitorul lor să fie reală și să răspundem, și prin această măsură bugetară, la necesitatea de a investi în creșterea natalității. Majorarea alocației de stat, un succes 100% al PNL, i-a generat o supărare mare lui Liviu Dragnea. Dar copiii noștri merită și mai mult, deci trebuie să ne gândim la ei”.

Nota redacției: Deputatul Cozmanciuc a absentat joi la votul dat pe amendamentul privind majorarea alocației. Reținem, însă, prezența sa la votul pe buget și intențiile sale benefice.

* Laurențiu Leoreanu, deputat PNL – multe depuse, puține victorii, dar una mare

Am depus foarte multe amendamente, pe mai multe domenii de activitate: pe administrație – în susținerea bugetelor locale, pe dezvoltare – în susținerea unor proiecte ale administrației publice locale din Neamț, pe educație – în susținerea învățământului profesional și tehnic, precum și dotarea și modernizarea unităților scolare, pe infrastructură – în susținerea construirii Autostrăzii Unirii, pe sănătate – în susținerea construirii spitalelor regionale, pe susținerea românilor de pretutindeni,  pe finanțe și multe altele… Câștigul a fost în victoria privind adoptarea amendamentului PNL, de majorare a alocațiilor copiilor, de la 200 la 300 lei pentru copiii între 0 și 2 ani și de la 84 la 150 lei pentru copiii între 2 și 18 ani”.

* Alexandru Rotaru, deputat PSD – excedentul, deficitul și cum e să n-aibă unii primari

Au fost trei zile de muncă, de dimineață până târziu în noapte. Am susținut, strict pentru Neamț, Programul Național de Dezvoltare Locală și studiul de fezabilitate pentru modernizarea drumului Piatra Neamț – Bacău la stadiul de drum expres și, de asemenea, modernizarea drumului Piatra Neamț – Poiana Teiului. Banii pentru proiectare și execuție sunt prevăzuți în buget.

Referitor la întreaga nebuloasă cu amendamentul liberalilor pe alocații, a fost făcut să ne pună în dificultate bugetul. Am votat contra acestui amendament, după care am susținut varianta PSD, pentru că a fost cea fezabilă și cea care, într-adevăr, nu afecta bugetul. Ei au luat în calcul sursa de finanțare pentru mărirea alocațiilor, excedentul bugetar de la pensii. Acest excedent bugetar de la pensii se află tocmai în septembrie sau octombrie! Adică ei ne puneau să plătim anticipat cu niște bani care se vedeau tocmai la sfârșitul anului. În rest, au fost foarte multe proiecte pentru județul Neamț. Și colegii de la USR au votat pentru modificarea legii alocațiilor. Au spus să se ia bani de la investițiile prin PNDL și să se dea la alocații. Amendamentul lor a luat doar 25 de voturi, nefiind susținut nici de liberali, nici de PMP, nici de UDMR, pentru că USR-iștii, săracii, nu înțeleg ce înseamnă să ai primari și ei încă nu realizează că este cel mai bun proiect acest PNDL”.

* Viorel Stan, deputat PSD: ”Mândru că pot face asta pentru nemțenii mei”

În calitate de deputat PSD, am susținut, în totalitatea sa, bugetul propus de Guvern. Am susținut, fiind om de învățământ, creșterea cu peste 9 miliarde a bugetului alocat MEN, cu peste 6 miliarde creșterea bugetară pentru Ministerul Sănătății.

Mi-am dat votul, fiind chiar mândru că pot face asta pentru nemțenii mei, pentru drumul expres Bacău – Piatra Neamț, drum care va duce la dezvoltarea, în mod deosebit a municipiului Piatra Neamț, a zonei din jurul orașului reședință de județ.

Sunt între cei care am votat pentru alocarea bugetară care face ca toată activitatea legată de Autostrada Târgu Neamț – Iași să fie un lucru care poate fi realizabil. Autostrada aceasta deschide calea dezvoltării zonei, conectând județul Neamț la rețeaua de autostrăzi a României, deci la deschiderea zonei pentru dezvoltarea economico socială.

Am votat creșterea alocației, nu așa cum a propus-o PNL, care nu a găsit soluția corectă pentru rezolvarea acestei probleme, ci am votat pentru creșterea alocației prin alocarea bugetară din creșterea deficitului de la 2,5 la 2,7%, singura soluție viabilă pe care puteam să o abordăm în context.

 Sunt om de partid, deputat de Neamț și am făcut tot ceea ce se poate pentru ca programul de guvernare propus la început să devină un lucru realizabil”.

* Ciprian Șerban, deputat PSD: ”Noi am votat bugetul, ei nu l-au votat, cu amendamentul lor”

Cu excepția amendamentului făcut de PNL, unde s-au încurcat puțin lucrurile, votul pe buget a decurs foarte bine. Au fost în permanență 100 de voturi între PSD și opoziție. Alocațiile se vor mări până la urmă, prin hotărâre de Guvern, pentru că amendamentul lor a fost făcut în mod populist. Nu se pot folosi banii de la excedentul de pensii. Au ieșit să ne spună nouă că n-am votat. Păi, noi am votat bugetul, ei nu l-au votat, cu amendamentul lor. Trebuia să fi votat bugetul dacă vroiau să mărească alocațiile… nu-i logic?

Noi am adoptat, cu toată responsabilitatea, bugetul României pe anul 2019, după o serie de dezbateri cu toți actorii implicați. Este un buget pragmatic, distribuit corespunzător nevoilor de dezvoltare a României, care respectă realitatea economică și socială a țării din acest moment. Bugetul 2019 oferă economiei naționale o perspectivă reală de funcționare, cu atât mai mult cu cât acest an este extrem de plin pentru România: am planificat investiții majore în infrastructura de transport, sănătate, construcție de grădinițe și proiecte de dezvoltare locală; în primul semestru, România deține Președinția rotativă la Consiliul UE, avem în primăvară alegerile pentru Parlamentul European, iar în toamnă alegerile pentru președintele României”.

Irina ȘTEFĂNESCU