În ziua când s-a marcat centenarul de la nașterea Părintelui Iustin, duminică, 10 februarie, la Poiana Largului s-a înfăptuit o promisiune pe care Ali Cătălin-Bogdan Ancuța, salariat al Primăriei Poiana Teiului, i-a făcut-o părintelui înainte ca acesta să se ducă la cele veșnice: o troiță în memoria eroilor. Ridicat la ieșirea spre Ardeal și Vatra Dornei, în capătul vestic al marelui pod de peste lacul Izvoru Muntelui, monumentul domină peisajul de la înălțimea culmei pe care a fost ridicat.
Sfințirea a avut loc duminica trecută, în prezența ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, între care părintele Hariton, starețul Mănăstrii Petru Vodă. Evident, au fost prezente și oficialitățile locale, în frunte cu primarul Ana Ancuța, viceprimarul Paul Contantin Enache și consilieri locali, dar și maicile de la așezămintele monahale din apropiere, plus vreo două sute de credincioși, din Poiana Teiului și din țară.
Momentul a avut o însemnătate aparte, pentru că Troița, cu o înălțime de peste 7 m, ”cât Crucea lui Iisus Hristos”, este închinată nu numai celor care au căzut în lupte pentru apărarea patriei pe Valea Bistriței, dar și în memoria Părintelui Iustin Pârvu. Regretatul părinte a bucurat și mângâiat, în vremuri grele și la necaz, sute de mii de credincioși din țară și străinătate.
Troița este opera meșterului Nicolae Șerban, din localitatea Rogoz, de lângă Târgu Lăpuș, iar cei care s-au ostenit pentru ridicarea ei, în frunte cu Ali Cătălin-Bogdan Ancuța, merită laude. Întrucât ”cel mai iubit fiu al munților”, Părintele Iustin Pârvu, rămâne imaginea credinței în Dumnezeu și a iubirii de neam în această parte de țară. Cu atât mai însemnată este ridicarea acestei troițe, fiindcă, după cum spunea ÎPS Teofan: ”Îmi imaginez că oamenii care se îndreaptă spre Vatra Dornei, Ardeal, Durău, nu pot să nu fie chemați să se oprească în gând o clipă, să privească această Sfântă Cruce, să mulțumească celor care au înalțat-o și să meargă mai departe”…
* ”Cât de frumos a rânduit Dumnezeu ca toate să fie după dorința, cugetul și dragostea Părintelui Iustin!”
Preot Ionel CUȚUHAN, Protopopiatul Ceahlău:
”Mulțumim Bunului Dumnezeu că, în această sfântă zi, în care prăznuim Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că este zi de duminică, prăznuim și pe marele Sfânt Mucenic Haralambie. Dar, în același timp, l-am pomenit și pe Părintele Iustin, de la a cărui naștere astăzi s-au împlinit 100 de ani. Iată cât de frumos a rânduit Bunul Dumnezeu ca toate să fie după dorința, cugetul și dragostea Părintelui Iustin, ca această sfântă troiță să fie sfințită astăzi și în cinstea Părintelui Iustin, și pentru toți eroii care s-au jertfit de-a lungul istoriei pe Valea Bistriței! Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate, mulțumim Înaltpreasfinției voastre că ați putut veni să ne bucurați cu binecântare aici! Mulțumim ostenitorilor și tuturor celor care sunt aici de față, care s-au rugat și se roagă împreună cu noi și care își arată dragostea pentru toți și pentru toate cele ce sunt românești și creștinești!”.
* ”Rugăm pe Părintele Iustin, care este speranța și liniștea noastră, să ne ajute în continuare”
Ali Cătălin-Bogdan ANCUȚA:
”Astăzi este o sărbătoare mare! Se împlinesc 100 de ani de la nașterea Părintelui Iustin și tot astăzi se sfințește această troiță, închinată eroilor martiri căzuți pe câmpurile de bătălie în războiul de la 1877, continuând cu cele două războaie mondiale, precum și celor care au suferit în închisorile comuniste. Părintele Iustin și-a dorit să vadă ridicată această troiță închinată eroilor căzuți pentru apărarea patriei noastre, mai ales aici, în zona satului Poiana Largului, unde s-au dat mari bătălii. Părintele Filoteu, de la Mănăstirea Petru Vodă, ne-a oferit o lucrare deosebită despre viața Părintelui Iustin, volumul I, iar preotul prof. Vasile Păvăleanu a scris volumul II despre viața Părintelui Iustin. Părintele Păvăleanu este și cel care a ridicat pe Piatra Teiului Sfânta Cruce, care se vede și astăzi. Rugăm pe Părintele Iustin, care este speranța și liniștea noastră, să ne ajute în continuare. Țin să mulțumesc celor care ne-au ajutat să montăm acest monument, domnilor Viorel Găină, Costel Cojocaru, Dorel Ichim, viceprimar din comuna Grințieș, dar și Consiliului local Poiana Teiului, Primăriei și celorlalți binevoitori care au dat o mână de ajutor. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.
* ”Avem o imensă nevoie de însemne creștine”
ÎPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei:
”După o zi caldă, adâncă și înălțătoare, petrecută la Mănăstirea Petru Vodă, săvârșim sfânta și dumnezeiasca liturghie, reculegându-ne prin rugăciune la mormântul Părintelui Iustin. Înainte de a începe o nouă săptămână, iată-ne în această după-amiază, pe această colină, unde oameni vrednici din această zonă gândit-au să înalțe o dumnezeiască Cruce, dorită de ctitori. Va fi o aducere aminte de toți eroii neamului, de eroii din cel de-al doilea război mondial și de cei care, după război, au suferit în închisori, în lagăre de muncă și toți cei care, în perioada de dinainte de ’89, neavând posibilitatea unei libertăți de credință, de mărturisire totală, năzuiau spre timpuri de libertate. Acestea au venit, dar au venit cu alte provocări, cu alte greutăți, cu alte ispitiri. Când vin de la Iași spre Pașcani, tot așa, la o cotitură, ne întâmpină o altă cruce, înalțată acum 7-8 ani, de Părintele Iustin. Aici, la o altă cotitură, văd această cruce, la o altă răspântie de drumuri. Îmi imaginez că oamenii care se îndreaptă spre Vatra Dornei, Ardeal, Durău, nu pot să nu fie chemați să se oprească în gând o clipă, să privească această Sfântă Cruce, să mulțumească celor care au înălțat-o și să meargă mai departe. Avem o imensă nevoie de însemne creștine, în cât mai multe locuri din această țară, pentru că poate izgoni atâtea vrășmășii, atâtea umbre și atâta întuneric care se revarsă valuri, valuri asupra noastră, asupra țării, asupra bisericii și asupra lumii! Crucea este un semn de podoabă, semn de frumusețe, de chemare și de răspuns. Crucea înseamnă suferință, fraților! Adică însemn creștinului ortodox să prelungească această Cruce în viața lui. De aceea, felicit pe toți truditorii acestei cruci, care au despus eforturi ca astăzi să o putem sfinți”. (Constantin NEGRU)
FOTOGALERIE