Un filmuleț, care datează din ianuarie 2018, dar abia acum a fost distribuit pe Facebook și a provocat numeroase reacții, a ajuns în atenția IPJ Neamț și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Poliția a deschis un dosar penal pentru lovire, dar asta doar așa, pentru a arăta că se implică. Fapta este de un an, nu a fost reclamată, iar cei trei agresori au vârste între 13 ani și 14 ani și nu răspund penal.
Pe de altă parte, DGASPC Neamț s-a autosesizat, iar specialiștii din cadrul Serviciului pentru Copilul Maltratat au discutat cu ”reprezentanții Primăriei, ai Școlii Săvinești precum și cu Poliția în vederea identificării minorilor și a familiilor acestora și luării măsurilor care se impun”.
De fapt, filmulețul a fost făcut de unul din cei 3 agresori, pe 6 ianuarie 2018. Părinții lui l-au găsit abia acum și, având în vedere că au recunoscut printre agresori copilul unor vecini, cu care se află în conflict, au trimis filmulețul mai multor redacții din Piatra Neamț, cu mesajul ”Cum îi crești așa îi ai”. Evident, ei considerând, probabil, că băiatul lor, care nu l-a lovit pe cel mic, ci doar a filmat scena, este mai bine crescut decât cel care îl pune pe băiețel să-i pupe mâna și apoi îl izbește în șanț.
”În fapt, cei 3 minori cu vârste de 13-14 ani au agresat și umilit un copil mai mic, iar pentru fapta lor specialiștii Serviciului pentru Copilul Maltratat intenționează să propună Comisiei pentru Protecția Copilului Neamț instituirea măsurii de protecție «supraveghere specializată» pentrucei 3 agresori, conform Legii 272/2004”, a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț. ”Poliția și unitatea de învățământ urmează a lua, la rândul lor, măsurile care se impun, conform legii și competențelor lor. Din păcate, fenomenul bullying nu reprezintă o noutate pentru DGASPC Neamț, fiind semnalate numeroase cazuri de-a lungul timpului. Hărțuirea, umilirea repetată și intenționată sunt fenomene care își pun amprenta asupra sănătății emoționale a copiilor, iar, pe termen lung, consecințele pot fi cât se poate de grave. Pentru prevenirea și combaterea unor astfel de cazuri, DGASPC Neamț organizează periodic acțiuni de conștientizare și informare în școlile din județ, ultimele activități de acest fel având loc la sfârșitul anului 2018 în mai multe unități de învățământ din Piatra Neamț”.
Filmul poate fi văzut pe pagina de Facebook România ta (@promovamromaniaoficial), unde a fost postat ieri, 4 februarie (click aici). (C.M.)
https://www.facebook.com/promovamromaniaoficial/videos/2195202017408124/?t=25