Dansurile excentrice și ațâțâtoare, interzise la Oglinzi- Târgu Neamț

pietricica turism

Lupta dintre vechi și nou, mai ales în ceea ce privește distracția este și acum un fenomen care se manifestă din plin și așa a fost dintotdeauna. Nici zone considerate mai liniștite nu au fost ocolite de decizii considerate de mulți ca fiind stupide sau anacronice. O astfel de decizie s-a luat la Târgu Neamț, pe vreme când, conform organizării administrative, urbea era considerată o comună urbană.

Atunci, în plin sezon, pe 3 august 1926, dr. Constantin Nădejde ordona, după reclamații primite de la pacienți, deranjați că la restaurantul de la Băile Oglinzi de dansează diferite jocuri străine și ațâțătoare în fața copiilor, că ” este interzis a se mai dansa în restaurantul dela Băile Oglinzi jocuri străine (excentrice și ațâțătoare) ci numai jocuri naționale ca: chindia, hora, sârba, Banul Mărăcine și sârba popilor. Contravenienții vor fi dați în judecată”.

Este o hotărâre care nu știm dacă a fost abrogată, dar deocamdată este fără obiect, din moment ce la Băile Oglinzi nu se întâmplă nimic semnificativi, nu sunt bolnavi la tratament, nu există posibilitatea de a a se dansa într-un cadru cât de cât civilizat. (V.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.