Pe 26 martie 2019, Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Nicolau” Români, structura Siliştea nr. 1 a fost organizatorul și gazda unor activități didactice importante: Cercul nr. 1 al învățătorilor din județul Neamț, prima ediţie a simpozionului judeţean ”Stimularea motivației pentru învățare, prin activități educative formale și nonformale – exemple de bune practici” şi lansarea ghidului ”C.E.A.C. – Instrumente de lucru”.
Activitățile au fost conduse de prof. Mihaela Aldea, directoarea școlii, și de prof. ptr. înv. prim. Maria Poenaru. La eveniment au participat prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct, peste cincizeci de cadre didactice din judeţ, primarul Manole Ciobanu și elevii școlii.
În cuvântul de deschidere, directorul Mihaela Aldea și-a exprimat dorința ca simpozionul să se dovedească a fi ”un real schimb de experienţă pentru profesorii din învăţământul primar, implicați în proiect”. Având o tematică amplă, activitatea oferă fiecărui cadru didactic participant posibilitatea de a face cunoscute exemplele de bune practici din activităţile şi experienţele realizate formal şi nonformal în cadrul colectivelor de elevi pe care le coordonează fiecare.
”Cu acest prilej, ne-am propus să valorificăm şi să valorizăm într-un volum din experienţele colegilor noştri, experienţe care să constituie o veritabilă sursă de inspiraţie pentru reorganizarea atât a activităţilor formale, prin introducerea nonformalului, dar şi a nonformalului, printr-o organizare prealabilă, ce ţine mai ales de activităţile desfăşurate în sala de clasă. Prin aceste acțiuni, instituţia doreşte să-şi extindă, pe lângă alte roluri, şi pe acela de formator al cadrelor didactice, încercând, în mod constant şi prin mijloace diverse, să-şi îmbogăţească activităţile, printr-o continuă cooperare, atât cu ISJ Neamţ, cât şi cu CCD Neamţ. Dorim ca, la nivel judeţean, cel puţin, școala noastră să fie privită ca un reper, ca un spaţiu al dezbaterii şi al schimbului de experienţă, realizate la un nivel înalt de seriozitate şi profesionalism”, a subliniat prof. Mihaela Aldea.
Simpozionul are ca scop îmbunăţirea calităţii demersului didactic, prin schimbul de bune practici, propunându-şi să atingă următoarele obiective: facilitarea accesului pentru elevii şi cadrele didactice din învăţământul primar, în vederea promovării şi prezentării de materiale cu caracter ştiinţific, punând în valoare potenţialul lor creator; valorizarea potenţialului activităţilor educative formale și nonformale ca mijloc complementar de integrare într-o societate aflată într-o dinamică a schimbării; promovarea cooperării în vederea utilizării diverselor abordări didactice necesare ridicării standardelor calităţii procesului educaţional; promovarea relaţiilor de colaborare între instituţiile de învăţământ si perfecţionarea metodică şi ştiinţifică a cadrelor didactice, din învățământul primar.
Lansarea ghidului ”C.E.A.C. – Instrumente de lucru” a devenit pentru autoare – prof. ptr. înv. prim. Maria Poenaru și prof. Mihaela Aldea – o tradiţie, la ultimele activităţi de cerc pedagogic desfăşurate la structura nr. 1 Siliştea fiind publicat câte un asemenea ghid. Acesta se doreşte a fi un instrument util pentru înţelegerea tuturor cerinţelor cuprinse în standardele ARACIP, în vedea unei autoevaluări în mod realist şi obiectiv al activităţii, în scopul îmbunătăţirii rezultatelor elevilor, al corelării cu realităţile sociale, economice şi culturale locale, pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar. Dotarea școlii, activitățile desfășurate aici, colaborarea cu toți factorii implicați în actul educațional constituie premisele unei instituții în care educația se realizează la un înalt nivel de profesionalism.