FOTO-VIDEO Cum a fost salvat turistul căzut în zona Cheilor Șugăului

Bărbatul care a căzut duminică, 24 martie 2019, de pe Creasta Munticelu – Cheile Șugăului, are 57 de ani și este din Bacău. Era împreună cu câțiva iubitori de munte într-o ascensiune ce s-a dorit pentru condiția fizică și de relaxare, ca multe altele de până acum. Dar, la un moment dat, când grupul mai avea puțin până pe creasta de 1200 metri înălțime, bărbatul a călcat pe o creangă udă și a căzut în hău, de la zece metri, lovindu-se de stâncile din peretele aproape drept.

Alerta la 112 s-a dat la ora 16.45 și după câteva discuții cu grupul de montaniarzi, s-a decis trimiterea salvamontiștilor, fiindcă zona indicată este la vreo doi kilometri de Cheile Șugăului. Cei patru salvamontiști de la Baza Durău au plecat la ora 17 și Adrian Alexandroaei, coordonatorul misiunii, a pornit jumătate de oră mai târziu, din Piatra Neamț. Pe la ora 18.30 cei cinci s-au întâlnit și s-au împărțit în două echipe, una cu echipamentul de prim ajutor și cealaltă de suport, cu echipamentul de transport. „Zona este greu accesibilă, cu pereți de stâncă, arbori căzuți și, neavând locația foarte sigură a victimei, echipa de prim ajutor a găsit bărbatul rănit pe la 20.30. Noi am ajuns jumătate de oră mai târziu, iar până atunci colegii mei au făcut anamneza, stabilind că bărbatul avea mult răni la cap și era suspect de fractură de coloană și fractură de os sacru. I s-a acordat primul ajutor și apoi a fost coborât cu targa. A fost dificil, fiindcă panta, de circa 500 de metri, era foarte abruptă, cu săritori și copaci căzuți. La ora 23.20, bărbatul rănit a fost predat echipajului ambulanței, în zona Valea Șugăului. Inițial, s-a anunțat că accidentul ar fi în Cheile Șugăului, dar victima era la vreo doi kilometri, într-o zonă cu semnal slab de telefonie. A fost un accident din neatenție, care i se poate întâmpla oricui”, a declarat Adrian Alexandroaei.

Bărbatul a fost adus cu ambulanța până la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde a primit îngrijiri pentru fractura ultimului os al coloanei vertebrale și pentru rănile de la cap. El va avea nevoie de o perioadă lungă de recuperare și, din păcate, nu se va mai putea încumeta prea curând pe vreun munte.

(C.I.)

 

 

pietricica turism

1 COMENTARIU

  1. Atunci de ce atatea stiri cu pompierii, cu jandarmii mesaje de la ISU cum ca militarii au gasit victima ……etc. E mult bine ca fiecare sa faca misiunile pentru care este pregatit . Propaganda falsa nu foloseste nimanui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.