Maria Vrînceanu: ”PNL va avea primar la Târgu Neamţ doar atunci când vom fi cu adevărat o echipă”

A devenit cunoscută pe scena politică din oraşul Târgu Neamţ, ca urmare a prestaţiei sale în calitate de consilier local PNL. Voce a Opoziţiei, dacă nu singura, în şedinţele legislativului târgnemţean, Maria Vrînceanu crede cu tărie că o femeie ar fi mai potrivită ca primar la Târgu Neamţ.

– Sunteţi la al treilea mandat de consilier local. Care ar fi deosebirile şi asemănările dintre cele trei mandate?

– Fiecare dintre cele trei mandate a avut si are particularităţile lui, ceea ce este în comun este Legea 215. Primul mandat a fost, categoric, o necunoscută, fiind necesar să citesc, să învăţ, ca să-mi însuşesc regulamentul de funcţionare al Consiliului Local, deoarece funcţia de consilier local nu se rezumă doar la ședinţe şi proiecte de hotărâre. Faci parte din diferite comisii – de licitaţii, de evaluare a dosarelor pentru atribuirea de apartamente ANL, de evaluare a dosarelor pentru alocarea sumelor pe proiectele depuse de ONG-uri -, mai faci parte din consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ, etc. Deci este o activitate destul de complexă şi e nevoie să te pregăteşti, să te informezi de la cei în domeniu, ca să ştii de ce te duci acolo.

– Care dintre cele trei mandate a fost şi cel mai reuşit pentru dvs.?

– Din punctul meu de vedere, nu se poate vorbi la modul individual de reuşită sau eşec. Aici este vorba de echipă, este vorba de majoritatea în Consiliul Local, iar totul se rezumă la vot. Eu consider reuşite orice propunere, idee, iniţiativă, care, la un moment dat, prinde contur şi în jurul căreia se poate emite şi vota un proiect de hotărâre în folosul comunităţii.

– Aţi rămas în continuare cam singura voce a Opoziţiei. Care ar fi explicaţia?

– Explicaţia este simplă. În primul rând, cred că experienţa de consilier local are o amprentă importantă, dar şi faptul că partidul m-a desemnat ca purtător de cuvânt îmi dă posibilitatea să iau cuvantul mai des. Și îmi place să cred că o fac argumentat, chiar dacă semnalez lucruri care tind să derapeze. Și atunci vin cu propuneri.

– Numiţi câteva realizări şi nerealizări ale actualei administraţii locale.

– Eu cred că oricine ar fi la conducerea administraţiei publice locale, atât ca primar, cât şi ca majoritate în Consiliul Local, îşi doreşte să aibă cât mai multe realizări vizibile. Să ştiţi că, de-a lungul celor trei mandate, am constatat că, în primul rând, este importantă colaborarea cu funcţionarii administraţiei, cărora trebuie să le impui un ritm, să înţeleagă ce aşteptări ai de la ei, la trecerea de la o conducere la alta, să nu se mai piardă atâta timp – cred că un mandat! -, în a tatona ce vrea şeful, cum e el, ce vor cei din echipa lui. Vrem sau nu vrem, trebuie să ne facem treaba, pentru că, în orice proiect, de orice natură, există şi partea de birocraţie, care, din păcate, la noi e destul de stufoasă şi uneori anevoioasă, deși nu imposibilă – legi fără norme de aplicare, proceduri greoaie şi de înţeles şi de aplicat… Cred că lucrurile au evoluat puţin, dar mai trebuie insistat. Ce mă nemulţumeşte este că, pe fondurile europene, nu s-a apăsat mai mult accceleraţia. Am fi putut accesa mult mai mult şi avem în ţară suficiente exemple.

* ”Mă nemulţumeşte că nu suntem vizibili ca echipă PNL la nivel de oraş”

– Ce vă nemulţumeşte la PNL? V-aţi gândit vreodată să părăsiţi acest partid?

– Nu mi-am pus niciodată problema să plec din PNL. Eu sunt un om de dreapta, un om care a lucrat mereu în privat, un om independent, care spune lucrurilor pe nume. Chiar dacă, uneori, atitudinea mea nu convine, aşa am fost educată şi chiar nu intenţionez să mă schimb. Cred că sunt câteva reproşuri pe care chiar mie ar trebui să mi le fac. Legat de ce mă nemulţumeşte în PNL este că nu suntem vizibili ca echipă la nivel de oraş, că nu suntem mai prezenţi şi mai mulţi, dar lucrurile nu sunt perfecte, sunt perfectibile.

– Ce vă mai doriţi pentru cariera dvs. politică?

– Încă nu m-am hotărât ce doresc pe mai departe, însă cred că e timpul să mai urc o treaptă în cariera politică. Pentru asta este nevoie, evident, de susţinerea partidului. Nu ştiu. Voi vedea.

– O clipă de sinceritate: aţi fost curtată în ultima perioadă de vreun alt partid politic?

– Vi s-a părut cumva că nu am fost sinceră până acum? Poate mult prea sinceră. Întrebarea dvs. se îndreaptă spre o posibilă curtare din partea celor de la Putere. Vă informez, sincer, că asemenea propuneri nu au existat, pentru că cei din aceste partide au înţeles, probabil, că nu are sens să încerce la un om care nu a făcut treceri de la un partid la altul, din 2006 până acum.

* ”O femeie ar face faţă cu brio în funcţia de primar la Târgu Neamţ”

– Cum reuşiţi să îmbinaţi politica, familia şi serviciul din mediul privat?

– Lucrurile pot fi foarte bine făcute dacă eşti o persoană organizată, dacă îţi structurezi atent timpul, dar recunosc că nu aş reuşi dacă nu aş avea alături familia. Soţul îmi preia foarte multe din atribuţiile gospodăreşti, fetiţa este destul de mare şi am devenit  cele mai bune prietene, cum îi place ei să spună. Înţelege cât de ocupată sunt, dar mereu găsesc timp pentru discuţiile cu ea şi le mulţumesc că sunt mereu alături de mine şi mă înţeleg.

– Care consideraţi că a fost cel mai bun primar al oraşului Târgu Neamţ, din 1989 până acum?

– Nu pot să vorbesc decât despre fostul primar şi actualul primar, în mandatele cărora am fost consilier local. Fostul primar a avut trei mandate, iar, din analiza mea, mandatul cu cele mai multe realizări a fost 2008-2012. Mă refer aici la lucrările importante care s-au făcut – îndiguire mal drept Ozana, reabilitare şi modernizare staţie epurare, reabilitare Cetatea Neamţ, Centru de primire în regim de urgenţă de la Humuleşti, care a fost finalizat în mandatul actualului primar, reabilitare Casa Culturii, finalizată tot în mandatul actualului primar. În cazul actualului primar, trebuie să recunosc că, la preluarea administraţiei, avea o datorie destul de mare, care a fost diminuată, iar celelalte sunt de dată recentă, chiar dacă parte din ele nu se văd, deoarece este multă infrastructură subterană – canalizări -, care creează mult disconfort . Dar aş vrea să menţionez că toate investiţiile, fie ele în lucrări, fie în diminuarea datoriilor, sunt din bani publici, adică o parte şi din banii noştri, din contribuţii care s-au întors în investiţii. Nu cred că îşi mai au rost comparaţiile, deoarece lucrurile, după cum vedem, evoluează într-o dinamică rapidă, la care trebuie să ne adaptăm din mers şi nu se poate compara ce se întâmpla acum şapte- opt ani, cu ce este acum, din toate punctele de vedere.

– Vă provoc: cum ar fi ca Târgu Neamţ să aibă o femeie primar sau viceprimar?

– Cred cu tărie ca o femeie ar face faţă cu brio unei astfel de funcţii şi la Târgu Neamţ. Avem exemple de localităţi conduse de femei cu realizări, companii private conduse de femei cu foarte mare succes, instituţii publice conduse de femei, deoarece femeile sunt buni administratori, sunt loiale, serioase. Ce nu pot face femeile este că nu pot schimba înţelegerile politice sau administrative la un ”şpriţ”. Pentru că se întâmplă aceste lucruri, trebuie să recunoaştem. Sper să nu se supere pe mine bărbații, dar sigur nu mă pot contrazice. Femeile sunt dedicate şi doresc să demonstreze, chiar din prisma aşa-zisei lupte cu bărbaţii conducători. Şi vă spun sigur că femeia iese învingătoare. Am mai spus-o şi o repet: o femeie poate conduce şi cu pumnul în masă, atunci când situaţia o impune, poate fi şi foarte înţelegătoare, pentru că deţine cea mai nobilă calitate, cea de mamă.

– V-ar tenta să candidaţi la funcţia de primar, dacă vi s-ar propune? Sau poate vi se propune funcţia de viceprimar, în urma unor negocieri politice.

– Ca să poţi candida când eşti angrenat politic, trebuie să ai susţinere din partea formaţiunii din care faci parte, evident, în urma unor sondaje. Funcţia de viceprimar este votată în Consiliul Local, în funcţie de majoritatea obţinută în alegeri, sau printr-o negociere a tuturor forţelor politice din respectivul consiliu. Pentru asta, trebuie să fii un om puternic şi cu multă notorietate. Ca să vă dau un răspuns suplimentar, aş vrea să vă spun că oraşul Târgu Neamţ are nevoie de un primar tânăr, cu viziune europeană, dar şi cu puţină experienţă administrativă, pentru a nu se pierde timp, astfel încât, pe exerciţiul bugetar 2020-2024, să se acceseze mult mai mulţi bani europeni, din punctul meu de vedere, singura soluţie pentru dezvoltare.

– Când credeţi că va avea Primăria Târgu Neamţ un primar PNL?

– Nu ştiu nici măcar cine va fi candidatul PNL la alegerile locale de anul viitor! Partidul nu a stabilit aceste lucruri . Acum ne canalizăm doar pe alegerile de anul acesta, alegerile europarlamentare și cele prezidenţiale. Ca să vă răspund, totuşi, la întrebare, am să vă spun următorul lucru: Primăria Târgu Neamţ va avea un primar PNL atunci când vom fi cu adevărat o echipă.

Ciprian Traian STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *