Curtea de Apel Bacău a decis să-i țină după gratii pe medicii ortopezi arestați de Tribunalul Neamț, sub acuzația de luare de mită. Hotărârea instanței, luată astăzi, 12 martie, cu foarte puțin timp în urmă, este definitivă și, prin urmare, doctorii Constantin Nanu, Florică Guțu și Grigore Berea vor sta la arest până în ziua de 4 aprilie, iar dr. Gheorghe Borș până în ziua de 5 aprilie.
”În temeiul art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b Cod procedură penală, cu art.204 Cod procedură penală, respinge ca nefondate contestaţiile formulate de contestatorii-inculpaţi: NANU CONSTANTIN, GUŢU FLORICĂ, BEREA GRIGORE şi BORŞ GHEORGHE împotriva încheierii nr.10/U din data de 06.03.2019, pronunţată de Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Neamţ. În baza art.275 alin.2 şi 4 Cod procedură penală, obligă contestatorii-inculpaţi să plătească statului suma de câte 250 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 12.03.2019”, a decis instanța.
Procurorul de caz, care coordonează ancheta poate cere, însă, prelungirea arestării preventive, dacă are suficiente argumente pentru a motiva acest lucru.
Reamintim că cei patru medici au fost reținuți după o acțiune a ofițerilor anticorupție, care au făcut percheziții domiciliare, dar și în secția de ortopedie din spital, precum și în cabinetul de profil din policlinică. Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a comunicat că: ”Prin ordonanţa nr.446/P/2018 din data de 06.03.2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor:
– Nanu Constantin, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (27 acte materiale);
– Guţu Florică, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 şi art.41 alin. 1 Cod penal (20 acte materiale);
– Berea Grigore, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (13 acte materiale);
– Bucătaru Ghenadie, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale);
– Borş Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale)”.
Anchetatorii au precizat că medicii, dintre care doar Ghenadie Bucătaru a fost plasat sub control judiciar, sunt cercetați pentru că ”pretind şi primesc sume de bani de la rudele pacienţilor internaţi în cadrul acestei secţii, condiţionând îndeplinirea actului medical de primirea acestor foloase materiale”.
Chiar dacă anchetatorii au reținut în sarcina doctorului Constantin Nanu 27 de acte materiale, există informații conform cărora medicul ar fi primit bani nu doar în secția de spital, ci și la o clinică privată la care lucrează, unde chema pacienții sau rudele acestora să-i aducă plicul.
C.M.
Un comentariu
UN MACELAR SI NU DOCTOR ESTE (…) .TOT CE OPERA MUREAU SI ASISTENTELE MEDICALE ERAU DOTATE CU LUMANARI DUPA OPERATII 5LA O OPERATIE DE FEMUR A PUS UN CUI SI O TABLA IAR BOLNAVUL A DAT IN SEPTICEMIE (eu am tratato pe mama mea in franta si radeau doctorii cum se opereaza in Romania)