Război la Mitocu Bălan între un preot, o centrală și un enoriaș

pietricica turism

Duminică, 24 februarie 2019, Mitocu Bălan, sat de poveste din comuna Crăcăoani. La ora 9.15 minute, echipa de la Mesagerul de Neamț intra în curtea bisericii din sat, cochetă și frumoasă pe dinafară, pentru a verifica o reclamație. Oamenii s-au plâns că părintele nu ar mai fi oficiat slujbe în ultimul timp. La fața locului, pare de înțeles de ce: în biserică e prea frig. Cel puțin așa susțineau cei doi oameni aflați în curtea bisericii duminică dimineața. Tot ei au spus că părintele paroh Cezar Barbu tocmai ce plecase de la biserică, după ce a constatat, probabil, că era, din nou, prea frig.

Afară erau -7°C, înăuntru probabil un pic mai cald.

Întrebând când a avut loc ultima slujbă, am primit un răspuns hâtru, că a fost ultima dată când a fost și căldură în biserică. Credincioșii din sat, care chiar doreau să participe la o slujbă, s-au dus prin frig vreo 5-6 kilometri, până la Schitul Bouleț, situat pe Valea Cracăului Alb. Cel puțin 10 dintre cei prezenți la schit erau din Mitocu Bălan.

* Părintele Cezar Barbu, un om foarte ocupat

Tot duminică, pe la ora 12, l-am sunat pentru lămuriri pe preotul Cezar Barbu. Răspunsul său: ”Vă rog să reveniți mai târziu, pentru că nu pot răspunde acum!

Și, pentru că, probabil, părintele era foarte ocupat, nu a mai răspuns nici a doua zi, nici luni, nici marți, când l-am sunat de pe mai multe telefoane. Am încercat să aflăm de ce căldura este o problemă în biserică, în condițiile în care pădurea cade peste sat și nu e nevoie decât de o mână de om gospodar. În condițiile în care părintele spiritual al satului a refuzat, inițial, dialogul, am încercat să aflăm ce știe părintele administrativ, primarul Petre Zamfir.

Destul de reticent în a se pronunța cu privire la ce se întâmplă în parohia respectivă, ne-a spus, totuși, că biserica are centrală achiziționată de primărie, la fel și celelalte lăcașe de cult din comună. Că nu crede că lemnele ar fi o problemă, iar biserica, fiind mai mică decât altele, nu ar trebui să aibă nicio problemă cu căldura.

Evident, ca o centrală să funcționeze, trebuie îngrijită, să i se facă revizii și, mai ales, să fie alimentată cu combustibil. Pare-se că aici ar fi o problema, că nu e nimeni care să se ocupe de asta.

Primarul a povestit și un episod, când un control specific al celor de la ISU s-a blocat la ușa bisericii, că nu avea cine deschide și oamenii au venit la Primărie. Tot de la dl. primar am aflat că problemele din parohia Mitocu Bălan sunt cunoscute, la protopopiat și nu numai, dar că, deocamdată, asta este situația, înghețată în acest stadiu.

Surprinzător, protopopul de Târgu Neamț, care are în aria sa de activitate și Mitocu Bălan, susține că nu știe despre problemele din parohia respectivă. A avut, însă, amabilitatea să se intereseze chiar la sursă. Și ne-a dat numărul de telefon al preotului Barbu, cu precizarea că a vorbit cu el înainte și așteaptă telefonul nostru.

Abia așa am reușit să aflăm și versiunea preotului: centrala e stricată de câteva săptămâni, dar singura dată când nu și-ar fi ținut slujba a fost exact în duminica când am ajuns noi acolo. Că s-a stricat placa de bază a centralei și niște meseriași ar fi făcut niște legături greșite, de era să sară în aer totul și acum speră ca lucrurile să intre cât mai repede în normal. Nu a slujit, pentru că era foarte frig și a făcut dublă pneumonie, dar a fost singura dată când s-a întâmplat așa ceva. Că de vină ar fi un enoriaș, care-l urmărește cu reclamații de mai mulți ani, care l-a și deranjat la ultima slujbă. Că, de 21 de ani, de când e la Mitocu Bălan, nu a avut probleme cu niciun enoriaș, așa cum a avut cu cel pe care-l numește ”reclamagiul satului”. Și nici vorbă să nu-și fi îndeplinit obligațiile pe care le are ca preot.

Enoriașul are o altă variantă: că totul a pornit de când, în calitate de membru în consiliul parohial, ar fi întrebat ce s-a întâmplat cu banii pentru pictura bisericii. Atunci preotul l-ar fi anunțat că nu mai are voie să se ocupe de centrala bisericii, care, tocmai pentru că n-a fost întreținută, s-a stricat.

* O condamnare și muncă în folosul comunității

O posibilă explicație a răcelii dintre preotul paroh și cei din comunitate ar putea veni de la mai vechile sau mai noile problemele ale acestuia cu legea. În 2017, în ajunul Floriilor, în plină pregătire pentru sărbătoare creștină, agenții rutieri din Târgu Neamț au încercat să-l oprească pentru un control de rutină. Preotul i-a ignorat și nu a oprit decât după o scurtă urmărire. Apoi procedura clasică – acte la control, etilotest – a arătat surpriza: 0,59 mg/l în aer expirat! Cu alte cuvinte, un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic. La vremea aceea, consemna în presa locală, a fost cerută și opinia părintelui protopop Nicolae Axentioi. Era făcută precizarea că, după ce se va termina ancheta laică, va fi supus anchetei Consistoriului Protopopesc, potrivit art. 49 din Regulamentul Autorităților Canonice Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Deocamdată, părintele a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru ”săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, instanța a amânat aplicarea pedepsei și l-a obligat pe inculpat să presteze 30 de zile în serviciul comunității.

Cât despre slujbele de la Mitocu Bălan, din moment ce se încălzește vremea, situația va reveni la normal, cu sau fără centrala reparată. (V.B.)

3 COMENTARII

  1. Suntem o mana de oameni și ne mâncăm mai rău decât rechini,toți prin spate îl bârfesc pe părintele și în fața îl ridică până la cer și înapoi,nu cred că e vina părintelui că sa stricat centrala,până la urmă e și el om și știu că are ceva probleme de sănătate e normal sa nu poata tine slujba in frig,așa cum este el,ar trebui să îl sprijinim că este și el OM,suntem un sătuc mic și plic de răutate și invidie,stau și mă gandesc,Oare bunul Dumnezeu ne mai poate tine pe pământ la câtă răutate este intre noi?

  2. Părintele are probleme cu legea încă din 1998. Sătenii știu foarte bine. Oamenii se tem sa vorbească însă, din cauza durității părintelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.