Curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este prima cu care se familiarizează cei care ajung aici, fie ei angajați, pacienți, aparținători sau, pur și simplu, vremelnici musafiri. Ar putea fi considerată o prefață a ceea ce se găsește în interiorul spitalului.
Astăzi, 21 martie, peisajul arată după cum se vede și pare că Spitalul Județean n-a început curățenia de primăvară încă. Sau o fi început-o din interior spre în-afară, cu ajutorul operatorilor de curățenie de la Anticorupție.
Parcul generos din față, care găzduiește, între altele, și biserica, pare, scuzați expresia, fără Dumnezeu. Nicidecum o oază de liniște, odihnă și așteptare.
În zona barierei, în spatele băncilor prăvălite, grămezile de nisip și lada PSI zac de vreo doi ani, în același loc. La fel și pavelele de vizavi.
O parte de trotuar a fost marcată cu bandă, dar încă nu se știe dacă măsura a fost luată pentru a împiedica parcarea autoturismelor în curbă sau urmează niște reparații.
În zona cu verdeață din fața Oncologiei, câteva bănci au fost aduse de vreme și vremuri în poziții bizare și așa au rămas.
Copacii sunt vopsiți din doi în trei, în patru, în cinci. Scările de lângă policlinică, cele dinspre biserică, pe care însuși managerul spitalului coboară, dimineața, când vine la servici, sunt pline de crăpături și roase de intemperii, iar mâna curentă oferă exerciții de echilibristică celor care au nevoie de sprijin.
Rampa de acces în policlinică este doar la intrarea principală, iar holul de la parter este tot inaccesibil, din cauza exploziei de la subsol, de acum 6 zile. Oamenii sunt nevoiți să ocolească, dinspre curtea interioară a spitalului sau dinspre cabinetul de TBC, fiindcă niciun indicator exterior nu avertizează că holul e în reparații și zona e inaccesibilă.
Secția Pediatrie este tot în șantier.
Aleile, cu șanțuri și hârtoape, sunt adevărate probe de îndemânare pentru șoferi, chiar și pentru cel care a reușit să poziționeze mașina fix pe groapa din dreapta scărilor spre policlinică. Spitalul vechi, din care intempestiv cad bucăți de tencuială, a primit un ”sprijin” neașteptat de la o curea metalică, pe colțul din dreapta. Fosta parcare din spatele RMN-ului este cel mai proaspăt șantier închis anul acesta și, deocamdată, așa a rămas. În spatele spitalului nou, pe dreapta aleii înguste, din câțiva copaci încă atârnă crengi pe mașinile parcate. Imediat după colț, un capac de canal care nu mai stă la locul lui este avertizat ”strategic” cu un băț.
Managerul Codruț Munteanu spune că tot ce ține de curtea spitalului este, acum, prioritate: ”Știu fiecare groapă, fiecare șanț, băncile rupte și toate cele, în ciuda faptului că administrăm un perimetru atât de mare, care nu este demarcat. Am cerut un proiect pentru a începe, în primul rând, asfaltarea aleilor și rezolvarea capacelor de canal care pun atâtea probleme. Până atunci, s-a început deja toaletarea copacilor, dinspre secția Psihiatrie spre UPU, ca să degajăm întâi acea zonă. Chiar dacă mi se tot spune că nu sunt decât doi muncitori de întreținere și niciun tâmplar în spital, cred că aceste probleme trebuie rezolvate. Astă-iarnă, m-am urcat pe vola trimisă de la Dămuc pentru dezsăpezirea aleilor spitalului. Acum, ce să fac, să vopsesc eu copacii?!”. (C.I.)
2 comentarii
PROIECTE, PROIECTE, PROIECTE!
Băi, frate, murim înecați în proiecte!
După ”Marșul pentru viață” hai să dăm o mână de ajutor, fiecare cu ce poate, să schimbăm fața acestei curți. NE TREBUIE APROBARE SAU PROIECT pentru folosire măturoi, bidinele, găleți cu var, pensule și vopsele?
De cand a venit Managerul,parca a intrat dihonia in spital.Se cunoaste ca e pus doar pentru a scoate niste bani,pentru studii de fezabilitate si sa faca o gasca de conducere PSD-ista,cu care sa taie si sa spanzure,fara sa faca nimic altceva.A luat foc sectia Diabet,a “explodat” Policlinica,au fost proteste,in rest nu s-a miscat nici o frunza.A angajat o gasca de juristi,care nu stiu cate urechi au-trimisi de la Consiliu cu dedicatie-urmaresc respectarea programului de catre personal=nu ca ar fi rau=dar asta nu e problema primordiala a spitalului.Problemele sunt cu mult mai mari-vezi la Chirurgie,niste paturi…nici pe cai nu-ti vine sa le pui…