Afaceri ”pestilențiale”: o firmă din Ilfov aduna gunoiul din Girov cu mașina primăriei

Un contract cel puțin interesant, și nu singurul, a scos din ”buzunarul” Primăriei Girov suma de peste 54.000 de lei, pentru plata a 5 facturi de salubritate. Ironia este că gunoiul din comună a fost ridicat cu mașina primăriei, dar activitatea era girată de o firmă din Chitila, județul Ilfov, și anume Dermat Cons SRL.

Contractul a fost încheiat în anul 2016, când funcția de primar era girată de Florinel Sarion. Un contract încheiat pe perioadă nedeterminată, ”până la organizarea unei licitații”, care n-a mai avut loc. Iar condițiile erau absolut bizare: o firmă din Ilfov, care folosea mașina de salubritate din proprietatea Primăriei Girov, aduna deșeurile de la populație pentru suma de 200 de lei tona, plus TVA. Teoretic, aceeași firmă ar fi trebuit să plătească 1.000 de lei pe lună chirie pentru mașina de gunoi, o sumă care oricum era ridicolă, dar n-a fost achitată niciodată. În schimb, SC Dermat Cons SRL a acționat în instanță Primăria Girov și a solicitat plata a 5 facturi, pentru perioada decembrie 2015-aprilie 2016, cu mențiunea că în lunile de primăvară (martie și aprilie) suma facturată a fost dublă față de perioada de iarnă. Judecătoria Piatra-Neamț a cântărit lucrurile conform contractului încheiat și a decis: ”Admite cererea formulată de creditoarea DERMAT CONS S.R.L. în contradictoriu cu debitoarea Comuna Girov, prin primar. Ordonă debitoarei ca, în termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei, să achite creditoarei suma de 44.035,84 lei, reprezentând contravaloare facturi, cu dobânda legală aferentă de la scadenţa fiecărei facturi până la data plăţii efective. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de cerere în anulare pentru debitoare în termen de 10 zile de la data comunicării. Cererea în anulare se depune la Judecătoria Piatra Neamţ. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 9 august 2016”.

Primăria Girov, a cărei conducere se schimbase între timp, a făcut cerere în anulare, însă n-a avut câștig de cauză. ”Respinge cererea în anulare formulată de debitoarea Comuna Girov, prin primar în contradictoriu cu creditoarea Dermat Cons S.R.L., ca neîntemeiată. Ia act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.07.2017”. Suma finală, calculată cu penalități și dobânzi, a ajuns la 54.453 de lei și a fost achitată integral de Primăria Girov.

”Mai avem câteva dosare în instanță pentru contracte similare, ca mod de întocmire”, a declarat primarul Vasile Ciubotaru. ”Sunt sume care, adunate, contează pentru bugetul local. E greu de înțeles cum poți avea mașină de salubritate la primărie și să închei un contract cu o firmă din Ilfov ca să colecteze gunoiul din Girov. Și, repet, este doar un exemplu de contract. Mai sunt unele încheiate de fostul primar Olaru, în condiții dezavantajoase pentru primărie. Cu banii ăștia pe care-i pierdem acum din bugetul local, am fi putut face altceva, dar așa trebuie să plătim oalele sparte de alții”. (C.M.)