Cu cat designul unui restaurant utilizeaza mai eficient culoarea pentru a stabili o imagine, pentru a creea ambianta si pentru a trezi apetitul clientului, cu atat sunt mai mari sansele de reusita pe termen lung. Culoarea adauga un alt strat, de stimulare senzoriala, si are o asociere psihologica atat cu simtul mirosului, cat si cu apetitul. Asa cum subliniaza Asociatia Internationala a Consultantilor Culori / Designeri, “noi mancam cu ochii nostri”. Acest lucru face ca, culoarea sa fie critica in majoritatea aspectelor de design reusit al restaurantului.
Intensitatea unei culori este la fel de importanta ca alegerea culorii in obtinerea unui raspuns dorit. Intensitatea descrie daca o culoare este intr-o stare pura, cum ar fi rosu sau albastru, sau este dezactivata cu ajutorul unui complement pentru a-si schimba gradul de saturatie. De exemplu, culoarea galbena, potrivita in special pentru zonele de mic dejun ale unui restaurant, poate crea o atmosfera vesela si exuberanta. Introducerea de verde, care este mai reflexiva in natura, modifica aparitia tonurilor pielii si a anumitor alimente. In consecinta, galben-ul imbinat cu verde poate avea un efect deranjant.
Acestea fiind spuse, avand in vedere evolutia pietei restaurantelor romanesti din ultimii ani, trebuie sa spunem ca aceasta s-a datorat atat ca urmare a cresterii nivelului gastronomic, cat si a designului noilor locatii si accesoriilor care se alatura mancarurilor atat de apetisante.
In conditiile in care tehnica de aranjare si prezentare a felurilor de mancare este tot atat de importanta ca si ingredientele si tehnicile de preparare, specialistii de la Rosehome ne prezinta, prin intermediul site-ului lor, ultimele tendinte in alegerea de vesela de restaurant si a tacamurilor in cadrul locatiilor HoReCa.
Alegerea tipului de vesela potrivita specificului unui restaurant
Cei de la Rosehome selecteaza, intotdeauna colectiile de vesela raportandu-se la noutatile in materie de design interior si decoruri pentru locatii HoReCa.
Ei iau in considerare, mai mereu, ca vesela, tacamurile si produsele de servire sa fie o intregire a experientei culinare si vizuale pe care proprietarul de locatie doreste sa o ofere clientului sau.
Tendintele in materie de vesela
In toata gama de vesela prezentata pe rosehome.ro se observa ca designul de produs cu influente rustic-industriale, predominante, se impleteste perfect cu elemente organice la nivel de culori.
Pentru pub-uri, bistro-uri si restaurante tematice, au fost lansate colectii de vesela in culori contrastante de rose si gri cu efecte rustice pe margini; vesela in culori de pamant cu nuante metalice si forma neregulata a farfuriilor pentru un efect maxim; foarte multe colectii de vesela in nuante de albastru si bleu temperat, completate de forme realizate in ceramica sau portelanul farfuriei.
Pentru locatiile cu meniu vegan sau vegetarian, in acest an se poarta o combinatie de culori calde precum galben turmeric, portocaliu si verde crud. Vesela pentru acest tip de meniu cuprinde foarte multe miniaturi de servire prezentate pe platouri.
Pentru locatiile de catering care prezinta preparatele in regim de bufet suedez si au nevoie de vesela durabila, pe parcursul acestui an au aparut foarte multe colectii de platouri din melamina realizata in aceleasi tendinte ca vesela din portelan, prin forme neregulate si culori care imita lemnul, piatra, ceramica mata sau cimentul, completate prin inaltatoare din sarma impletita pe culori de negru sau auriu realizand astfel o prezentare fabuloasa a preparatelor expuse pe bufet.
In categoria tacamurilor, anul in curs nu aduce foarte multa noutate pastrandu-se preferinta pentru tacamurile in culori de cupru, auriu sau negru onix, in detrimentul celor clasice din inox.
Revenind la variatia de culori a veselei, iata in continuare cateva game de vesela de restaurant de diferite tipuri, culori si forme:
- Gama Terra Porcelite Aqua Blue este caracterizata de materialul calitativ si culoarea cu variatii de la albastru deschis pana la albastru inchis; vasele sunt fabricate din portelan vitificat, arse in cuptor la temperaturi de peste 10000 C si cu margini intarite impotriva ciobirii; sunt potrivite pentru utilizarea in cuptorul clasic, cuptorul cu mirounde, congelator si curatarea in masina de spalat. Elemente ale colectiei: farfurii de prezentare, farfurii coupe, platou cu margini rotunjite, boluri, ramekine si pahar pentru cartofi prajiti; sunt destinate prezentarii si servirii antreurilor,felurilor principale si deserturilor in restaurante, hoteluri, pub-uri, baruri si terase;
- Amestecul de culori al gamei Sea Spray face trimitere la albastrul linistitor al marii marginite de plajele cu nisip fin; vasele sunt confectionate din portelan de calitate superioara si sunt vitrifiate, dupa care ajung sa fie impermeabile si sigure in ceea ce priveste igiena. In urma procesului de ardere la care sunt supuse, recipientele capata rezistenta pentru folosirea in cuptor, in congelator si in masina de vase. Aceasta colectie contine elemente precum: platouri de prezentare cu diverse forme si marimi, sosiere, boluri si farfurii pentru paste sau fel principal. Albastrul definit prin tusa maro a portelanului de calitate vibreaza alaturi de preparatele prezentate creand un aspect de efect al mesei propriu-zise. Recipientele Sea Spray pot fi folosite in locatiile HoReCa de pe malul marii ca restaurante si hoteluri.
- Gama Coral Sesons Porcelite impresioneaza prin culoarea puternica a coralului. Aceasta este confectionata din portelan cu o calitate superioara, vitrificata in totalitate si decorata manual pentru un plus de originalitate.
- Asa cum sugereaza si numele colectiei, Petrol Eccentric este inspirata de culoarea intensa a petrolului. Vasele care fac parte din aceasta gama prezinta un amestec de culori format din negru si albastru, prevazut cu o tusa de culoare maro, aplicata pe margine pentru a oferi o nota rustica. Datorita modului in care este prelucrata ceramica rezistenta si a glazurii aplicate vaselor se formeaza un model patat, unic, cu finisaj lucios.
- Colectia Lotus Turquoise se remarca prin turcoazul intens al vaselor prevazut cu insertii fine de galben, portocaliu si maro. Aceasta este definita la exterior de suprafata neagra si mata care ofera un aer de rusticitate. Astfel, dat fiind amestecul inspirat de culori, gama se poate folosi pentru orice fel de mancare facand ca estetica acestuia sa fie valorificata. Lotus Turquoise este o gama confectionata din ceramica rezistenta careia i-au fost aplicate straturi de protectie, acestea adaugand un plus de rezistenta. Straturile de protectie si modul de aplicare al acestora sunt cele care dau aspectul deosebit al vaselor, fiecare vas prezentand o estetica unica.