Reabilitarea celor trei corpuri ale secției Pediatrie din Spitalul Județean Neamț este un exemplu de cum nu trebuie să se facă o investiție pe bani publici. Reabilitarea a început, fizic vorbind, pe timpul unui manager interimar. Proiectul a fost prost de la început, dirigenția de șantier a fost extrem de discretă, iar pe măsură ce construcția avansa, continuau și experimentele în privința conducerii spitalului, pe linia interimatelor Juncu, Negelschi, Atănăsoaie, totul cu girul duo-ului Dan Vasile Constantin&Valeriu Andrița, cel din urmă până când a fost obligat să plece din Consiliul Județean. Sub aceste luminoase conduceri, au fost stabilite, dar niciodată recunoscute oficial – deși există dispoziții de șantier în acest sens -, lucrări suplimentare la primul corp reabilitat. Supliment de peste 600.000 de lei, adică 10% din valoarea construcției! Pe care nimeni nu le mai recunoaște acum, deși ele au fost executate. Bine, rău, nu se știe, că spitalul desfășoară acolo activitate, fără să preia, efectiv, amplasamentul de la constructor.
Situația este, aparent, fără ieșire. Constructorul vrea banii, un altul, care lucrează în subantrepriză, vrea bani de la antreprenor, secția funcționează în afara legii – Doamne ferește de o nenorocire, nicio asigurare din lume nu va acoperi daunele! -, iar spitalul va trebui să găsească o soluție de finanțare pentru acoperirea diferențelor, altfel nu va prelua prea curând construcția.
Din momentul venirii noului manager, din motive care țin de protecția personală a celor implicați înainte, s-a încercat, subtil, să se transfere totul în cârca lui Codruț Munteanu. Care își asumă responsabilitatea pentru perioada de când a venit pe funcție și nu este dispus să plătească aventurile altora. În acest moment, toată lumea vrea să discute, să negocieze, dar nu se găsesc puncte comune. Antreprenorul vrea bani de la spital, dar este dat în judecată de un constructor, pe care nu l-a plătit la timp, iar spitalul cere echilibru și păsuire până la clarificarea pe cale legală a lucrărilor suplimentare – cuiul în care se împiedică șansele de finalizare a lucrărilor de la Pediatrie.
* Litigiu între profesioniști, cu miză de fix 60.167,01 lei
Pe ultima sută de metri, înainte ca lucrările de la Pediatrie să se finalizeze, constructorul care execută lucrările de reabilitare a chemat în judecată antreprenorul.
Pe 25 martie 2019, Judecătoria Sectorului 1 București a înregistrat cererea firmei General Construct SA, de recuperare a sumei de 60.167,01 lei de la firma Edas Exim SRL București. Dosarul este pe rolul Secției II Civile a judecătoriei și încă nu a primit termen. Urmarea: se lucrează în ritm foarte lent, mai ales că, după dispariția inginerului Neacșu, nu mai e nimeni care să se priceapă la așa ceva în spital.
”Știu de acest proces nou, care este pe rolul instanței. Mai mult, lucrările la Pediatrie sunt într-un ritm extrem de scăzut. Suntem în situație de criză și în ce privește specialistul care să se ocupe din partea spitalului de șantierul de la Pediatrie. Eu, ca manager, ca să pot avea un control mai aprofundat pe ce se întâmplă la Pediatrie, am nevoie să am un inginer constructor pe postul dlui Constantin Neacșu. Practic, nu avem un specialist al spitalului în problema Pediatriei! Iar dirigintele de șantier, dna Angela Dorobanțu, are, la rândul ei, o altă situație istorică de gestionat”, declare dr. Codruț Munteanu.
* Edas Exim speră să-și recupereze banii pe lucrările suplimentare…
Termenul de 31 martie 2019, data până la care fusese prelungit contractul de execuție a lucrărilor, a fost depășit fără ca în ședința Consiliului de Administrație al spitalului, din 1 aprilie 2019, să se fi discutat ceva pe această temă. Nici măcar în principiu nu s-a luat o decizie, deși contractul a fost prelungit cu o lună și jumătate, cât nu s-a lucrat în această iarnă, din cauza condițiilor meteo.
Situația, suprapusă și peste anunțata demisie a managerul Codruț Munteanu, la care, însă, a renunțat rapid, a făcut ca antreprenorul Edas Exim să provoace o întâlnire de clarificare.
Presat de procesul proaspăt deschis, antreprenorul a cerut ferm spitalului în primul rând achitarea sumei aferente lucrărilor suplimentare executate: ”Este o stare de fapt la care nu s-a găsit o soluție până acum. Noi am găsit soluția și am cheltuit din banii noștri, ceea ce n-a fost ușor, fiindcă 600.000 lei înseamnă 10% din valoarea lucrărilor de construcție, care e în jur de 5 milioane lei, fără TVA. Noi ne-am arătat disponibilitatea și am făcut toate eforturile, pentru ca nimeni să nu ne acuze și tocmai fiindcă este vorba de un spital de Pediatrie! Corpurile C și B sunt preluate în funcțiune fără recepție, iar din perspectiva noastră este o discuție referitoare la garanție”, declara Viorel Mazilu, reprezentantul Edas Exim, înainte de întâlnirea de la Piatra Neamț.
Care întâlnire n-a rezolvat mare lucru.
”Contractul este perfect valabil până în data de 5 mai. Recuperarea banilor este un subiect despre care nu pot să spun că este tranșat sau pe cale să se tranșeze. Deocamdată, noi am discutat situația de acum a investiției, le-am explicat că mai mult de atât nu se poate face. Acum așteptăm să se întâmple ceva. Nu am cum să termin corpul A, având în vedere că tavanele nu sunt prinse în proiect, de exemplu. Vorbim de niște detalii neprinse în proiectul inițial, fără de care nu putem închide definitiv lucrarea”, a precizat, ulterior, Viorel Mazilu.
* Spitalul are nevoie de o soluție legală…
Nici din perspectiva actualei conducerii a spitalului, lucrurile nu sunt simple, din moment ce vechii conducători au preferat să ignore problema.
Impunerea unor termene – pentru recepția parțială la corpurile C și B și pentru plata lucrărilor suplimentare cu impact asupra finalizării investiției – se lovește de aspectul de legalitate. Cu atât mai mult cu cât expertiza tehnică, făcută în vara anului trecut în chestiunea necesității lucrărilor suplimentare, n-a fost asumată de managerul interimar de atunci, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.
Soluția, reieșită din discuțiile cu reprezentantul Edas Exim și cu cei ai Consiliului Județean Neamț, ar fi un nou proiect: ”Eu, ca beneficiar de la 27 iulie 2018, când am venit aici ca manager, prin concurs, gestionez situația de la acea dată și cred că am gestionat-o bine. Însă, dacă cineva crede că actualul manager va răspunde pentru istoricul de aici, pentru ezitările care au fost și care puteau fi rezolvate la acel moment… Acum, dl Dan Vasile Constantin a făcut eforturi uriașe și a reluat discuția cu proiectantul Bodo Invest. Ceea ce știu este că, la momentul inițial al acestui proiect de reabilitare, proiectantul a avut nenumărate discuții cu dna dr. Suzana Constantinescu (n.n. – medicul șef al secției Pediatrie) și a modificat proiectul de nenumărate ori. Dar eu acum mă întreb cum s-a înaintat cu lucrările, fiindcă nu se putea înainta dacă cineva nu dădea bun de execuție. Spun asta, deoarece, la momentul când ridicam primul spital privat din București, ajungeam să fiu extrem de bucuros când inginerul de rezistență îmi dădea avizul pentru continuarea lucrărilor. Sunt controale și măsurători care se fac obligatoriu la momentul unei recepții parțiale a unei lucrări și, dacă nu sunt făcute, se merge înainte așa, iar constructorul nu se opune, fiindcă el lucrează pe banii noștri. Acum, dacă noi facem recepții parțiale pe corpurile C și B, automat ne asumăm și lucrările suplimentare. Ceea ce va stârni legiuitorul să se întrebe ce interes a avut dr. Munteanu să spună că totul este în regulă?! Atitudinea antreprenorului este una conflictuală, la un pas de proces. Ne aflăm în situația de a mai face o expertiză tehnică pentru aceste lucrări suplimentare și apoi trebuie obținută o hotărâre judecătorească. Suntem, deja, în faza de elaborare a unei note conceptuale și a temei de proiectare pentru finalizarea lucrărilor la Pediatrie, avem și sprijinul Consiliului Județean Neamț”, spune managerul Codruț Munteanu.
Dincolo de toate, peste lucrări planează umbra consilierului pe probleme de investiții al președintelui CJ Neamț. Dan Vasile Constantin, în stilu-i caracteristic, de om care se implică, dar n-are responsabilități, tranșează lucrurile și plasează răspunderea unui eventual eșec: ”Dacă va fi un nou proiect, aceasta este o decizie a Spitalului Județean, ca achizitor. Este contractul spitalului, responsabilitatea este a spitalului, în totalitate”. Mai departe, din postura de supraveghetor fără răspunderi juridice, dă asigurări că ”Acest obiectiv va trebui să fie finalizat și va fi finalizat, cu siguranță”. Cum anume nu mai este treaba lui, el doar stă de vorbă cu proiectantul, cu antreprenorul, semnăturile sunt în altă parte. Și răspunderea.
Cei care au responsabilități caută soluții care să nu ducă la un dezastru și mai mare:
”Ideea este să găsim o soluție legală pentru finalizarea lucrărilor la Pediatrie. În luna mai, ar urma o nouă prelungire a contractului și, până atunci, important este să ne așezăm la masa negocierilor pentru această soluție legală, pe care eu mi-o doresc, astfel încât să putem încheia lucrările. Este nevoie de o armonizare între antreprenorul Edas și noi, ca beneficiar. Este nevoie de un dialog, nu de a impune o notă de plată. În acest moment, noi suntem în imposibilitatea legală de a plăti această notă de plată, legată de lucrările suplimentare. Văd că este voință politică din partea Consiliului Județean Neamț, mai este nevoie ca și antreprenorul să vină la masa negocierilor, ca parteneri într-o situație pe care trebuie s-o gestionăm împreună”, conchide managerul Codruț Munteanu.
Valetin BĂLĂNESCU
Cristina IORDACHE