Săptămâna Patimilor la Spitalul Județean: O asistentă reclamă un medic

aleho

O femeie din Piatra Neamț s-a adresat redacției Mesagerul de Neamț, astăzi, 22 aprilie 2019, cu o sesizare legată de atitudinea unui medic din secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Doamna Izabela M. spune că nu acuză pe cineva în mod deosebit, ci reproșează doar comportamentul profesional al medicului care a îngrijit-o pe mama ei soacră. Aceasta, Catrina U., de 64 de ani, a fost transferată duminică, 21 aprilie, în comă de gradul III, la Clinica de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iași, unde a murit în această dimineață.

Ironia face ca reclamanta să fie angajată a spitalului: „Mama soacră a fost internată în secția Psihiatrie acum două săptămâni, pe 7 aprilie 2019. Am chemat ambulanța, care a luat-o de acasă, avusese anterior un consult medical în urma căruia fusese diagnosticată cu depresie și posibil un început de Alzheimer. A plecat la spital pe picioarele ei, cum se spune, dar nu era foarte lucidă și a fost internată în secția Psihiatrie. Aici, diagnosticul a fost episod depresiv și demență precoce. După prima săptămână, starea ei s-a alterat, ajunsese să nu mai vorbească, să nu se mai poată deplasa. Chiar dacă lucrez în spital, am zis că medicii știu ce fac și am spus dar n-am insistat să se facă un computer tomograf, fiindcă starea ei se înrăutățea de la zi la zi. Eu reproșez faptul că nu i s-a făcut un computer tomograf, dacă starea ei se înrăutățea. Poate nu mai era nimic de făcut, poate nu se-ntâmpla nici o minune. Dar, nici să aștept efectiv să ajungă omul în comă, ca să se facă ceva. Nu i s-a făcut un computer tomograf, doctorii au spus că nu este necesar, dar a ajuns după două săptămâni în comă de gradul III. Asta a fost ieri după-amiază (n.n. – 21 aprilie 2019), doamna doctor care era de gardă în Psihiatrie și-a dat seama că este ceva în neregulă și au dus-o pe mama soacră în UPU. Pe mine m-au sunat de pe secție, că fusesem în tura de noapte, nu eram la spital când s-a întâmplat, am ajuns după aceea. Dar, eu o văzusem sâmbătă, cu o zi înainte, nu vorbea, nu se putea deplasa, așa era de vreo săptămână. I-am spus medicului că nu e bine, dar medicul spunea că starea e staționară. Dar, de la a merge pe picioarele tale, până la a sta cu pampers…. este o diferență. Ieri, în UPU i s-a făcut un computer tomograf de urgență, s-a văzut că de fapt problema era tumora la creier, nu depresia. Pe la 17-17.30 a fost transferată la Iași, la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu”, aici a fost operată de urgență aseară, a supraviețuit operației, dar azi dimineață a decedat. Medicii de la Iași au spus că avea tumori metastazice la creier și că mai mult de atât n-au avut ce să facă. Dacă i se făcea un computer tomograf mai repede, măcar știam despre ce este vorba. I-au făcut abia la UPU, unde când am ajuns mama soacră era în sala de tratament și au intubat-o doar la insistențele medicului de pe ambulanță”.

Despre acest caz, dr. Rodica Stan,  șefa secției Psihiatrie spune: „Medicul curant a considerat că cunoaște diagnosticul, i-au făcut analize, i-au pus tratament, chiar a fost atent la tratament, a umblat la doze, adică a lucrat cu multă atenție. Și medicul neurolog nu a pus diagnosticul de tumoră cu mare acuratețe. Lucrurile sunt foarte delicate, pacienta a venit cu o simptomatologie, a fost la medic psihiatru în ambulator și era sub tratament de două săptămâni, tot pentru depresie. Îmi pare rău că a murit femeia”. Nici dr. Alexandru Juncu, directorul medical al spitalului nu știa despre caz: „Eu nu am nici un fel de date, nu știu absolut nimic. Să facă doamna o sesizare către noi și atunci o să văd și eu foaia de observație”. La rândul său, dr. Codruț Munteanu s-a declarat surprins: „Acest caz este o surpriză pentru mine, la Psihiatrie este un grup de profesioniști, secția este a doua ca indicatori și profesionalism. Mă surprinde această scăpare, cu toate că diagnosticul de tumoră cerebrală înseamnă hipertensiune intracraniană și niște semne destul de evidente clinic, poate fi însoțită de depresie. Să vedem circumstanțele foarte clar, este foarte important de văzut evoluția, foaia de observație, poziția medicului curant și apoi lucrurile vor fi analizate”.

Între timp, Izabela M. a plecat la Iași, ca s-o aducă pe mama soacră și apoi va pregăti, împreună cu familia, înmormântarea.

(C.I.)

 

 

pietricica turism

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.