Apel către șeful Poliției Neamț: ”Refuzați luarea în pază a secțiilor de votare în care vor fi identificate condiții improprii!”

Cu doar câteva zile înainte de alegerile de duminică, 26 mai, filiala Neamț a Sindicatului Polițiștilor din România, prin președintele Vitalie Josanu, a făcut un apel către conducerea inspectoratului. Asta după ce preşedintele sindicatului a luat act de condiţiile igienico-sanitare şi de confort din secţiile de votare, solicitând aceleiaşi conduceri a IPJ Neamţ să-i pună la dispoziţie constatările de la alegerile precedente.

Observăm că numărul cazurilor în care autoritățile publice locale responsabilizate au tratat cu superficialitate organizarea alegerilor europarlamenlare și Referendumul este îngrijorător de mare”, a scris Vitalie Josanu în adresa pe care a înaintat-o conducerii IPJ Neamţ. “Până la data informării noastre, respectiv 17.05.2019. aproape un sfert din numărul spațiilor amenajate pentru Secții de votare nu au aviz de securitate la incendiu și nici analiză de risc privind paza și protecția obiectivului.

Cazuri declarate improprii – și cunoscute de noi din experiențele scrutinelor anterioare – nu au fost remediate în decursul timpurilor. Nu înțelegem cum s-a preconizat desfășurarea alegerilor în Căminul Cultural de la Bistricioara (în încăperi cu igrasie și mucegai), la Grădinița din Bodeștii de Jos (în mizerie și fără toaletă), la Gârcina autoritățile “omenesc” personalul care asigură paza secției, cu câte o saltea. pe podea. La Almaş secția este amenajată în altă școală abandonată, fără minune condiții de igienă și fără toaletă, aceeași situație la Răuceşti. La Pipirig și Săveşti, com Răuceşti ne sunt semnalate – drept “supliment” de tratament uman – prezenţa rozătoarelor.

La Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa, secția este amenajată într-o școală dezafectată, cu acoperișul spart iar apa de ploaie se scurge pe pereți.

Polițistul – mobilizat prin forţa legii și îmbrăcat în ținută de ceremonie – este așteptat să asigure paza și protecția secției de votare din satul Lunca Moldovei, com. Păstrăveni, fiind adăpostit într-o magazie!

Secția din Zvoronești, com. Timişeşti, le întrece pe toate! Aici sediul școlii primare a fost dărâmat și dacă anterior secția de votare era amenajată într-o locuință particulară, acum este amenajată în Prăznicarul bisericii! Deși încă nu avem informații clare, ne putem aștepta probabil – să fie adăpostit și polițistul, undeva în pridvorul bisericii sau de ce nu?- în vreun cavou!

De departe, nu am individualizat aici toate secțiile de votare în care dumneavoastră la solicitarea SPR Diamantul – ați identificat și semnalat existența condițiilor improprii. Le cunoaștem pe toate și considerăm că organizarea alegerilor europarlamentare și a Referendumului în asemenea spații, reprezintă o formă de desconsiderare a statului și a instituțiilor fundamentale ale acestuia.

Având în vedere cele de mai sus, pe lângă interesul național și pornind de la considerentul că personalul uman este cea mai prețioasă resursă a IPJ Neamț, solicităm să luați atitudine și să refuzați luarea în pază a secțiilor de votare în care vor fi identificate condiții improprii”.

Prin intermediul Biroului de presă, comisarul şef Victor Vlad, care se află la comanda inspectoratului cât timp comisarul şef Paul Tablan este în concediu medical, a precizat că, atât timp cât există bază legală şi dispoziţii în acest sens, poliţiştii nu pot refuza paza secţiilor, indiferent de motiv. O astfel de atitudine ar fi, de altfel, abatere disciplinară. De regulă, înainte de alegeri – indiferent de natura lor – Ministerul Afacerilor Interne elaborează un plan de măsuri, în baza căruia fiecare inspectorat judeţean îşi face propriul plan. La acest moment, când mai sunt 3 zile până la alegeri, nu se mai poate schimba nimic, pentru că decizia de a modifica sediul secţiilor de votare se face doar prin hotărâre de guvern. Iar de-a lungul anilor s-au operat astfel de modificări, mai ales că erau alegeri iarna în spaţii fără niciun mijloc de încălzire, sau în imobile care nu aveau decât o încăpere. Iar legea stabileşte că poliţiştul trebuie să păzească secţia, cu ferestrele şi uşile sigilate.

Dacă demersul sindical ar fi fost făcut acum o lună, poate ar fi fost timp să se schimbe ceva, mai ales în localităţile în care într-adevăr sunt probleme grave. Având în vedere timpul scurt până pe 26 mai, solicitarea Sindicatului Diamantul – trecând peste faptul că nu se adresează organizatorului alegerilor -, nu va avea niciun efect concret. Decât, probabil, la nivelul membrilor, care vor putea admira atitudinea liderului şi faptul că reacţionează.

C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.