Ministrul Educației vrea să extindă învățământul profesional

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat miercuri, 30 aprilie, în deschiderea Olimpiadei Naționale de Geografie, găzduită în municipiul Târgu Mureș, că dorește să extindă învățământul profesional. Precizarea a venit în contextul controverselor publice iscate de intenția de a elimina disciplina geografie de la bacalaureat: “Pentru că la un moment dat a apărut ideea ca Geografia ar fi o disciplină care, în intenţia mea, s-ar scoate de la examenul de Bacalaureat, am vrut să fie semnalul foarte clar: nu intenţionez acest lucru şi aceea era doar o schiţă de dezbatere publică, nu o decizie. Încercăm, prin viitoarea lege, să transformăm liceele tehnologice în licee tehnologice duale. Suntem într-o cu totul altă etapă, suntem în etapa în care în foarte multe locuri din ţară se dezvoltă şcolile profesionale duale. Ce înseamnă aceste şcoli profesionale duale? Sunt acele școli în care angajatorii vin şi cu o contribuţie în bani, care înseamnă o bursă, bursă care se adaugă celei date de statul român, şi o contribuţie în ceea ce priveşte orele de practică, fie prin oferta de locuri de practică, fie prin dotarea unor ateliere”.

Ministrul Educației a mai spus că dorește o flexibilizare a învățământului românesc, prin implicarea în stabilirea curriculei și a autorităților locale, și a școlilor, dar și prin „flexibilizarea diferitelor forme de profesionalizare. Pentru că nu putem să mergem – acum învăţământul obligatoriu, potrivit legii, începe de la grupa mijlocie şi se termină la ultima clasă de liceu – nu putem să mergem pe o singură rută cu toată lumea, ci vom crea rute de profesionalizare diferenţiate, în mod deosebit după clasa a VIII-a”. Principiile noii reforme a învățământului sunt cuprinse în documentul „Educația ne unește”, document pe care Ecaterina Andronescu îl dezbate cu directorii de școli din țară, în această perioadă. (C.I.)

One comment

  • constantin

    mai 2, 2019 at 8:35 am

    Nu luati in serios ce spune aceasta doamna.Are o anumita varsta si incurca datele.Stiti cum intinerea pcr cadrele;le lasau in functie pana dadeau in mintea copiilor.Normal ca psd este mostenitorul pcr.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *