Orașul din oraș

În zona de est a Pietrei, de câțiva ani se tot construiește un cartier. Amplasat pe dealul de lângă Sala Polivalentă, ansamblul rezidențial a pornit cu 4 blocuri și a ajuns la 14. Într-un timp scurt pentru domeniul imobiliar atât de crunt lovit de criza financiară din 2007. Pare să sfideze logica trendului construcțiilor, afectate nu doar de declin pe lanțul cererii și ofertei, ci și de încrederea într-un parteneriat privat. În vreme ce, în ultimii ani, unii s-au orientat tot mai mult spre a-și construi case și a-și cumpăra apartamente vechi în oraș, alții au ales să investească într-o locuință dintr-un proiect privat. Care e mai mult decât un complex rezidențial, e o oază care oferă rezidenților săi ce ar trebui să ofere întreg orașul: normalitate. Plus respect, seriozitate, un parteneriat care dezvoltă zona civilizat și constant.

* ”Am venit aici, fiindcă vrem să ne creștem copiii în siguranță”

Dinspre șoseaua care leagă Piatra Neamț de Roman, blocurile noi de pe stânga ascund capătul de șantier, dând impresia de lucru gata făcut.

Odată intrați pe străduța care urcă, tocmai în vârful dealului se văd siluetele altor blocuri în construcție. Întrebăm un bărbat care se îndreaptă grăbit spre mașină ce fel de locuințe sunt în zonă și dacă merită efortul de a lăsa zonele ”bune” din oraș pentru o casă aici, în bătaia vântului, la periferie. ”Nu se compară, dacă mă-ntrebați pe mine, liniștea de aici, cu gălăgia din oraș. Este cam curent, e drept, dar zona, după cum vedeți, încă este în șantier. Sunt apartamente de vânzare încă. Noi stăm de câțiva ani aici și suntem foarte mulțumiți. O să vă spun de ce: majoritatea suntem tineri, fiecare apartament are contor individual pentru utilități, observați – nu sunt vizibile cablurile, fiindcă toate sunt sub pământ -, iar, în plus, există un sistem de administrare foarte interesant. Nu plătesc decât ce consum! Și știți ce avantaj mai avem? Deocamdată, sunt doar români care locuiesc aici, nu avem pe nimeni de etnie și sperăm nici să nu fie, fiindcă ne dorim un cartier liniștit. De asta am lăsat orașul, fiindcă vrem să ne creștem copiii în siguranță, în liniște”, explică omul.

cartier tei (3)
andos5
andos8

Parcarea este amenajată pe partea dreaptă a străzii și este întreruptă, din loc în loc, de platformele cu pubelele de gunoi. Foarte curate, și containerele, și zona lor. De altfel, tot cartierul. Deși încă e șantier în vârful dealului, nu se văd urmele ”specifice” până la ieșire. Între blocuri, de o parte sunt amenajate alte parcări, mai mici, iar de cealaltă parte sunt zone de relaxare, locuri de joacă, la distanță sigură de drum. Deși vineri, încă vacanță și mult soare, doar câțiva copii au ieșit, unii să plimbe câinele, alții să schimbe ultimele impresii despre ce-au mai vizitat cu părinții.

andoscom
andos6
andos7

Un locatar ieșit cu treburi arată înspre șantier, unde inginerul șef poate fi găsit oricând și este cel care poate spune cel mai bine cum va arăta zona în curând. ”Nu avem asociație de proprietari. Totul este administrat de constructor, de AndosCom. În afară de gazul metan, unde avem contract fiecare locatar, restul totul este asigurat prin contractul încheiat cu firma asta, care construiește aici. Firma administrează și apa, curentul electric, gunoiul… Avem contract încheiat cu AndosCom, ei asigură curățenia afară și pe casa scării, ei citesc toți contorii și facturează lunar. Inclusiv parcarea este administrată tot de ei. Este foarte bine așa, fiindcă aici plătesc mai puțin decât plăteam în oraș! Va fi, în câțiva ani, o zonă foarte frumoasă aici, o să vedeți! Mulți vor veni aici, încă se construiește. Va fi și o grădiniță!”, spune bărbatul.

* Două grădinițe și o clinică

La capătul străzii, la ultimul bloc recent terminat, așteaptă un bărbat în trening. Locuiește aici de câțiva ani, dar nu este pietrean. ”Eu sunt din București, am lucrat în Iași și acum, la pensie, am venit la Piatra Neamț. Am cumnata aici și, după ce i-a murit soțul, s-a mutat și ea lângă noi. E bine aici, fiindcă totul este contorizat separat, toate instalațiile și țevile sunt noi, plătești cât consumi, o picătură nu trece în contul vecinului. Eu sunt foarte mulțumit, blocul este nou, e aer curat, e liniște. Administratorul este serios și eu știu ce spun: am fost coordonatorul unui proces de producție cu 5.000 de oameni!”, explică el.

andos2
andos ing andrei
andos3

Vizita prin ultimul bloc, în care mai sunt doar câteva apartamente libere, ne e oferită de inginerul șef de șantier Gabriel Andrei: ”Aici este aproape gata blocul 11 și, în corp comun, 12 și 13. Atât pe partea asta. Alături, pe fâșia asta de pământ, va fi un nou tronson de blocuri. Până atunci, vom construi o grădiniță, aici, în capăt, după blocul 12-13, și va mai fi una, mai jos, la mijloc. Mai avem de ridicat, fiindcă este cerere. Sunt și oameni în vârstă, care, la pensie, vor un loc liniștit și sigur, dar sunt și mulți tineri. Unii muncesc în străinătate, au cumpărat apartamente ca un fel de investiție și încă nu locuiesc aici. Dar majoritatea care au cumpărat locuiesc în apartamente. Cei mai mulți sunt din Piatra Neamț, dar sunt și câțiva din alte zone ale țării, care s-au retras aici, la rude”.

Pe rând, inginerul șef ne arată locuințele, spațioase indiferent că au una, două sau trei camere. Urcând cu liftul la mansardă, intrăm într-un apartament cu două camere, unde livingul este luminat natural de fereastra amplasată în tavan. La toate locuințele, balcoanele sunt înalte și închise. Camerele sunt spațioase, iar pe fiecare palier, în nișe, sunt contoarele pentru apa potabilă și fibra optică pentru energia electrică de pe casa scării. Scările din granit și curentele din inox sunt alte detalii, care fac diferența. Totuși, nu detaliile au fost argumentul pentru care zona e tot mai căutată, ci imaginea de ansamblu. Iar șantierul va continua, câțiva ani buni de-acum încolo. ”Primul bloc construit, în 2007, când am început, este A4. Acolo s-au tras utilitățile, apoi s-au construit în jos 2 și 3. Urmează să ridicăm și blocul A1, iar restul sunt în susul dealului. Nu știu ce-i determină pe oameni să cumpere aici, dar știu că locuințele noastre, la preț, sunt cam ca cele din oraș. Doar că ale noastre sunt noi. În plus, din prețul unui apartament, este bugetul pentru finisaje, de care omul poate dispune, să-și aleagă modelul de gresie, faianță, sanitarele, corpurile de iluminat. Oamenii apreciază și că le oferim utilitățile, cu excepția gazului metan, la prețuri mai mult decât acceptabile. Noi ne ocupăm de tot: curățenia în blocuri și în afară, gunoiul – avem oameni care selectează, altfel s-ar plăti mult. Parcarea o administrăm noi, liftul, orice intervenție noi o asigurăm și oamenii sunt mulțumiți. Avem și un sistem de rate avantajos, iar banii îi investim în construcția blocurilor. Suntem o firmă mică și altfel n-am reuși”, spune inginerul șef, adaugând că, în curând, va fi amenajată și o clinică medicală, fiindcă oamenii doresc să aibă tot confortul aproape.

La plecarea din cartierul Tei, din care lipsesc deocamdată teii, o femeie, grăbită să ajungă la nepoței, ne spune că ”zona este extraordinară, dar lipsește perdeaua de arbori, pentru protecție. În rest, nu se compară cu alte zone din oraș”.

Cristina IORDACHE

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *