”Superstiții” inteligence din Al Doilea Război mondial

Chiar dacă 7 mai este ziua în care Germania a semnat capitularea necondiționată, 9 mai marchează actul în sine, capitularea fiind parafată la cartierul general sovietic din Berlin. Mai important pentru români, 9 mai are semnificația Zilei Independenței, când România a devenit stat independent în anul 1877. Să nu uităm că 9 mai este Ziua Europei din 1950.

Ca fiecare activitate umană, și războiul își are credințele și superstițiile aferente. Astăzi prezentăm ”superstițiile” aliaților aruncate prin aparatul de propagandă asupra armatei germane.

* ”Superstiția” inteligentă

Într-un document, numit ”Exploatarea superstițiilor pentru scopuri de război psihologic”, publicat pe site-ul spiritdaily.org, se dovedește că superstițiile au avut greutate în cel de-al doilea război mondial.

În primele luni de la începutul războiului, ”Au apărut niște scrisori ciudate în diferite părți ale Reich-ului. Acestea aveau un conținut parțial religios, parțial religios-politic și erau distribuite pe scară largă – mai ales în raioanele țării – din pricina profețiilor lor despre progresul și rezultatul războiului sau pentru că erau considerate scrisori de noroc care să păstreze siguranța posesorilor lor”.

În multe cazuri, scrisorile au constat într-o așa-numită ”Salutări de la Lourdes”. Scrisoarea avea un mesaj susținut de faimosul altar. La finalul scrisorii, se cerea ca mesajul să fie copiat pe patru persoane ”cărora le aduce noroc”. Se încheia cu cuvintele: ”Dar tu nu poți opri scrisoarea, decât dacă dorești să nu ai mai multă fericire. Rugați-vă de trei ori Ave Maria și în 177 de ore veți avea un noroc neașteptat”. Dacă vă amintiți, și prin România au circulat astfel de scrisorele, având diverse teme, iar mai nou circulă pe rețelele de socializare.

Alte scrisori, ”scrise” de un călugăr din secolul al XVII-lea, descriau profeții despre progresul și rezultatul războiului.

Scrisorile ”lanț”, se precizează în raport, au avut o întindere foarte mare, devenind o problemă, astfel că biroul episcopului din Linz a trebuit să emită o instrucțiune, adresată preoților, despre aceste false informații, pentru a informa credincioșii.

Aliații încercau să-i convingă pe germani că se confruntă cu înfrângerea și cu mânia lui Dumnezeu, în timp ce germanii se foloseau de credința ”că pacea ar putea veni numai după victorie”.

Superstiții aveau și soldații. Ei se rădeau în cap înainte de a intra în luptă, considerând că asta le aduce noroc. Până și generalul Kenney purta o pereche de zaruri, care fusese binecuvântată de un preot încă din primul război. Horoscoapele și propaganda ocultă au fost folosite și în cărțile de mână aruncate din avioane. Acestea preziceau un viitor teribil pentru Germania.

pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.