Începutul verii este marcat de numeroase activități pentru colectivul Casei Corpului Didactic Neamț. În vreme ce acest an școlar se apropie de final, cu tot ce înseamnă asta, prof. Florentina Moise, directorul Casei Corpului Didactic Neamț, a organizat, săptămâna trecută, mai multe activități pentru cadrele didactice, din județ, dar nu numai.
Programul oficial a debutat cu o activitate de evaluare a impactului avut de numeroasele programe de formare continuă pe care Casa Corpului Didactic le-a asigurat în anul școlar 2018-2019.
”Întrucât rolul Casei Corpului Didactic este acela de a urmări și de a asigura cadrul pentru formarea continuă a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar, prin pregătirea și derularea unei oferte diverse de cursuri, dar și prin aplicarea corectă a politicilor educaționale elaborate de Ministerul Educației Naționale, în vederea facilitării dezvoltării personale și profesionale, la începutul săptămânii trecute am parcurs o sesiune de evaluare. Această sesiune de evaluare s-a desfășurat în ziua de 3 iunie și s-a bazat pe rezultatele chestionarelor aplicate la nivelul tuturor școlilor din județul Neamț. După un an de activitate, în care am derulat cursurile de formare profesională pe care le-am cuprins în planul nostru, urmează partea de evaluare a impactului pe care l-au avut în rândul beneficiarilor aceste programe de formare continuă. Această evaluare va fi reperul pe care-l voi avea în vedere la pregătirea și promovarea programelor de formare continuă profesională din anul școlar următor”, a declarat directorul prof. Florentina Moise.
Activitățile din agenda instituțională s-au încheiat săptămâna trecută cu atelierele de lucru pentru pentru stabilirea programelor de formare continuă care vor fi incluse în oferta Casei Corpului Didactic Neamț în anul școlar 2019-2020. Atelierele de lucru s-au derulat în perioada 8-9 iunie 2019, conturându-se o serie de programe noi, ce vor fi implementate pentru formarea cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar, paleta fiind îmbogățită cu programe de avizare.
Extinderea ofertei de formare profesională este în concordanță cu metodologia privind formarea continuă, mai ales în aspectul care subliniază că ”formarea continuă și formarea inițială sunt concepute ca procese interdependente, între care se stabilesc interacțiuni și pârghii de autoreglare menite să adapteze permanent formarea personalului didactic la dinamica proceselor și sistemelor de educație”.
Atelierele de lucru au fost coordonate de prof. Florentina Moise, fiind găzduite în corpul recent renovat, situat pe strada Petru Movilă din Piatra Neamț. La aceste activități au luat parte formatorii externi și profesorii – metodiști ai Casei Corpului Didactic Neamț.
”Dacă ar fi să desprindem o concluzie asupra activității din aceste zile, activitate extrem de intensă și diversă, încheiată pe 9 iunie cu work-shop-ul «Formarea continuă – Premisa viitorului», ar fi că, prin programele oferite de Casa Corpului Didactic Neamț, se dezvoltă competențele profesionale ale cadrelor didactice, competențe care descriu rolul complex al profesorului și al activităților acestuia și care sunt în continuă schimbare și dezvoltare. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, prin programele pregătite în portofoliul instituțional, Casa Corpului Didactic Neamț vine în întâmpinarea cadrelor didactice auxiliare cu programe dedicate biliotecarilor, laboranților, secretarelor, programe total diferite față de ceea ce oferă piața de formare din România”, a precizat directorul prof. Florentina Moise.
La work-shop-ul ”Formarea continuă – Premisa viitorului” au participat 140 de formatori, care și-au prezentat lucrările și care au structurat oferta de programe pentru anul viitor și suporturile de curs.
Un alt eveniment important, marcat de Casa Corpului Didactic Neamț, a fost dedicat sărbătorii învățământului românesc. De Ziua Învățătorului, pe 5 iunie 2019, în noul sediu de la corpul B, s-a desfășurat simpozionul internațional ”Școala Modernă”. Ediția a XVI-a a avut ca temă ”Fenomenul de bullying – factor de risc pentru abandonul şcolar şi delincvenţă juvenilă”. Tema, de actualitate, a generat dezbateri în cadrul sesiunii de comunicări, dascălii participanți prezentând studii de caz cu situații întâlnite în școlile lor. Concluziile desprinse au fost centrate pe găsirea unor soluții pentru prevenirea fenomenului de bullying, în care să se regăsească și o mai bună colaborare cu familia. Plus implicarea instituțiilor abilitate, care pot derula activități specifice, în care elevii sunt informați asupra consecințelor pe care le are acest fenomen, dar și asupra a ceea ce trebuie să facă în cazul în care se află în această situație. Gravitatea fenomenului de bullying se reflectă în scăderea rezultatelor la învățătură și poate ajunge până la abandonul școlar.
Eleganta sală de la corp B a fost locul unde, pe 6 iunie, s-a derulat un eveniment plin de încărcătură emoțională. Prof. Țuca Toncu, cea care predă limba engleză elevilor de la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” și de la Școala Gimnazială ”Elena Cuza”, și-a lansat cel mai recent volum – ”Intermezzo pentru regăsire”, în prezența a peste 40 de iubitori de carte. Pregătit cu minuțiozitate de întreaga echipă de la Casa Corpului Didactic Neamț, evenimentul a fost moderat de prof. Florentina Moise, care a prezentat autorul – omul sensibil, iubit atât de profesori, cât și de elevi, omul ce s-a semnat cu pseudonimul Nicoleta Nistoreanu pentru acest roman. Autoarea a ținut un scurt discurs, în care a mulțumit conducerii CCD Neamț pentru găzduirea lansării și a făcut referire la colaborarea fructuoasă cu Editura Alfa, a Casei Corpului Didactic Neamț.
”S-a încheiat o săptămână încărcată, dar normală, din activitatea Casei Corpului Didactic Neamț. Vreau să remarc faptul că, prin diversitatea şi complexitatea activităţilor derulate, ne-am îndeplinit misiunea de a promova inovaţia şi reforma în educaţie, corelând cu standardele profesionale pentru profesiunea didactică, în conformitate cu politicile şi strategiile naţionale în domeniul educaţiei”, a conchis prof. Florentina Moise, directorul Casei Corpului Didactic Neamț.
Cristina IORDACHE