Festivalul Medieval de la Târgu Neamț în alb și negru. Galerii foto

Din start, să plecăm de la ideea că este bine că la Târgu Neamț se organizează un festival medieval, pentru că ai aproape toate ingredientele pentru asta. Ai istoria de partea ta, ai o cetate restaurată și nu prea, ai spații adecvate, au apărut oameni care se organizează în asociații, au fost alocați, din timp, bani, nu puțini.

Anul acesta, ca și anul trecut, manifestarea s-a organizat în Parcul Cetate și parțial, sus în Cetate. S-a pus accent pe localism, ceea ce este foarte bine, în primul rând pentru că ar trebui ca prețurile să fie mai mici, spre deloc. Tinerii implicați sunt frumoși și dedicați, costumele în cea mai mare parte adecvate, semn  că se poate. Astea ar fi lucrurile bune. Așa că vă prezentăm o selecție de imagini cu lucrurile bune.

DJI_0793
DSC_3555
DSC_3480
DSC_3622
DSC_3578
DSC_3594
DSC_3557
DSC_3631
DSC_3549
20190629_150908
20190629_151511

Partea cea (mai) proastă a lucrurilor este că echipa care s-a ocupat de organizare a avut un ca slogan ”Nici o schimbare!”, în privința locațiilor și a atragerii localnicilor și turiștilor. Parcul unde e grosul manifestărilor a fost pregătit în timp doar de capriciile vremii, de neglijența/indolență gospodarilor, parcă special pentru bătălii medievale. Aleile desfundate, spaima oricăror încălțări, nu numai ai celor cu toc, noroaie, nici un WC ecologic la grămada (dez)organizată de ”cașcarabete” unde berea și vinul luau fața ceaunelor cu mâncare. Scena, mică, așezată parcă să nu fie băgată în seamă, lemne aruncate pe ici pe colo, terase unde mizeria trona pe sub mese la ora prânzului, așa cum rămăsese de seara. Este clar că cine a organizat direct manifestarea merită (cel puțin) vot de blam pentru neimplicare și dezinteres. Poate din această cauză lumea nu s-a înghesuit pe lumină în zonă. Seara, gunoaiele nu se mai văd, totul pare mai spectaculos, mai ales după o tură de halbe de bere. Din păcate, galeria cu lucrurile rele este reprezentată mult mai spectaculos.

alei
alei 2
alei ingrijite
teren de luptă
arbori electrici
cherestea
creangă și berea
kurtos
club atractiv

Din punct de vedere strict organizatoric, dacă s-ar fi făcut eforturi minime de a prezenta programul festivalului și a-l introduce într-o  ofertă specială  a pensiunilor din zonă, cu un program pe 2-5 zile, cu cuplare la manifestările de la Piatra Neamț din aceeași perioadă, toată lumea ar fi avut de câștigat. Dar pentru asta ar trebui depășit nivelul închirierilor de corturi frățești și de mică ciupeală cu ceaune, mai mult sau mai puțin fermecate.

Este păcat de munca participanților și de așteptări. (V.B.)

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *